FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Wood for Globe

A WOOD for GLOBE projekt célja egy globális fapolitikai platform létrehozása a fenntartható fa használatának támogatása érdekében a szén-dioxid-semleges biogazdaság eléréséért világszerte.

A projektet az Erdészeti Kutatási Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IUFRO) vezeti az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyetemének Biogazdasági Központjával (BOKU) együttműködésben.

A fa: lehetséges megoldás a sürgető globális kihívásokra

A fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású biogazdaság felé való elmozdulás globális célként jelent meg. Az erdészeti ágazat egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy jelentősen hozzájáruljon e cél eléréséhez.

A fa és a nem fából készült erdei termékek, valamint az ezekhez kapcsolódó értékláncok fontos szerepet játszhatnak az emberek megélhetésének biztosításában a vidéki, de a városi területeken is. Az erdei ökoszisztémákra gyakorolt potenciális negatív hatások elkerülése mellett e természeti erőforrások felhasználása jelentősen hozzájárulhat a globális fenntarthatósági célok, valamint az éghajlatról, a biológiai sokféleségről és az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló nemzetközi megállapodások eléréséhez.

Ahhoz, hogy ezeket a hozzájárulásokat ki lehessen használni, globális szinten strukturáltabb módon kell kialakítani a fapolitikát. A WOOD for GLOBE célja a fapolitikai párbeszédek erősítése a tudás és a bevált gyakorlatok cseréje, valamint a tudományos bizonyítékok mozgósítása révén a döntéshozatal támogatása érdekében.

Tevékenységek

A projekt a következő fő tevékenységeket foglalja magában:

  • Technikai ismeretek és szakpolitikai tapasztalatok cseréje: Szakpolitikai, műszaki szakértők és gyakorlati szakemberek összehívása és összekapcsolása a fenntartható fahasználattal kapcsolatos kiemelt témákkal kapcsolatos “bevált gyakorlatok” szakértelmének megosztása érdekében, hogy a hálózatépítés és a csere gyakorlatok erősítése érdekében konkrét tanulási és csereprogramok valósulhassanak meg.
  • Tudományos ismeretek és tapasztalatok cseréje: A tudományos szakértelem azonosítása és mozgósítása a szakpolitikai párbeszédek és a technikai cserék tájékoztatására a legújabb tudományos innovációk és ismeretek szintézisének biztosítása révén, a fa mint megújuló, klímasemleges erőforrás fokozott felhasználására való áttérés támogatása érdekében a globális politikában a körforgásos és rugalmas gazdaságokban.
  • Globális és regionális politikai párbeszédek: Globális és regionális politikai párbeszéd szervezése és végrehajtása a fenntartható faalapú anyagok hozzájárulásának növelésével kapcsolatos tapasztalatokról olyan módon, amely a szinergiákra épít, és sikeresen kezeli a lehetséges kompromisszumokat.

szerk/ford: Tóth János, forrás: IUFRO

Előző cikk

9. Erdészeti Világhét

Következő cikk

Grow the Solution - faalapú termékek népszerűsítése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések