FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faépítés ösztönzése

Németország: A lakáshiány enyhítése a megfizethető bérleti díjakkal és az éghajlatbarát építéssel való kombinálása a társadalom előtt álló egyik legnagyobb kihívás. Az egyik megoldás a többlakásos és moduláris építkezések és felújítások erőteljesebb ösztönzése. Hogy mindkettő lehetséges a faépítéssel, az a Német Faipari Tanács (DHWR) mai berlini parlamenti reggelijén világossá vált. A Reichstag épületében tartott rendezvény fővédnöke Kassem Taher Saleh, a Bundestag építési bizottságának Bündnis 90/Die Grünen elnöke volt.

Többlakásos építkezés és felújítás. Ez volt a legutóbbi DHWR parlamenti reggeli témája a Reichstag épületében. Kassem Taher Saleh, a Bundestag építési bizottságának zöldpárti elnöke védnöksége alatt parlamenti képviselők, gazdasági szakértők és a civil társadalom képviselői találkoztak, hogy megvitassák a sorozatos építésben és felújításban rejlő lehetőségeket és lehetőségeket. Világossá vált: Konkrét intézkedésekre és jobb politikai keretfeltételekre van szükség ezen építési módszerek előmozdításához.

Javasolt piacösztönző program a többlakásos- és moduláris építkezések és felújítások számára

Erwin Taglieber, a DHWR elnöke szintén foglalkozott a politikai keret javításának szükségességével. “Az elégtelen és bizonytalan építési támogatások, valamint a sorozatgyártás és különösen a faépítés akadályai lassítják a lakásépítést” – bírálta a DHWR elnöke. A finanszírozás tekintetében ezért a sorozat- és moduláris építkezések és felújítások piacösztönző programját javasolta. A szabályozási oldalról a soros, moduláris és rendszerszerű építési módokra vonatkozó pályázatok egyszerűsítését nevezte meg fontos pontként, amelyet meg kell valósítani. “Gyorsan csökkentenünk kell a városrészek újratelepítése és az épületek átalakítása előtt álló akadályokat, hogy megfizethető lakásokat hozzunk létre. A sorozatos építési és felújítási eljárások fa és más klímabarát anyagok felhasználásával minden lehetőséget kínálnak az éghajlatvédelem és a költséghatékony építés összekapcsolására” – hangsúlyozta Taglieber. Úgy látja, hogy a faépítés itt egyértelmű előnyben van: a faépítés már több mint 30 éve tökéletesíti a sorozatos építést. A soros felújításhoz több mint 15 éve állnak rendelkezésre piacképes megoldások.

A németországi épületállomány jelenleg mintegy 21,4 millió családi házból, ikerházból és többlakásos házból, valamint nem lakóépületekből, például iskolákból és közigazgatási épületekből áll. Ugyanakkor az építőipar az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 40 százalékáért felelős. “A klímabarát cselekvés építésösztönzése többszörösen megtérül a vállalatok és a fogyasztók kapcsolódó beruházásainak köszönhetően” – hangsúlyozta Taglieber.

A fa szó szerint ráerőlteti magát az építőiparra

Kassem Taher Saleh fővédnök kifejtette: “Építőmérnökként tisztában vagyok az olyan megújuló nyersanyagok, mint a fa, a szalma vagy a nádfű nagy előnyeivel az építőiparban. Németország legjelentősebb megújuló nyersanyagában, a fában még mindig óriási növekedési potenciál rejlik, hiszen a faépítés aránya jó 20 százalékos. Ezt jobban ki kell használnunk az éghajlatvédelem és a megfizethetőbb lakhatás megteremtése szempontjából” – hangsúlyozta Saleh. A fa különleges lehetőségeket kínál a többlakásos építkezések és felújítások terén, mivel a fa kedvező tulajdonságai miatt logikusan következik a nagyfokú előregyártás. “A koalícióban tovább kívánjuk támogatni a fával és más megújuló nyersanyagokkal való építkezést, többek között a sorozatos építkezésekben.

Épület. Mert a megújuló nyersanyagokkal való építkezés a klímavédelem, a fogyasztók és az építőipar javát szolgálja Németországban” – hangsúlyozta a zöld politikus.

A faépítési kezdeményezés jó kezdet

Martin Diedenhofen (SPD) a parlamenti reggelin hangsúlyozta: “Tekintettel az építőiparban elmaradt korszerűsítésekre, sokkal nagyobb hangsúlyt kell és fogunk fektetni a felújításokra. A gyors és fenntartható siker érdekében egyre inkább sorozatban kell modernizálnunk. A faépítés egyre fontosabb szerepet fog játszani a CO2-kibocsátás csökkentésében. És nemcsak a felújításban, hanem az új építkezésekben is, amelyekre a lakáshiány miatt sürgősen szükség van. A szövetségi kormány faépítési kezdeményezése jó kezdet a fával való építkezés népszerűsítésére” – mondta a Rajna-vidék-Pfalz SPD-s parlamenti képviselője.

Követelt intézkedés

Lars Rohwer (CDU), a legnagyobb ellenzéki frakció képviselője a DHWR rendezvényén kifejtette: “A fát felhasználhatjuk az emberközpontú, környezetbarát városfejlesztés előmozdítására. Még akkor is, ha fával építkezünk felfelé. Ehhez együtt kell működnünk a szövetségi államokkal, hogy megtaláljuk a módját az építési előírások javításának. Egyes szövetségi államok, mint például Szászország, megmutatják, hogyan lehet regionális kezdeményezésekkel előrelépést elérni. A szövetségi kormány faépítési kezdeményezést indított. Elvben helyes. De hiányoznak a lépések, a finanszírozás tekintetében is.”

A Német Faipari Tanácsról (DHWR)

1949. július 13-án tíz faipari szövetség Wiesbadenben megalapította az Egyesült Gazdasági Térség Faipari Tanácsát. Ma a Német Faipari Tanács a tagszervezetein keresztül a következőket képviseli:
70 000 túlnyomórészt közepes méretű vállalat, amelyek éves forgalma 120 milliárd euró, 650 000 alkalmazottal. A német faipar ernyőszervezete így a fa nyersanyag teljes értékláncát lefedi. Ez az erdei fától, amelyet a fűrészüzemek, a faalapanyag-, a cellulóz- és a papíripar dolgoz fel, a fa és a fatermékek további feldolgozásán át a bútor- és csomagolóiparban, a pelletgyártásban, a kézműves vállalkozásokban és a faépítésben, egészen a kiskereskedelem általi forgalmazásig terjed. A körforgást a papír- és fahulladék újrahasznosítása zárja le.

szerk/ford: Tóth János, forrás: DHWR

Előző cikk

Változott a Munka Törvénykönyve

Következő cikk

Erdőmánia - Erdésznők a Mecsekben




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version