FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifára továbbra is 5% az ÁFA

Horvátország: A zágrábi kormány csütörtöki ülésén elfogadta az áfatörvény módosítását, amely továbbra is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá sorolja a földgázt és a távhőszolgáltatást Horvátországban, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat, továbbá a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adóját is öt százalékon tartja – jelentette be Marko Primorac pénzügyminiszter.

A horvát kormány 2022. áprilisban hosszú távon 25 százalékról 13 százalékra csökkentette a lakossági gáz áfáját, a 2022. április 1-jétől 2023. március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. Ezt tavaly ismét kiterjesztette 2024. március 31-ig. A parlament által megszavazott törvénymódosítás érvényessége lejár, ezért a kormány most újabb javaslatot tett a meghosszabbítására.

Az új törvényt, amely a tervek szerint április 1-jén lép életbe, és 2025. március 31-ig lesz érvényben, gyors eljárásban terjesztik a parlament elé.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet ülésén elmondta: a törvényjavaslat része annak a jövőbeni intézkedéscsomagnak, amelyet a kormány márciusban fogad majd el a megélhetési költségek emelkedése okozta válság enyhítésére, ahogy azt az előző években is tette.

A kedvezményes áfakulcs további alkalmazása a becslések szerint mintegy 46 millió euróval csökkenti az állami költségvetés áfából származó bevételeit: az április elejétől az év végéig tartó időszakban 34,5 millió euróval, jövő év január elsejétől március 31-ig pedig további 11,5 millió euróval.

forrás: MTI

Előző cikk

ÖKO-építkezés alapjai

Következő cikk

Innovatív megoldások a vasalatok világábanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések