FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Somogyi cégek a fapiacról

Az országos tendenciához hasonlóan a somogyi faipari cégek is forgalomcsökkenést tapasztaltak az év első felében. Az olcsó ukrán áru jelenléte a piacon jelentősen megnehezíti a magyar és a somogyi erdészetek dolgát.

Nem sok örömük volt az év első hat hónapjában a somogyi fakitermelőknek, hiszen jelentősen beszűkült a piac. Ezt tapasztalta a vármegye legnagyobb erdőgazdálkodója a SEFAG Zrt. is. Kérdésünkre a társaság azt közölte: beszűkültek értékesítési lehetőségeik. 

– Átmeneti megoldást az általunk termelt rakodóelem alapanyagát képező rönkféleségek árának csökkentése jelentette – 2023 nyarától –, mely a mai napig érvényes. Kisebb piaci élénkülés az elmúlt két hétben újra tapasztalható – fogalmazott a cég írásos sajtóválaszában. A társasághoz tartozó Csurgói Faipari Gyárban elsősorban lombos fafajokat dolgoznak fel, így számukra nem jelent konkurenciát az ukrán fenyő. A gyár évente 22 ezer köbméter hengeres fát dolgoz fel, ami idén nem csökkent. Sőt kérdésünkre azt írták: a tölgy fűrészrönk iránti igénye még nőtt is Somogyban. A fűrészüzem által megtermelt félkész termékeket elsősorban Nyugat-Európában értékesítik padlógyártók számára, míg egy kisebb mennyiség kereskedőkön keresztül az ázsiai fapiacra kerül.

Somogy faiparának másik meghatározó szereplője a Kaszó Zrt., amely szintén visszaesést regisztrált a megrendelések egy részében. 
– Tapasztalható némi visszaesés az előző két évhez viszonyítva. Az elmúlt években az azt megelőző időszakokhoz képest nagyobb kereslet volt jellemző, így a jelenlegi tendenciára a piac dinamikájának természetes alakulásaként lehet tekinteni – mondta Galamb Gábor vezérigazgató. Hozzátette: az éves terv időarányos hányada készült el 2024 első félévében, az előző évekhez képest 16 százalékkal termelt a Kaszó Zrt. kevesebbet, de ez annak tudható be, hogy aránylag magas indulókészlettel rendelkezett. 

Országosan csökkent a kitermelés

A magyar fakitermelők között van olyan, ahol a költségcsökkentés érdekében elbocsátásokra volt szükség. Kaszóban folyamatosan vizsgálják költségek racionalizálásának lehetőségét. 

– Az erdőgazdálkodást számos tényező befolyásolja, amelyek csupán egyike a piaci helyzet. Meghatározóbb a termőhely és az időjárás, amelyek megszabják, hogy az egyes műveleteket mikor és milyen mértékben szükséges elvégezni. Jelenleg leginkább a hosszan tartó aszály és rendkívül meleg időjárás okoz problémákat, és befolyásolja a munkavégzést az erdőfelújításokban. Somogyban a kormányhivatal aktuális adatai szerint 2729 (bejegyzett) erdőgazdálkodó van. 

Az Országos Erdészeti Egyesület helyzetjelentése szerint az elmúlt hónapokban 30-70 százalékkal csökkent a kitermelés hazánkban. Becslések szerint a mintegy 100 ezerre tehető teljes ágazat foglalkoztatottainak száma, s hozzávetőlegesen 8 ezer társas vállalkozás működik a faiparban, valamint 6 ezer egyéni vállalkozó. A fakitermelés időszakában az ágazat kb. 30 ezer idénymunkásnak ad megélhetést, azonban a kitartóan romló piaci helyzet, köszönhetően az ukrán dömpingáruknak ezt is veszélyezteti. (FATÁJ megjegyzés: érdeklődve várjuk a konkrétumokat a “dömpingárak” kapcsán.)  

forrás: SONLINE 08-05

Előző cikk

Hullámvölgyben a tűzifapiac

Következő cikk

Summa - a hazai fapiacról




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version