FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Timber! Mennyire jó a FA!

Egy új könyv, a “Timber! Hogyan segíthet a fa megmenteni a világot az éghajlati összeomlástól” című könyv vitákat fog kiváltani az építőipar konzervatív világában és a környezetvédelmi mozgalom hagyománytisztelőbb elemeiben. A Timber! című könyv 2024. június 27-től kapható.

A beton- és acélszerkezetek építése során keletkező szén-dioxid-kibocsátás jól ismert. Akkor miért nem használunk szén-dioxid-barátabb építőanyagokat? A szerző, Paul Brannen szenvedélyes és meggyőző érvelésében a fa felhasználása mellett érvel, ahol csak lehetséges. Vitatott és ellentmondásos érvelése egyértelmű: a fák ültetésével nem elég csökkenteni a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségét, hanem ki is kell vágnunk őket, és több fát kell használnunk épületeinkben. A fák kivágását természetesen új facsemeték ültetése követi, hogy az egész fenntartható folyamat újra kezdődhessen, azaz ne történjen erdőirtás.

Ez az első könyv, amely a fát a perifériáról a főáramba, az erdőkből a városokba viszi. Szemtől szembe foglalkozik a fenntarthatósággal, a biztonsággal, a kereskedelmi erdők biológiai sokféleségével és a földhasználatra nehezedő nyomással kapcsolatos kérdésekkel. A könyv meggyőzően érvel a fa mint építőanyag mellett – az acél és a beton szerkezeti szilárdságával rendelkező új, mesterséges faanyagok létrehozása lehetővé teszi, hogy először építsünk felhőkarcolókat fából -, és a mérnöki és anyagtudomány legújabb fejleményeire támaszkodik. A könyv az ismert erdőgazdálkodási modellek mellett olyan alternatívákat is támogat, mint a fás gazdálkodás és az agrárerdészet, amelyek a gazdaságok számára a biológiai sokféleség szempontjából további előnyökkel járnak.

Mivel az épített környezet jelenleg a világ szén-dioxid-kibocsátásának 40 százalékáért felelős, Brannen üzenete egyértelmű: meg kell változtatnunk, hogyan építkezünk. A Timber! friss és ötletes ötleteket kínál, amelyek révén a növekvő városok idővel több szenet tárolhatnak, mint a növekvő erdők.

Vélemények

Helen Browning, a Soil Association vezérigazgatója: “Mindenkinek el kellene olvasnia, aki a tervezéssel, lakáspolitikával, építőiparral, mezőgazdasággal és még sok mással foglalkozik. Paul Brannen mesésen bemutatja, hogy mennyire megvalósítható és hasznos lenne, ha a fák termesztésével nemcsak megkötnénk a szenet, hanem aztán az épületekbe és a szigetelésbe is elzárnánk azt sok évtizedre. Az olyan innovációkkal, mint egyrészt az agrárerdészet, másrészt a ragasztott fa, könnyen elérhetővé válik, hogy több fát termesszünk és használjunk fel, ami többszörös előnyökkel jár a társadalom számára, nem utolsósorban pedig a lakáshiányunk gyorsabb megoldása a moduláris faalapú épületek révén.”

Shaun Spiers, a Zöld Szövetség ügyvezető igazgatója: “A Timber! egy szenvedélyes és elgondolkodtató kiáltvány arról, hogy a fa és az erdészet sokkal nagyobb szerepet játszhatna az éghajlati válság kezelésében és az épített környezet javításában. Rengeteg tényt és elemzést, valamint néhány ellentmondásos véleményt is tartalmaz, de mindig magával ragadó módon. Lehet, hogy soha nem leszek olyan evangélikus a fával kapcsolatban, mint Paul Brannen, de most már sokkal tájékozottabb vagyok.”

Lloyd Alter, építész és a The Story of Upfront Carbon szerzője: “Mennyire jó a fa? Paul Brannen magával ragadó és közérthető könyve elmagyarázza, hogy a bányászat helyett termesztett építőanyagok hogyan változtathatják meg az épületeket az éghajlati problémából a megoldás részévé.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: Cei-Bois

Előző cikk

EUDR - CEPF aggályok

Következő cikk

Fél év alatt 5260 erdei iskolás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version