FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természetvédelem és erdőgazdálkodás

A Kisszékelyi vadászházban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. szakszemélyzete számára rendezett szakmai továbbképzés témája a természetközeli erdőgazdálkodás szemléletének tovább mélyítése és az erdővédelmi aktualitások megismerése volt.

A gyakorlati munka mindennapjaiban, a természetvédelmi előírások pontos betartásához, egy jól kialakított információs és informatikai rendszert kell létrehozni és működtetni. A természetvédelmi előírások és korlátozások számos formában és gyakran változó tartalommal öltenek formát. Ezért ennek folyamatos és naprakész nyomon követése, aktualizálása és azonnali közlése az érintettek felé kiemelten kezelendő feladat. A Gyulaj Zrt. a változó természetvédelmi előírásokat (pl. a szakhatósági határozatok tartalmi elemeit) a már meglévő szakmai informatikai rendszerébe (ESZR) ágyazza, így tudja elérni, hogy a minden napi munkához már eleve hozzátartozó aktualizált szakmai információk lekérdezésével együtt.

Az erdőgazdálkodás, erdővédelem és természetvédelem, bár eltérő jelentéstartalommal bíró fogalmak, mégis óriási átfedések vannak e három tevékenység gyakorlatban történő végzése során és a legfontosabb céljuk azonos!

A jó színvonalon és sokrétűen értelmezett és elvégzett erdőgazdálkodás az alapja az erdők állékonyságának és sokszínűségének, melyek ugyancsak alappillérei a védett természeti értékek fennmaradásának.

Gőbölös Péter vezérigazgató erre hívta fel a Kollégák figyelmét. Kiemelte, hogy mennyire fontos az erdőgazdálkodásban végzett munka során már az éves előzetes szakmai tervezés és a vágásbesorolások összeállításánál jól meghatározni, a klímaváltozás jelentős negatív hatásai mellett, az erdőfelújítások sikerességének biztonságával a természetvédelmi értékek távlati fennmaradásának a biztosítását. Ebben az erdész szakma eddig is az élen járt, ezt erősíteni kell és ennek a jelentősége a mesterséges „épített” világ terjedésével, az erdőket ért társadalmi terhelések növekedésével még hangsúlyosabbá válik. A Gyulaj Zrt. szakemberei számára lényeges, hogy a kezelt erdők természetszerűsége minél magasabb szintet érjenek el. Ebben kérte a munkatársai elszánt és továbbra is magas színvonalú munkáját.

A Gyulaj Zrt.-nél 2024. májusában kiadott, a teljesen átdolgozott, a jogszabályok szerint is aktualizált cég szintű Természetvédelmi Szabályzatban leírtak lényegét és fontosabb elemeit is ismertette Szi Benedek Sándor termelési, kereskedelmi és természetvédelmi vezérigazgató-helyettes, kiemelte a természetvédelmi előírások megjelenési formáit, alkalmazásukat az erdőgazdálkodási napi munkák során. Elmondta, hogy a természetvédelmi korlátozások mellett alkalmazott eljárások és lehetőségek ismerete a mindennapi munkavégzéshez elengedhetetlen, mely nem csak a védett erdőterületekre vonatkoznak.

Az erdővédelem aktuális kihívásai, kérdései különös tekintettel a kőrispusztulásra és a tölgyek károsítóira témakörében dr. Csóka György a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének munkatársa, kutatója, nemzetközi szaktekintély tartott kimagasló színvonalú előadást az erdővédelem, erdőkezelés és klímaváltozás közötti összefüggésekről és azok hatásairól. Áttekintette az aktuális erdővédelmi problémákat és azok megoldási lehetőségeit, a minél természet közelibb erdőkezelés és annak pozitív hatásait.

A Gyulaj Zrt. örökerdő üzemmódban kezelt erdőterületein folyó gazdálkodás tapasztalatairól és természetközeli erdőgazdálkodás alkalmazott gyakorlati faladatait Horváth Csaba erdőművelési és fahasználati műszaki vezető foglalta össze, továbbá kiegészítette a Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészeténél már alkalmazott erdőfelújítási módszerek ismertetésével, melyek jól jelképezik a folyamatos törekvésünket a természetközeliség mind magasabb szintjének elérésére.

A Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészete működési területének egy részén a Dél-Mezőföldi tájvédelmi körzetben és a Tolnai-dombságon leggyakrabban előforduló védett növényeket ismertette nyugalmazott kollégánk id. Neumann Péter, aki lebilincselő előadásában számos érdekességgel, történelmi és tájtörténeti elemmel kiegészítve mutatta be a botanikai ritkaságokat és érdekességeket.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az állami erdészeti cégcsoport tagjaként a Tolna vármegye zöldvagyona jelentős részének kezelője, őrzője. Magyarországon az állami erdészeti társaságok több mint 2 millió hektár magyar erdő stratégiai részét, mintegy felét kezelik. Az állami erdők az ország legfontosabb klímavédelmi és szénmegkötő biológiai infrastruktúráját jelentik, biztosítják a lakott települések zaj, por és árvíz elleni védelmét, a tiszta ivóvizet és megelőzik a talajeróziót. Az állami erdőkezelési modell alapja, hogy a fenntartható módon megtermelt faanyag hasznosításának eredménye fedezi az olyan közcélú feladatok ellátását, mint a klíma- és természetvédelem vagy az erdei turizmus. Évente 30-40 milliárd forint közé tehető az az összeg, amellyel az állami erdők kezelői tehermentesítik a költségvetést, miközben fenntartják a klímaváltozás negatív hatásainak kitett erdőket. Mindemellett az erdészeti cégcsoport az elmúlt években 14 milliárd forint osztalék befizetésével is hozzájárult az ország gazdaságának működéséhez, úgy, hogy a társadalom javára végzi a rábízott felelős és közcélú feladatot: fenntartja a magyar erdőket, biztosítja az ország nemzetstratégiai jelentőségű zöldvagyonának sok százmilliárd forint értékű szolgáltatásait.

forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Előző cikk

KSH – átlagkereset Magyarországon

Következő cikk

Jysk megújulás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version