FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német erdőgazdálkodás támogatása

A Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) “Klímához igazodó erdőgazdálkodás” programjának finanszírozását az állami támogatási törvény értelmében azonnali hatállyal, feltételek nélkül hagyják jóvá. Erre a célra 2023-ra 200 millió euró áll rendelkezésre.

A meglévő pályázatokról most döntenek, és azokat gyorsan ki is fizetik. A vonatkozó támogatási irányelvet mentesítették az állami támogatásokra vonatkozó jogszabályok alól, és a költségvetési forrásokat véglegesen felszabadították. Ma jelenik meg a Szövetségi Közlönyben, és holnap lép hatályba.

Cem Özdemir szövetségi miniszter: “Az erdők klímabiztos alkalmazkodása sok erdőtulajdonos napirendjén kiemelt helyen szerepel. Erdőtulajdonosaink tudják: ha az erdőt erőssé tesszük, akkor az éghajlatvédelmet is erőssé tesszük. Az állami támogatási törvény alóli mentességgel most elhárultak az utolsó akadályok is, amelyekkel néhány erdőtulajdonosnak még szembe kellett néznie. Az erdő-klíma csomagunk most már teljes mértékben kibontakozhat az éghajlat és a biológiai sokféleség fokozottabb védelme érdekében, és így hektárról hektárra biztosíthatjuk a jövőbiztos erdőket Németország-szerte.

A támogatási program hosszú távú finanszírozást vezet be a további éghajlatvédelmi és biodiverzitási szolgáltatások finanszírozására. A finanszírozást 2022-ben indították el de minimis feltételek mellett, amelyek az új uniós állami támogatási törvény miatt már nem alkalmazhatók. A támogatási programban már benyújtott pályázatok valamennyi németországi tartományból származó önkormányzati és magánerdő-tulajdonosoktól érkeztek, és már több mint egymillió hektárnyi területet érintenek; ezek most jóváhagyásra kerülhetnek. A BMEL az új támogatási programmal a 2022-2026 közötti időszakban összesen 900 millió euróval támogatja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást.

Háttér:

A program november 12-i indulása óta több mint 8000 magán- és közösségi erdőgazdálkodó nyújtott be támogatási kérelmet, összesen mintegy 1,18 millió hektár erdőterületre. Ez a németországi magán- és közösségi erdők területének mintegy 13 százalékának felel meg.

A módosított támogatási irányelv végrehajtja a Költségvetési Bizottság feltételes döntését a költségvetési források felszabadításáról, és lehetővé teszi, hogy a támogatási irányelv a mezőgazdasági mentességi rendelet 46. cikke alapján mentesüljön az állami támogatási jog alól. Az “Éghajlathoz igazodó erdőgazdálkodáshoz nyújtott támogatásokról szóló módosított finanszírozási irányelv” mai közzétételével a Megújuló Erőforrások Ügynökségéhez (FNR) benyújtott első és további kérelmek azonnal feldolgozásra kerülnek; a kifizetés gyorsan megtörténik.

A támogatási kérelmeket kizárólag online lehet benyújtani az FNR-hez ezen a címen.

Az erdő-klíma csomaggal kapcsolatos további információk itt találhatók.

szerk/ford: Tóth János, forrás: BMEL

Előző cikk

Ha a fák lélegzethez jutnának

Következő cikk

Bútorpiac Németországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések