FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tolnai erdőtelepítések

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. csak az elmúlt 5 évben közel 80 hektár új erdő telepítésével növelte Tolna vármegye erdősültségét.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. csak az elmúlt 5 évben közel 80 hektár (800 ezer m2) új erdő telepítésével növelte – olyan területeken, ahol korábban nem erdő állt – Tolna vármegye és Magyarország erdősültségét, ez fél millió db csemete elültetését jelentette, melyek már szépen növekednek!

Fontos tudni, hogy a telepített új erdők megszületésükkor az erdőtörvény védő hatálya alá kerülnek, így az erdőfenntartás ugyanolyan távlati (évszázados nagyságrendű) kötelezettsége védi őket, mint a meglévő erdőterületeket!

A mezőgazdaság művelésre már kevésbé alkalmas szántók és gyepek, melyek az elmúlt fél évezred alatt talajszerkezetükben, szintezettségükben leromlott és többé-kevésbé erodált talajok miatt kihívást jelentenek az erdőtelepítések számára is, de ezzel biztosítható újból a talajfejlődés és a légkör széndioxid megkötésének növelése. Ezek a fiatal felnövekedő erdők kedvezően hatnak a környezetük mikroklímájára és új életteret biztosítanak az ezeken a területeken eddig háttérbe szorult növény- és állatvilágnak, növelve helyben a biodiverzítást. Mindeközben a szűrik, ezáltal csökkentik a levegőben lévő lebegő por mennyiségét, védik az édesvíz készletet is.

Az erdőtelepítések között találunk olyat, melyet Magyarország klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósítása érdekében tett intézkedésnek köszönhetően kormányzati finanszírozásból (ORSZÁGOS MINTAERDŐSÍTÉS és ÚJSZÜLÖTTEK ERDEJE) valósul meg. E mellett a pénzintézetek összefogásából, pénzügyi támogatásából (JÓTETTBANK – Zöldszív program) és példás önkéntes kétkezi munkájából és egyéb Vidékfejlesztési Programból is valósult meg erdőtelepítés.

Különleges erdőtelepítésnek számít továbbá a szántókon létesített olasz molyhos tölgy un. magtermesztő ültetvények (plantázsok) és géngyűjtemények, melyek több évtized múlva biztosítják majd ezen szárazságtűrő tölgy faj szaporítóanyagát, makk termését, mellyel majd a szárazodó klímához alkalmazkodó új erdőtársulások jöhetnek létre.

Magyarország Alaptörvénye minden polgár, különösen pedig az állam kötelességeként határozza meg az erdők védelmét és fenntartását, amelyben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nek is kiemelt stratégiai szerepe és felelőssége van!

A Gyulaj Zrt. az állami erdészeti cégcsoport részeként Tolna vármegye állami zöldvagyonának kezelője, ezért kiemelten ösztönözzük a faültetéseket és szakmai segítséget is nyújtunk a településfásításokhoz.

Az erdei ökoszisztémák haszna mindenkié, éppen ezért a felelősségünk is közös ezek megőrzésében!

Ferenc pápa a Laudato Si’ kezdetű enciklikájában írja:

„A felmelegedés hatással van továbbá a szén körforgására. Ördögi kört hoz létre, amely még inkább rontja a helyzetet, és befolyásolja a rendelkezésre álló alapvető erőforrásokat, mint például az ivóvizet, az energiát és a mezőgazdasági termelést a legforróbb területeken, továbbá a bolygó biológiai sokféleségének a részleges pusztulását okozza.”

Erre a negatív folyamatra a jelenlegi már meglévő erdők fenntartása, ezek folyamatos megújítása, az egészségi állapotuk miatt pusztuló, vagy az életstádiumuk végére érő erdők helyett a leggyorsabban felújított fiatal erdők létrehozása, a mindezekkel összefüggésben elvégzett folyamatos erdészeti munkák és az erdőtelepítés (a nem erdőterületeken történő új erdők létrehozása) az egyik leghatékonyabb és legeredményesebb válasz!

(Aki olyan külterületi ingatlanban él, amely mellett a közelben új erdő létesült, nagyon pozitív, a mikroklímával összefüggő életminőség változásról és kellemesebb emberi létről tud beszámolni.)

A témában elmélyült és felelősséggel nyilatkozó, az utódaik jövője létérdekében is gondolkodó kutatók, tudósok között ma már nem vita az a tapasztalati, jól mérhető adatokkal is alátámasztott tény, hogy az erdők fenntartása és területük gyarapítása az emberi közösségek alapvető és hosszú távú létfenntartási érdeke, amely a leghatásosabb intézkedési lehetőséget jelenti a megváltozó klíma, a klímaváltozási folyamatokkal járó negatív hatások lassítására!

forrás: GYULAJ Zrt.

Előző cikk

Mérföldkő az erdészeti szakoktatásban

Következő cikk

Fából épült léghajóhangár




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version