FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tengelici Parkerdő – vihar után

Vihar pusztított a Tengelici Parkerdőben, több száz, de lehet, hogy ezer fa is kidőlt, százhúsz éves kalábriai fenyőfák, nagylevelű hársfák, kocsányos tölgyfák, kőrisfák, korai juharfák, ostorfák. A szombat hajnali órákban tornádó jellegű vihar pusztított az erdőben, amely a kidőlt fák miatt életveszélyessé vált, közölte Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója.

FRISSÍTÉS (június 8.): – Tengelici Parkerdő: elpusztult, drónokkal is fotózzák, filmezik

Elképesztőek a károk a vihar pusztította Tengelici Parkerdőben. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. állami erdészeti társaság az erdei területeket hamarosan drónokkal fotózza, filmezi, digitálisan archiválja és térképre rögzíti. A Tengelici Parkerdő értékei legalább százötven évre odavesztek.
(…bővebben…)

A vihar szörnyű károkat okozott az erdő faállományában / Fotók: Mártonfai Dénes

A Szekszárdhoz közeli Tengelic Parkerdőjében a faállomány nagy részét kipusztította a szombati vihar. Gőbölös Péter a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy június elsején hajnalban a tornádó jellegű vihar körülbelül ezer köbméternyi faállományt tett tönkre a három hektáros Tengelici Parkerdőben. 

Vihar csavarta ki a fákat

Csodálatos, közel harmincméteres, százhúsz-százharminc éves, a Gindly-Benyovszky kastély és a Benyovszky emlékkápolna között található kalábriai fenyőket csavart ki a szél. Magyarországon a Tengelici Parkerdőben volt egy helyen ilyen sok kalábriai fenyő, amely a viharban mind együtt pusztult. A Benyovszky-park területe járhatatlanná vált. A vihar kidöntött huszonöt és harmincöt méter közötti idős tölgyfákat, nagylevelű hársfákat, kocsányos tölgyeket, kőrisfákat, korai juharfákat, és ostorfákat is. – Robbanásszerűen végig pusztította a vihar a Tengelici Parkerdőt. A térségben dolgozó, sokat látott kollégáim is azt mondták, hogy ilyen jellegű erdőkár még nem volt. Hihetetlen, hogy ez megtörtént, a vihar úgy jött, mint egy ítéletcsapás – tette hozzá Gőbölös Péter. A Tengelici Parkerdő járhatatlan és életveszélyes. Senkinek nem javasolják, hogy az erdőbe menjen, ráadásul jelenleg kidőlt fák állják el az utakat. A Gyulaj Zrt. munkatársai egyelőre egyetlen utat tudtak feltárni, amely az erdőbe vezet. 

Utakat keresnek az erdőbe

Gőbölös Péter a mentési munkálatokról elmondta, hogy több megközelítési útvonalat próbálnak találni, kialakítani, amelyeken később a munkagépekkel közlekedni tudnak. Amint meg tudják nyitni a megközelítési utakat, elkezdődik az érdemi munka, a fakitermelés, kárfelszámolás, a későbbiekben, ősztől pedig az erdőfelújítás facsemetékkel.

– A Tengelici Parkerdő iszonyatos károkat szenvedett, teljesen újra kell telepíteni a fákat, erdősíteni a területet – mondta Gőbölös Péter.

Ismertette, hogy szerencsére a 2014-ben felújított és átadott Benyovszky-kápolna nem sérült meg.

forrás: TEOL / GYULAJ Zrt.

Előző cikk

Kutatók a Farkas-erdőn

Következő cikk

Turisták kötelező faültetése




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version