FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tamási Vállalkozói Klub

Fotók: Horváth Csaba (Gyulaj Zrt.)

Tamási városban a nagyvállalkozások tulajdonosai, ügyvezetői, igazgatói, vezérigazgatói és a pénzintézetek vezetői létrehozták a Tamási Vállalkozók Klubját. A klub célja az is, hogy mindig más vállalkozásnál időközönként találkozzanak és az összejövetelek során megismerjék az adott házigazda cég tevékenységét, munkáját, szervezeti felépítését, sikereit, nehézségeit és az adott vállalkozás működését, a szakmai ágazatában betöltött szerepét, a Tolna vármegyei, az országos és a nemzetközi térben való működését.

A soron következő házigazda cég a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. volt. A vendéglátó cég a festői Lengyel Annafürdői völgyben, erdőségben a cég tulajdonában lévő Erdei Iskola és Turisztikai Központjába hívta és várta a Klubtag vállalkozásoknak a vezetőit, nagyrabecsüléssel fogadva őket.

A házigazda állami vállalat, a Gyulaj Zrt. nevében és képviseletében Gőbölös Péter vezérigazgató köszöntötte a vállalkozás vezetőket, majd előadásában ismertette a céget és működési környezetét.

A prezentációjában történelmi kitekintéssel beszélt az erdészeti ágazatot, az erdőgazdálkodási tevékenységet szabályozó 250 éves magyar erdőtörvények sajátosságairól, az erdész szakoktatás alakulásáról a selmecbányai gyökerektől indulva. Ismertette a hazai erdőterületek elmúlt évszázadban bekövetkezett alakulását, az állami erdészeti portfóliót és a részvénytársaságok tevékenységét.

Kiemelte, hogy az állami erdőkezelési modell alapja, hogy a fenntartható (tartamos) módon megtermelt faanyag hasznosításának eredménye fedezi a közcélú feladatok ellátását, többek között a klíma-, természetvédelem és az erdei turizmus.

Bemutatta a cég Tolna vármegyei értékmegőrző tevékenységét, a vagyonkezelt erdőségek jelentőségét, azok ökológiai szerepét, a lakosság számára a fenntartott erdők által nyújtott szolgáltatásokat.

A tolnai tájtörténeti összefüggések mellett megvilágította a cég korábbi nagybirtok rendszereken (pl. Esterházy, Apponyi, stb.) való működését és az erdőállományok évszázadokon átívelő megőrzésének felelősségét.

Beszélt a klímaváltozásról és annak a negatív hatásainak kompenzálását célzó erdészeti saját fejlesztéseikről és a természet fokozott védelme érdekében végzett erőfeszítésekről.

A céget szervezeti működésében és ágazatonként is bemutatta. Felvillantotta a Gyulaj Zrt. közössége által elért hazai, nemzetközi díjakat és elismeréseket.

A vezérigazgatói bemutató után élénken érkeztek, záporoztak a kérdések és a hozzászólások, amely során érdekes és nagyon értékes beszélgetés alakult ki a cégvezetők, tulajdonosok között.

A kérdésekre adott vezérigazgatói válaszok és érvelések után Gál László erdőművelési és ökoturisztikai ágazatvezető röviden bemutatta a Lengyel Annafürdői erdei iskolát és a kapcsolódó objektumokat, majd a cég kisbuszaival a vállalkozói társaság a Szentkúti Kunyhó és Ökoházhoz utaztak, amelynek történetét, létrehozását és működését a helyszínen az ágazatvezető részletesen ismertette, kiemelve az épület szerepét a környezetvédelem oktatásában az erdei iskolai programok során.

A vállalkozói klub tovább utazott a Wosinsky sánchoz, ahol sok ezer éves történelmi és régészeti – rendkívül érdekes – áttekintést adott a földvárról, annak építéséről Horváth Csaba erdőművelési és fahasználati műszaki vezető a Gyulaj Zrt. területileg illetékes erdészeti egységének, a Hőgyészi Erdészet képviseletében. A korábbi prezentációban elhangzott klímaváltozás negatív erdészeti hatásait az erdőben, gyakorlatban az erdőművelési ágazatvezető ismertette és azokat a speciális erdészeti génmegőrzési célokat, amelyek irányában a cég hosszú évek óta úttörő fejlesztéseket, vizsgálatokat és ezek alapján hosszú távú beruházásokat hoz létre.

Ezt kiegészítve és folytatva a régészeti helyszínen állva, a felettük álló erdőállományokat bemutatva, a műszaki vezető az olasz és molyhos tölgy erdészeti génmegőrzésének a tervezését és gyakorlati végrehajtási munkálatait is bemutatta.

Ezután megnéztek egy kocsányos tölgy géngyűjteményt, ahol a vendégek átlátható és jól érthető betekintést kaptak – a vezérigazgató, az ágazatvezető és a műszaki vezető erdőmérnökök részéről – a vendéglátóiktól ennek a munkának a fontosságáról, és a jövőbeli nagyon nagy jelentőségéről, a távlati felbecsülhetetlen értékéről. A helyszínen sorjáztak a kérdések és a vendégek a cég erdészeti génmegőrzési tevékenységéről elismerően nyilatkoztak.

Zárásként Lengyel Annafürdőn a közös ebédnél kötetlen, ugyanakkor értékes beszélgetés alakult ki.

forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Előző cikk

Agrárminisztériumba beolvadt NFK elérhetőségei

Következő cikk

Probléma az erdei hulladéklerakás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version