FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Sokan készülnek ablakcserére

Motiváló az államilag támogatott hitel lehetősége, de sokan tartanak a hitelfelvétel során adódó nehézségektől – derül ki a VELUX Magyarország kutatásából, amely az év elején és az otthonfelújítási program bejelentése után is felmérte a magyarok felújítási terveit. A felmérés rámutatott, hogy sokaknak van szüksége szakmai tanácsadásra, hogy belevágjanak a felújításba.

Sokan nyitottak az energiahatékonyságot is fejlesztő felújítási projektekre, de míg év elején érezhetően az anyagi korlátok, úgy az előzetes bejelentés után a program részleteivel kapcsolatos bizonytalanság volt az, ami aggasztotta a válaszadókat a VELUX-felmérés adatai szerint.

Mire fordítják az otthonfelújítási támogatást?

A támogatások a magyarok 23 százalékát ösztönzik arra, hogy belevágjanak a felújításba, a hitelfelvétel során jelentkező nehézségektől azonban szinte mindenki tart valamennyire. Az ingyenes szakmai konzultáció lehetősége sokakat megnyugtat, ráadásul segíthet, hogy a felújítás során megvalósuljon a kitűzött 30 százalékos primer energiafogyasztás-csökkenés.

Az utolsó jelentősebb felújítást a megkérdezettek 23 százaléka 3-5 éve végezte az otthonában, de 55 százalék tervez vagy elképzelhetőnek tart egy nagyobb korszerűsítést az elkövetkezendő egy évben. 

Akik felújítanának, azokat elsősorban az esztétikai megújítás és a rezsiköltségek csökkentése motiválja.

A rezsicsökkentés érdekében
  • a legtöbben a szigetelést javítanák (28 százalék), 
  • az ablakokat cserélnék (28 százalék), 
  • kifestenének (28 százalék) 
  • vagy az energiahatékonyságot fejlesztenék (24 százalék).

Ebben a tekintetben nincs jelentős változás az év elején végzett felméréshez képest.

A többség úgy nyilatkozott, hogy a felújítástól leginkább az anyagi korlátok (64 százalék) tartják vissza, de a rejtett költségek (18 százalék) és az időhiány miatt (18 százalék) is sokan aggódnak továbbra is.

Az otthonfelújítási támogatásról a megkérdezettek 65 százaléka hallott már, közülük minden második alaposabban utána is olvasott a lehetőségeknek, és 23 százalék nyilatkozott úgy, hogy a program növeli a felújítási hajlandóságát.

A hitel felvétele során jelentkező nehézségek miatt ugyanakkor 93 százalék aggódik kisebb vagy nagyobb mértékben, de az ingyenes szakmai konzultáció vagy tanácsadás elérhetősége sokakat (31 százalék) ösztönözne arra, hogy belevágjanak a felújításba.

Sokan készülnek ablakcserére

Az ablakcsere előkelő helyen van a magyarok felújítási tervei között, de a nyílászárók korszerűsítése fenntarthatósági szempontból is lényeges.

Az ablakcsere előkelő helyen szerepel a felújítási tervekben, a tetőtér-beépítés pedig lehet 1990 utáni is / Fotó: VELUX

A fenntarthatóságot a magyarok 89 százaléka tartja fontosnak a felújítás során, ez már csak azért is fontos, mert az otthonfelújítási támogatás akkor vehető igénybe, ha az energiahatékonysági fejlesztés eléri a minimum 30 százalékot. 

A VELUX ingyenes tanácsadással segít abban, hogyan cserélhetők ki a régi tetőablakok állami otthonfelújítási támogatással a lehető leghatékonyabban. 

Egy modell tetőtérben végzett számítás azt is kimutatta, hogy az energiatakarékos üvegezés – akár dupla vagy tripla üvegezésről van szó – akár 60 százalékkal csökkentheti ablakonként a hőveszteséget, és megszünteti a páratartalmat és a penészt, illetve csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, valamint a közüzemi számlák összegét is, két tetőablak cseréje pedig akár 11 százalékkal is csökkentheti az adott helyiségben szükséges fűtési energiát.

Fontos tudni, hogy miközben az otthonfelújítási támogatás olyan életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra igényelhető, amelyek 1990. december 31. előtt épültek, a tetőtér beépítése történhetett 1990 után is, és a támogatás tetőtéri és homlokzati nyílászárók cseréjére egyaránt felhasználható – hívta fel a figyelmet Kovács Gábor, a VELUX Magyarország Public Affairs vezetője.

forrás: vg.hu

Előző cikk

Akit a síkvidék foglyul ejtett

Következő cikk

Kincsekre bukkanhatunk az erdőkben és a mezőkön




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version