FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hétmilliárd forint design- és divatipari KKV-k javára

Bútoripari termékfejlesztésre is kérhető támogatás a hétmilliárd forint keretösszeggel megjelent a divat- és dizájnipari kkv-k fejlesztését támogató pályázati felhívás (GINOP-1.2.14-20) forrásából, egyúttal megnyílt a kötelező előminősítésre jelentkezés lehetősége.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szakmai együttműködésének eredményeként 2020. november 24-én megjelenő felhívás célja a divat- és designipari tervező-gyártó kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatása, ezzel működésük és munkahelymegtartó, valamint jövedelemtermelő képességük megerősítése. 

“A koronavírus-járvány igazolta azt a 2010 óta követett kormányzati megközelítést, hogy amit csak lehet, érdemes itthon gyártani, hiszen ezzel a hazai munkahelyeket és a magyar családok megélhetését támogatjuk” – hangsúlyozta Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

“A divat- és design ágazatban rejlő potenciál és a jövőbeli bővülés miatt a járvány idején kiemelten fontos a hazai kapacitások megvédése, versenyképessé tétele és ezzel egy időben az iparág számára a válságban keletkező lehetőségek kihasználásának támogatása” – tette hozzá Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

A hazai piac mérete és adottságai miatt kiemelten fontos, hogy a sikeresen pályázó vállalkozások a támogatással növelni tudják exportjukat és nemzetközi digitális jelenlétüket is. 

A fejlesztési források hatékony felhasználása érdekében a pályázaton való részvétel egyik feltétele az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által kiállított előminősítési igazolás, amelynek megszerzéséhez az érdeklődők a divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon szükséges regisztrálniuk, jelezve az előminősítésen való részvételi szándékukat. A pályázat beadására az előminősítések birtokában 2021. januártól lesz lehetőség. 

“A vállalkozásokat arra kérjük, semmiképpen ne mulasszák el az előminősítésre jelentkezést, az ugyanis a forráshoz jutás előfeltétele” – tette hozzá György László.

A legfontosabb tudnivalók:

– Támogatás összege: 5-150 millió Ft

– Formája: feltételesen vissza nem térítendő

– Előleg mértéke: 100%

– Előminősítés (i/n): igen

– A felhívás keretében fejleszthető tevékenységek TEÁOR besorolása

(egyebek mellett)

— 3101 Irodabútor gyártása

— 3102 Konyhabútorgyártás

— 3103 Ágybetét gyártása

— 3109 Egyéb bútor gyártása

Felhívjuk figyelmét, hogy az alábbi fejleszthető tevékenységek esetében a támogatást igénylő csak abban az esetben kap az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által kiállított “megfelelt” minősítést igazoló tanúsítvány, amennyiben az előminősítés során alátámasztást nyer a felhívás céljainak való megfelelőség (egyebek mellett):

— 4615 Bútor, háztartási áru, fémáru ügynöki nagykereskedelme

— 4647 Bútor, szőnyeg, világítóberendezés nagykereskedelme

— 4665 Irodabútor-nagykereskedelem

— 4759 Bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk kiskereskedelme

– Önállóan támogatható tevékenységek:

— Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, gyártási technológiák fejlesztését, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártás megoldások beszerzését.  

— Ezt további, önállóan nem támogatható tevékenységek egészítik ki

— Pályázásra jogosult vállalkozásoknak minimum 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük és állományi létszámuk minimum 1 fő szükséges, hogy legyen, a támogatott tevékenységi köröket (TEÁOR), valamint a további részleteket a felhívás tartalmazza.

A felhívás a pályázat.gov.hu oldalon.

Forrás: octogon

Előző cikk

Mit tud egy 105 ezer forintos szék?

Következő cikk

Díjnyertes magyar design - sikeres magyar bútorStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…