FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

NEFAG Zrt. erdőtelepítései

A NEFAG Zrt. eredményei az országfásítás keretein belül megvalósított zöld vagyon gyarapításában: (egyebek között) négy év alatt és 25 település községhatárában, 139 ha-on létesített új ültetésű erdőket.

Az erdővagyont stratégiai elemként kezelő Agrárminisztérium, az ország fával borított területének gyarapítása és valós gyarapodása érdekében, 2019-ben hirdette meg az országfásítási programot. A program lehetőséget biztosít a települések belterületének fásítására, – a vármegyében született gyermekek száma után – az újszülöttek erdeje telepítési program megvalósítására és a mintafásítási kezdeményezések végrehajtására. A cél, minden esetben fával borított területek növekedése, és a nemzeti értékként kezelt zöld vagyonának gyarapítása.

Az erdő, mint összetett ökológiai rendszer, meghatározó szerepet tölt be az ország zöld vagyonának alakulásában. A környezetre gyakorolt hatása révén az emberi élet alapvető feltétele. A szénmegkötő, és azt rendszerbeépítő tulajdonsága révén, tekinthetjük a klímavédelem biológiai infrastruktúrájának.  Az erdő mindenkinek mást jelent, tiszta levegőt és ivóvizet, zaj és porvédelmet, kikapcsolódást, rekreációt, vagy csak egyszerűen szemet gyönyörködtető tájképi elemet. Az erdők kezelése, védelme, az erdőborítottság fenntartása, illetve annak gyarapítása, a NEFAG Zrt., mint állami erdészeti társaság részére, stratégia fontossággal bír.

Az agrárminisztérium kezdeményezésére meghirdetett országfásítási program, illetve a benne megfogalmazott és meghirdetett sikeres településfásításokat a NEFAG Zrt., a csemeték ültetéséhez szükséges szakmai iránymutatással és a nevelésükhöz szükséges szakirányú instrukciókkal segítette a települések által igényelt facsemeték ültetését.

A településfásítások kapcsán a NEFAG Zrt. erdészeti társaság, Jász-Nagykun és Pest Vármegyében, 10 településen, mintegy 155 db – konténeres, illetve földlabdás sorfa – facsemete szakszerű elültetésének koordinálást végezte.

Az Országfásítási Program keretein belül – a Társaság két vármegyéhez kötött működési területén -, négy év alatt és 25 település községhatárában, 139 ha-on létesített új ültetésű erdőket.  

Az említett két vármegye vonatkozásában 28 ha térmértékben került kivitelezésre újszülöttek erdeje és további 111 ha-on jött létre mintaerdő. A telepítésre került erdők, célállományukat tekintve zömében kocsányos tölgy, cser, és fehér nyár fafajokból állnak. Az erdőtelepítésekhez 212 000 db csemete, 410 mázsa makk szaporítóanyag került felhasználásra.

A tartós gondoskodást biztosító állami erdőkezelési modell alapja, hogy a természeti folyamatokra támaszkodó és fenntartható módon kezelt hasznosítás eredménye, fedezi az olyan közcélú feladatok ellátását, mint az egészséges környezet hosszútávú fenntartása – és természetvédelem vagy az erdei turizmus.

Az Országfásítási Programhoz kapcsolódó telepítések, tekintettel az ország klímavédelmi célkitűzéseire, az egészséges környezethez való jog fenntartására, 2024. őszén, illetve 2026. tavaszán is folytatónak.

forrás: NEFAG Zrt.

Előző cikk

VADEX Vadvilág júniusi akció

Következő cikk

17. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version