FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR – CEPF aggályok

Az erdőirtásról szóló uniós rendelet (EUDR) végrehajtása az elfogadását és hatálybalépését követően 2024. december 30-án kezdődik (illetve a kis- és mikrovállalkozások esetében hat hónappal később). Mivel a fából készült termékek a rendelet hatálya alá tartoznak, az erdőtulajdonosok szembesülnek a rendelet új és megterhelő követelményeivel.

Az EUDR céljainak összefoglalása

Az EUDR fő célja, hogy minimalizálja az uniós fogyasztás globális erdőirtásra és erdőpusztulásra gyakorolt hatását. E cél elérése érdekében az úgynevezett kellő gondossági kötelezettségeknek biztosítaniuk kell, hogy a globális szinten az erdőirtás fő mozgatórugójaként elemzett termékek (kakaó, kávé, pálmaolaj, gumi, szója, szarvasmarha és fa) csak akkor kerüljenek az EU piacára vagy exportálhatók onnan, ha azokat legálisan, az erdőirtás vagy erdőpusztulás előidézése nélkül állították elő.

Bár az erdőtulajdonosok támogatják az EUDR általános célkitűzését, a keretfeltételek késedelmes kidolgozása és számos gyakorlati bizonytalanság miatt az új átvilágítási követelmények végrehajtása lehetetlennek bizonyult.

Késedelmes intézményi előkészületek és fennmaradó bizonytalanságok

A rendelet hatálybalépését követően a Bizottság megkezdte a keretfeltételek (beleértve az országok erdőirtási kockázatának összehasonlító értékelését és az EUDR digitális információs rendszerét) és az EUDR értelmezhetetlenül maradt részeinek gyakorlati tisztázását. Sajnos a legtöbb esetben ezek a teljesítések késnek, és azokban az esetekben, amikor már rendelkezésre bocsátották őket, túlságosan szigorúak és gyakorlatiatlanok.

Az érdekeltek és maguk az intézmények által felvetett komoly aggodalmak

A továbbra is fennálló végrehajtási akadályok sokasága miatt a CEPF az erdészeti ágazat más szervezeteivel együtt 2024. március 25-i közös nyilatkozatában kérte az EUDR elhalasztását a gyakorlati megoldásokkal együtt.

Intézményi oldalról is határozott kérések hangzottak el a halasztás és az egyszerűsítések érdekében a Mezőgazdasági Bizottság számos európai parlamenti képviselője és a mezőgazdasági miniszterek túlnyomó többsége részéről.

Következő lépések

Az érdekeltek és az agrárágazati intézményi szereplők által megfogalmazott komoly aggályok ellenére a Bizottság továbbra is kitart az EUDR végrehajtásának a jogi szövegben előirányzott kezdete mellett, és jelzi, hogy a késedelem nem akadályozza meg a 2024. december 30-i hatálybalépést.

Az európai erdőtulajdonosok azt várják, hogy a felvetett aggályaikra választ kapjanak, és a halasztás iránti kérésük meghallgatásra találjon. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy az EUDR nem éri el a globális erdőirtás minimalizálására irányuló célját, és ehelyett aránytalan bürokratikus tehernek bizonyul, amely akadályozza az erdőtulajdonosokat és más szereplőket az erdeik fenntartható kezelésében.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEPF 06-17

Előző cikk

Modern ökovilla Orfűn

Következő cikk

Timber! Mennyire jó a FA!




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version