FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Gyermekek Lakóhelye projekt

Az SOS Gyermekfalvak Dániában (SOS DK) új projektet indított az ukrajnai gyermekgondozási rendszer reformjának elősegítésére, és a VELUX-csoport a Children’s Living Places koncepciójával járul hozzá ehhez.

A VELUX csoport csatlakozott az SOS Gyermekfalvak dániai szervezetének projektjéhez. A Gyermekek Lakóhelye (Children’s Living Places) projekt célja, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású otthonokkal és egészséges környezettel segítse az otthonukat elvesztett ukrajnai gyerekeket. A koncepció öt fő alapelvet követ: az otthonoknak egyszerűnek, egészségesnek, igény szerint alakíthatónak, közösséginek és jól skálázhatónak is kell lenniük.

A projekt a Children’s Living Places nevet viseli, és válasz az Ukrajnában a gyermekgondozási ágazatban fennálló, a folyamatos háború által fémjelzett sürgető kihívásokra, és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású épülettervezést és a társadalmi fenntarthatósági elveket fogja ötvözni. Az új gondozási környezetek az SOS Gyermekfalvak Ukrajnában (SOS UA), a Villum Alapítvány, a Viessmann Alapítvány, a Grundfos Alapítvány, a Bitten & Mads Clausen’s Foundation, a Somfy Alapítvány, a DOVISTA, a Flügger, a VELUX Ukrajna, a Kromann Reumert és a Dán Export és Befektetési Alap (EIFO) partnerségével épülnek.

Az SOS DK idén áprilisban indítottal el a Gyermekek Lakóhelye projektet, amely az alternatív gondozás előmozdítására és javítására törekszik Ukrajnában azáltal, hogy az országban működő számos intézmény alternatívájaként új, családi alapú gondozási környezeteket hoz létre. Már a háború 2022. februári kitörése előtt is Ukrajnában volt az egyik legmagasabb az intézeti gondozásban élő gyermekek aránya Európában, mintegy 100 000 gyermek élt valamilyen bentlakásos intézményben.

A projekt fizikai infrastruktúrája egy épületegyüttest foglal magában Ukrajna három különböző helyszínén. Mindegyik klaszterben lesznek nevelőszülők otthonai, közös szabadidős és szociális terek a lakók és a helyi közösségek számára, valamint szociális központok, amelyek mentális egészségügyi és szociális támogatást nyújtanak a nevelőszülők és a környező területek családjai számára.

Az épületek a VELUX-csoport, az EFFEKT építészek és az Artelia mérnökök által kidolgozott Living Places koncepciót követve épülnek. A koncepció bemutatja, hogyan lehet megfizethető árú otthonokat építeni, amelyek jelentősen csökkentik a CO2-lábnyomot és első osztályú beltéri klímát biztosítanak, és öt fő alapelvet követnek: az otthonoknak egészségesnek, alkalmazkodónak, egyszerűnek, idővel megosztottnak és skálázhatónak kell lenniük.

szerk/ford: Tóth János, forrás: VELUX

Előző cikk

EUDR szabályozás halasztásáért küzd Németország is

Következő cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Németh Imre [89]

Életének 89. évében, június 14-én elhunyt Németh Imre, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Decrett József-emlékéremmel kitüntetett…
Exit mobile version