FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Iskolában az Erdő – Gyulaj Zrt.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a nagyszerű megvalósult „Iskolában az Erdő Program” keretében 12 iskolához látogatott el.

Szegedi Viktória erdei iskola vezető-helyettes kolléganőnk, akinek előadásaiban a fenntarthatóság és az erdei ökoszisztéma bemutatása, szemléltetése kapott kiemelkedő szerepet.

Beszélt a gyereknek a magyarországi erdei iskolákról, a hulladék keletkezéséről és felhasználásáról, a víz körforgásáról, a méhek életéről, a növények és állatok szerepéről az ökoszisztémában.

Mi történik a lehullott ágakkal, milyen állatok élnek az erdőkben, milyen szerepet játszik az erdő a Föld vízháztartásában vagy a levegő körforgásában? Mit tanít nekünk az erdő a fenntarthatóságról? Mit csinál egy erdész? Hogyan viselkedjünk az erdőben? Mit tanulhatunk az erdőtől, mint életközösségtől?

A programot befogadó és erősítő pedagógusok mellett, a szülők is nagyon megköszönték ezt a nagyszerű lehetőséget az Országos Erdészeti Egyesületnek, akik elindították az „Iskolában az Erdő” programot és az iskolai tantermekbe varázsolták a kedves és felkészült erdőpedagógus segítségével magát az erdőt! Az ajándékba kapott erdőpedagógiai csomag eszközeinek segítségével pedig, a gyerekeknek lehetőségük nyílik a témakörben való további elmélyülésre is.

Szegedi Viktória kolléganőnk a program által biztosított oktatási eszközökön felül számos más szemléltető, saját élményszerzést biztosító erdei mellékterméket is magával vitt az Erdő iránti érzékenyítés érdekében. Az iskolások érdeklődő figyelemmel hallgatták az interaktív előadásokat, és jó kedvvel vettek részt a közös játékos feladatokban.

Igazán örömteli, hogy az érintett intézmények közül öt korábban már volt az Annafürdői Erdészeti Erdei Iskolánkban.

A Gyulaj Zrt. által végrehajtott programrész zárásaként néhány adat:

• 12 oktatási intézményben voltunk jelen;

• 36 előadást tartottunk;

• közel 1000 gyermek vett részt a programban,

• amelyben 56 iskolai osztályt vagy akár évfolyamot jelent, mert az előadáson volt, hogy összevont évfolyamok vettek részt.

Aki a programot szívvel-lélekkel a „hátán vitte”, Szegedi Viktória erdei iskola vezető-helyettes kolléganőnknek köszönjük a helytállását és azt , hogy sok-sok értékes ismeretet adott át a gyerekeknek, pozitív irányba módosítva az erdőhöz, a teremtett világhoz való viszonyukat. Talán még néhány erdész hivatás is megfoganhatott a gyerekek szívében, mert szüksége van az országnak a jó erdész szakemberekre erdészeti szakmunkások, erdésztechnikusok és erdőmérnökök formájában, akiknek a kezében van a magyar erdők jelene és jövője, a klímaváltozás súlyosan negatív hatásai miatt pedig az erdészeti szaktudás felelőssége és az elmúlt évszázadokban kialakult jelentősége sokszorozódik.

forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Előző cikk

Az ezerarcú erdő

Következő cikk

Újszülöttek erdeje - Fenyőfő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések