FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

76 éves bútorgyár szűnik meg

Románia: Felszámolják a Famos bútorgyárat, adta hírül az economica.net. A székelyudvarhelyi részvénytársaság tulajdonosai az alapanyagok és az energia drágulásával, valamint a piacot elárasztó olcsó kínai termékekkel indokolják döntésüket. „Az ügyfelek rendeléseinek az árai nem teszik lehetővé a termelés folytatását, mert gazdaságilag nem fenntartható” – idézi az economica.net a határozatot.

A tulajdonosok a vállalat ingatlanjainak az értékesítéséről is döntöttek. A székelyudvarhelyi gyárat 2,7 millió euróért adják el, a székelykeresztúri telephelyet pedig 735 ezer euróért. Már tudni lehet, hogy az udvarhelyi gyár helyén egy lakópark épül. A gépek értékesítése már folyamatban van. Saját weboldaluk már nem él, a facebook rendszerét használják a kész bútorok, alapanyagok, gépek eladásához.

A Famos 2014 és 2022 között folyamatosan nyereséges volt, tavaly azonban 33 millió lej árbevétel mellett 5,9 millió lejes veszteséggel zárta az évet. Két év alatt a cég alkalmazottainak a száma 20 százalékkal csökkent: 2021-ben még 331 fő dolgozott a Famosnál, tavaly azonban már csak 262.

A dolgozókat lépcsőzetesen bocsátják el, a gyár a korábban felvett megrendelések kifutása után áll le végleg.

A Famos az egyik legrégebbi, még működő romániai bútorgyár. Jogelődje 1948-ban szövetkezetként jött létre, Vörös Csillag néven. A 80-as években mintegy 3 ezren dolgoztak a vállalatnál, mely kizárólag exportra termelt, a masszív tölgyfabútor fő exportpiaca Nyugat-Európa volt.  

forrás:Maszol.ro

Előző cikk

Kerülj Képbe! - Év Felfedezettje

Következő cikk

Ombudsmani elismerések




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

20 éves a Duna Élzáró Kft!

“Magyarország legrégebbi, fő profilként élzáró gyártatással és kereskedelemmel foglalkozó cége a Duna Élzáró Kft. pontosan 20 éve alapult.…
Exit mobile version