FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

3 milliárd fa ültetése – webinar

Az EU 2030-ig szóló erdészeti stratégiája ütemtervet nyújt 3 milliárd további faegyed ültetésére vonatkozó kötelezettségvállalás végrehajtásához (is), hogy megfordítható legyen a biológiai sokféleség csökkenésének és az éghajlatváltozás jelenlegi tendenciája. A folyamatot egy újabb online tájékoztató fogja segíteni 2024. február 22-én.

A 2021. nyarán közzétett kötelezettségvállalás célja, hogy megduplázza az EU erdőterjeszkedési ütemét a szokásos forgatókönyv szerint, azáltal, hogy 2030-ig további 3 milliárd fa ültetését támogatja három átfogó ökoszisztémában: az erdőkben, a mezőgazdaságban és a városi területeken. Ez az ambiciózus kezdeményezés megköveteli, hogy az érintett érdekelt felek részt vegyenek a faültetési folyamatban a helyszínen, valamint regionális vagy nemzeti szinten dolgozó más szereplőkkel együtt, akik biztosítják a szükséges támogatást az uniós ígéret sikeréhez.

A Milieu Tanácsadó szervezet ezért egy uniós finanszírozású projektet vezet, amelynek célja, hogy támogassa a Bizottságot a 3 milliárd fa ültetésére vonatkozó, a 3 milliárd fára vonatkozó ígéretbe bevonható releváns faültetési kezdeményezések azonosításában, az érintett érdekelt felek bevonásában, az EU-ban a faültetés előmozdítására rendelkezésre álló finanszírozásról szóló iránymutatás nyújtásában, valamint az érdekelt felek előtt álló, az EU területén a faültetési kezdeményezések kidolgozásával kapcsolatos kihívások megértésében. A projektet a Milieu vezeti az Ecologic Intézet és a Stritih bevonásával.

A cél az éghajlatváltozás enyhítésére és az ahhoz való alkalmazkodásra gyakorolt pozitív hatások elérése, valamint a biológiai sokféleséghez való hozzájárulás. Emellett a fogadalom a gazdaság javát szolgálja, munkahelyeket teremt, és javítja a közegészségügyet. Az Európai Bizottság az éghajlat és a biológiai sokféleség szempontjából a lehető legnagyobb előnyök elérése érdekében olyan iránymutatásokat fog kidolgozni, amelyek kiterjednek az erdészetre, az agrárerdészetre, a mezőgazdasági területeken lévő fákra és a városi fákra. Az uniós finanszírozásban részesülő kezdeményezéseknek ezeket az iránymutatásokat kell követniük. Az ültetési kezdeményezéseknek olyan kritériumoknak kell megfelelniük, amelyek között szerepel az addicionalitás elve, az éghajlati és biológiai sokféleséggel kapcsolatos célkitűzések, valamint az őshonos fafajok esetében a feltételek. Az addicionalitás elve azt jelenti, hogy a fákat a jogi kötelezettségeken felül kell hozzáadni, az elkövetkező évtizedekben nem szabad kitermelni, és bizonyos ökológiai követelményeket kell követniük. A stratégiát egy bizottsági szolgálati munkadokumentum – SWD (2021) 651 – kísérte a 2030-ig szóló 3 milliárd fa ültetésére vonatkozó ígéretről, amely leírja azokat az elveket és kritériumokat, amelyek alapján a fák ültetése a ígéret céljának teljesítése érdekében lehetséges. További információkért kérjük, tekintse meg az Európai Bizottság honlapját.

A Milieu Consulting SRL jelenleg egy olyan projektet dolgoz ki, amely az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának (DG ENV) támogatását szolgálja az EU azon vállalásának végrehajtásában, hogy 2030-ig 3 milliárd fát ültet az ökológiai elvek teljes tiszteletben tartásával. A projekt keretében webináriumokat és workshopokat szerveznek a faültetés legfontosabb kihívásainak megvitatására.

Örömmel várják az érdeklődőket a soron következő webináriumra, amelyet 2024. február 22-én, közép-európai idő szerint 10:00 és 13:00 óra között tartanak “3 milliárd további fa ültetési ígéret: A számlálási/regisztrációs folyamat és az új finanszírozási útmutató” címmel.

A napirend/program itt olvasható.
A részvételhez 2024. február 19-ig, hétfőig lehet regisztrálni:

REGISZTRÁCIÓ ITT

A webináriumot közép-európai idő szerint 10:00-kor kezdjük, de a hívást közép-európai idő szerint 9:45-kor megnyitjuk azok számára, akik szeretnék tesztelni a kapcsolatukat, kamerájukat és hangszórójukat. Felhívjuk figyelmét, hogy a regisztrációval és a webináriumon való részvétellel elfogadja a mellékelt dokumentumban megosztott adatvédelmi nyilatkozatot.

forrás: MILLIEU

Előző cikk

Találkoz(Z)ma!

Következő cikk

DEKOR 2024 - Jaf Holz meghívó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések