FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdősítene a Hatvanezer Fa Egyesület

a kép illusztráció

A Békéscsaba határában lévő ógerlai Kovácsi-erdőt is fejlesztené a Hatvanezer Fa Egyesület a Dél-Alföldi Erdészeti Zrt.-vel együttműködésben. Békés a legkevésbé erdősült vármegyék közé tartozik, éppen ezért a szakemberek szerint fontos környezetvédelmi szempont a meglévő erdőfoltok gondozása, vízgazdálkodási fejlesztéssel egybekötött ökológiai felújítása.

Az ógerlai erdőfoltot az 1950-es években telepítették újra. 1997-től már helyi természetvédelmi területté nyilvánították, és a kultúrtörténeti szempontból is értékes középkori gerlai kolostor helye is ott található.

A Békéscsaba külterületén elhelyezkedő erdő fontos szerepet játszik az állatvilág élőhelyeként, a levegő minőségének javításában és nem utolsó sorban a városi lakosság rekreációs célú kikapcsolódását is szolgálja.

– Ez az erdő eredetileg egy tölgy-kőris-szil ligeterdő volt, viszonylag magas. Az erdő körülbelül 22 hektáron nyúlik el, 2 hektár akácos is található benne, ezek a magasabban fekvő területen nőnek – mondta el Puskás Lajos, nyugalmazott erdőmérnök.

A környezetvédelmet és az erdősítést is zászlajára tűző Hatvanezer Fa Egyesület fontos feladatának tekinti a Kovácsi-erdő fejlesztését. Dr. Duray Balázs, az egyesület alelnöke kiemelte: előszeretettel karolják fel az elhanyagolt zöldterületek sorsát.    

 – A vármegyeszékhely területén nagyjából 3-5 százalékos az erdőség aránya. A mi célunk egyesületként, hogy a meglévő zöldterületeket fejlesszük, a jövőnk érdekében ápoljuk, hogy az a környezeti fejlődés, a fenntarthatóság irányába tartson – fogalmazott dr. Duray Balázs, a Hatvanezer Fa Egyesület alelnöke.

Az egyesület az erdősítési programját a Dalerd Zrt.-vel közösen fogalmazta meg, az erre vonatkozó kérelmük pedig jelenleg minisztériumi elbírálás alatt van.

forrás: BEHIR 07-07

Előző cikk

Határon átnyúló erdőtűzoltás

Következő cikk

Tűzgyújtási tilalom 8 megyébenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések