FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

130 millió euró az erdőgazdáknak

Németország: A Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Nukleáris Biztonsági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium (BMUV) és a Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) folytatja a klímához igazodó erdőgazdálkodás támogatási programját.

A finanszírozás a BMUV Természeti klímavédelmi cselekvési programjából (ANK) történik 2024-től. A pályázók most kapják meg a 2024-re vonatkozó jóváhagyási értesítéseket a Megújuló Erőforrások Ügynökségétől (FNR).

A 2022-ben indult támogatási program az önkormányzati és magánerdők átállását támogatja az éghajlatváltozás hatásaihoz alkalmazkodó, fenntartható gazdálkodásra.

A pénzügyi tervezés részeként 2026-ig 900 millió euró [FATÁJ megjegyzés: 5 évre 346,5 milliárd forintnyi támogatás] áll rendelkezésre az Éghajlatváltozási és Klímaalapból az erdő ökoszisztéma-szolgáltatásainak és az éghajlathoz alkalmazkodó erdőgazdálkodásnak a díjazására. A finanszírozás 2023 óta mentesül az állami támogatásokra vonatkozó jogszabályok alól, és már nem vonatkozik rá a de minimis feltétel.

2022 óta több mint 8500 magán- és önkormányzati erdőtulajdonost támogattak abban, hogy az éghajlathoz igazodó erdőgazdálkodás finanszírozási útmutatója alapján a hosszú távú éghajlatvédelmi és biológiai sokféleségvédelmi intézkedések kritériumkatalógusát megvalósítsák erdeikben. Ezek a kritériumok túlmutatnak a jogi szabványon és a meglévő minősítéseken.

Az eddig támogatott erdőterület nagysága összesen mintegy 1,52 millió hektár. Ennek 57 százaléka vállalati erdőkben, 42 százaléka pedig magánerdőkben található. Összesen a németországi magán- és önkormányzati erdők 21 százalékát sikerült már elérni.

A finanszírozás 10 vagy 20 évre szól, és a támogatási programban meghatározott 11 vagy 12, az éghajlathoz igazodó erdőgazdálkodásra vonatkozó kritériumnak való megfelelést követeli meg.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum

Előző cikk

Tűzifa kínálat az erdőgazdaságoknál – 2024.

Következő cikk

Faanyagok ipari hasznosítása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések