FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzgyújtási tilalom kibővítése

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével, 2024. április 9-én 00:00 órától Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye egész területén is elrendeli a tűzgyújtási tilalmat.

A napos, nyárias tavaszi időjárás kiszárította a könnyű holt biomasszát erdőkben és az erdőkkel szomszédos területeken egyaránt. Az Alföldön a talaj felső része is kritikusan száraz állapotban van. Az alföldi erdőtársulásokban a nyár fafajok lehullott  virágzata is növeli a tűzterjedés sebességét. A száraz biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a felszíni tüzek 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést. A következő napokban sajnos nem várható olyan mennyiségű csapadék, ami csökkentené a tűzkockázatot.

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével, 2024. április 9-én 00:00 órától 

• Bács-Kiskun

• Csongrád-Csanád 

• Jász-Nagykun-Szolnok

vármegye egész területén elrendeli a tűzgyújtási tilalmat.

Hajdú-Bihar vármegyében a korábban elrendelt tilalom továbbra is hatályos. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: NÉBIH – erdotuz.hu

Előző cikk

Erdőkár megelőzés - társadalmi egyeztetés

Következő cikk

Ültessünk, hogy élhessünk!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések