FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kreatívipari Fórum

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) május 30-án első alkalommal tartotta meg a Kreatívipari Fórumot, amelyen több mint tíz, magyar tulajdonú kreatívipari vállalkozás képviseltette magát – közölte az NGM.

A Magyar Divat & Design Ügynökséggel együttműködésben szervezett találkozó célja a szakmai párbeszéd elindítása és a kreatívipar – mint a gazdasági növekedést maghatározó ágazat – fejlesztésével kapcsolatos stratégiai irányok megvitatása volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a gazdasági szereplők bevonásával 2024-ben az újraiparosítás komplex fogalmára és a változó gazdasági környezet kihívásaira épülő versenyképességi stratégia kiemelt ágazatai között foglalkozik a kreatíviparral. 

A szektor jelentőségét jól mutatja, hogy növekedési üteme Magyarországon a második legnagyobb az iparágak között, ráadásul több mint 100.000 főt foglalkoztatnak az ide tartozó területeken.

A Kreatívipari Fórumon Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Jakab Zsófia a Nemzetgazdasági Minisztérium kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója fogadta a résztvevőket. A Fórumra a versenyképességi stratégiában kiemelt öt kreatívipari alágazat hazai tulajdonban lévő, kimagaslóan teljesítő vállalkozásai kaptak meghívást. A vállalkozások vezetői a divat- és textilipar, a bútorgyártás és lakberendezés, a szépség és kozmetikai ipar, a játékipar, valamint a filmipar területéről érkeztek.

Fotó: Papp Szabolcs

Az iparági találkozó lehetőséget biztosított a szakmai párbeszéd elindítására, a kapcsolódó ágazatok szereplői kifejthették véleményüket és megfogalmazhatták javaslataikat a szakterület legfontosabb kérdéseiben. A jelenlévők közösen áttekintették a versenyképességi stratégia kapcsolódó részeit, majd megvitatták a kreatívipar előtt álló legfontosabb kihívásokat, kérdéseket és a lehetséges megoldási javaslatokat.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a fórumon hangsúlyozta: a kormány célja, hogy hazánk gazdasági fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 90 százalékát, ebben az olyan dinamikusan bővülő és fejlődő ágazatok, mint a kreatívipar, kulcsszerepet játszanak. Hozzátette, a kreatívipar a jövő ágazata, a gazdasági növekedés egyik motorja lehet.

Az ide tartozó területek bruttó hozzáadott értéke 2010 és 2022 között megduplázódott, hozzávetőlegesen a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték 2-3 százalékát teszi ki, amellyel a második legnagyobb az iparágak között.

A kreatíviparban magas számban találhatóak hazai tulajdonú vállalkozások, és az exportarány is jelentős, egyes alágazatokban 80 százalék fölötti. Az iparágban megvan a jelentős növekedési potenciál, amelyet beágyazottsága tovább erősít. A kreatív ágazatok számos egyéb ágazattal vannak gazdasági összeköttetésben, így a teljes gazdaság innovációjához hozzájárulhatnak.

A kreatívipar fókuszterületein a versenyképesség növelését az ágazat szereplőinek aktív együttműködésével kell megvalósítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium ennek érdekében elkötelezett a rendszeres szakmai párbeszéd fenntartása mellett, melyet a kreatíviparért felelős miniszteri biztos együttműködésével ösztönöz a jövőben.

Fotó: Papp Szabolcs

A kreatívipar területén kimagaslóan teljesítő, jelentős export potenciállal rendelkező, hazai tulajdonban lévő vállalkozások, amelyek részt vettek a Kreatívipari Fórumon:
Árkossy Bútor Kft.
– Caola Zrt.
– Helia-D Kft.
– Kallos Cosmetics Kft.
– Nanushka International Zrt.
– Naturtex Kft.
– Neocore Games cégcsoport
– Pi-er Technical Kft.
– Prop Club Kft.
– Roland Divatház Zrt.
Rotte Group Kft.
– Szinga Sport Kft.

forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium / MTI

Előző cikk

EU Versenyképességi Tanácsa

Következő cikk

Kerülj Képbe! - Év Felfedezettje



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések