FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Keresztet szenteltek a gúthi erdészek emlékére

A jövőnk azon múlik, hogyan tudunk gazdálkodni a ránk bízott természeti értékekkel. Az erdő országunk legjelentősebb zöldvagyona, életünk nélkülözhetetlen eleme, pótolhatatlan érték. Szinte felsorolni sem lehet, milyen sokrétű feladatot látnak el erdeink – mondta Kovács Zita, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa pénteken, a Gúthi-erdőben megrendezett keresztállításon és felszentelési ünnepségen.


A Hajdú-Bihar vármegyei Nyíradony-Gúthpuszta erdejében felszentelt kereszt jelzi az erdő iránti felelősségünket és feladatainkat. A Gúthi-erdő hatezer hektárjával az Alföld legnagyobb összefüggő erdeje. Mindez azt is jelenti, hogy a Gúthi-erdőben a kereszt nemcsak a múltra, az itt hazára talált őseinkre és az erdész-vadász szakemberek tevékenységére emlékeztet, hanem jövőbe is mutat. Kifejezi hálánkat a teremtett világunkért, elkötelezettségünket az erdők iránt. Éppen ezért folytatnunk kell nemcsak az erdők védelmét, de azok területének növelését is – tette hozzá a miniszteri biztos.


Hangsúlyozta: a kormány célja, hogy 2030-ra 27 százalékra növelje a magyarországi erdőterületek nagyságát. Ennek jegyében indult el Országfásítási Program, amelynek 2019-es meghirdetése óta 43 700 hektár új erdő telepítésére nyertek pályázati forrást a magyar gazdák. Öt év alatt több mint 180 millió új fával gyarapodtak a hazai erdők.


Emlékeztetett, hogy a folytatáshoz is biztosítottak a lehetőségek: a magyar erdők fejlesztésére a korábbi költségvetési időszaknál háromszor nagyobb, összesen 310 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve szerint.

Forrás: AM

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 232., 2024/22.

Következő cikk

Újszülöttek erdejét ültettek Tésán




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version