FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria aktív erdőgazdálkodást sürget

Az EU Mezőgazdasági Tanácsában Ausztria a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartását követeli az erdészeti politikában, és ellenzi az EU erdészeti stratégiájában előirányzott nagyméretű, használaton kívüli területeket.

Norbert Totschnig osztrák mezőgazdasági miniszter is úgy véli, hogy a fa felhasználásának korlátozása nem segíti elő a cél elérését. A német mezőgazdasági minisztérium visszafogottabb.

“A fenntartható európai erdészeti politika és az EU erdészeti stratégiájának hatékony végrehajtása érdekében elengedhetetlen az erdészeti érdekelt felek bevonása a döntéshozatali folyamatokba, a nemzeti szakértelem felhasználása és az aktív erdőgazdálkodás ösztönzőinek meghatározása.

Norbert Totschnig

Az erdészeti politikáról folytatott párbeszéd megerősítése

A Bizottság és a tagállamok közötti párbeszédet az erdészeti politikai intézkedésekről ezért fokozni kell, különösen azért, mert ezen a területen egyértelműen a tagállamok rendelkeznek hatáskörrel” – hangsúlyozta Norbert Totschnig mezőgazdasági miniszter a Mezőgazdasági Tanács november 21-i brüsszeli ülésén.

Ausztria és más, erdőkben gazdag országok szempontjából az európai erdészeti politika szubszidiaritási elvét nem veszik kellőképpen figyelembe.

Aktív erdőgazdálkodás

Az osztrák mezőgazdasági és erdészeti struktúrákat tekintve aligha megvalósítható az az elképzelés, hogy a földterület 30 %-át kivonják a használatból. A fahasználat korlátozása azért sem célszerű, mert egy aktívan kezelt erdő több CO2-t köt meg, mint egy nem kezelt erdő.

A jelenlegi tervek félreértik a védelmi erdők szerepét az Alpokban. A védelmi erdők már most is túlkorosodással küzdenek, ezért elengedhetetlen az aktív beavatkozás a fenntartható erdőtelepítés révén. A rendelettervezet tehát számos kérdést vet fel.

A megújuló energiaforrások felhasználása ahelyett, hogy korlátoznánk őket

Totschnig folytatni akarta az aktív és fenntartható erdőgazdálkodás védelmére irányuló erőfeszítéseit Ausztriában, valamint a fa energetikai célú felhasználásának előmozdítását. Különösen az energiaválság idején az erdészeti ágazat által kínált megújuló erőforrásokat ki kell használni, ahelyett, hogy korlátoznánk őket.

“Az atomenergia zöld átalakításon megy keresztül, a széntüzelésű erőműveket újraindítják, de a fenntartható biomassza felhasználását korlátozni akarják – ez nem fér össze” – mondta Totschnig.

Lágyabb tónusok Németországból

A Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) üdvözli az Európai Bizottság által az EU 2030-ig szóló erdészeti stratégiájának megvalósítása érdekében bemutatott jelenlegi és tervezett tevékenységeket, amelyek fontos építőkövei a Zöld Megállapodás megvalósításának – áll a sajtóközleményben.

A BMEL elkötelezett a szorosabb európai erdészeti együttműködés mellett. Ugyanakkor az erdészeti politikáért való felelősségnek a tagállamoknál kell maradnia, mivel ott gazdag tudás és gyakorlati tapasztalat áll rendelkezésre. A szubszidiaritás elve és a szorosabb együttműködés nem zárják ki egymást.

A BMEL üdvözölte továbbá, hogy az Állandó Erdészeti Bizottság égisze alatt munkacsoportot hoztak létre az erdőfelügyeleti rendelet és a nemzeti erdőstratégiai tervek előmozdítására.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstPraxis 11-22

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

VárosFa Program - Bicske

Következő cikk

BioHome3D - nyomtatott ház



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések