FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Tűzgyújtási tilalom 8 megyében

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével, 2024. július 9.-én 00:00 órától Budapesten és Pest vármegye egész területén is elrendelte a tűzgyújtási tilalmat. ​A tűzgyújtási tilalom a korábban elrendelt vármegyékben továbbra is érvényben van. 

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű és a közepes méretű holt biomasszát.  Az érintett megyékben nem volt olyan mértékű csapadék, ami elérte volna a felszíni biomassza szintet. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzkockázat, magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulási kockázata. 

Az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérséklet és napsütéses óraszám várható.​

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével, 2024. július 9.-én 00:00 órától 

  • Budapesten és
  • Pest​

vármegye egész területén elrendelte a tűzgyújtási tilalmat.​

A tűzgyújtási tilalom 

• Bács-Kiskun

• Csongrád – Csanád ​

• Baranya

• Békés

• Hajdú-Bihar

• Jász-Nagykun-Szolnok

vármegyékben továbbra is érvényben van. 

A Nébih a fokozott elővigyázatosságot javasolja a lakosságnak: a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, ugyanis azok felgyújthatják az útmentén található növényzetet. Ezenfelül belterületen is tartózkodjanak a nagy lángmagasságú tüzek gyújtásától, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok akár több száz méterre is tüzet okozhatnak.

A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében egyaránt tilos tüzet gyújtani. A korlátozás ideje alatt a tűzgyújtás szintén nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: NÉBIH – erdotuz.hu

Előző cikk

Erdősítene a Hatvanezer Fa Egyesület

Következő cikk

A természeti örökség megóvásaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések