FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa vásárlási praktikumok

Érdemes már tavasszal, nyáron megvásárolni a téli tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni. A cél, hogy a faanyagban levő vizet a szárítással minél jobban elpárologtassuk – hívta fel a figyelmet közleményében a Vérteserdő Zrt.

Mint írják, javasolt mielőbb feldarabolni és összehasogatni a fát, majd azt jól szellőző, de fedett helyen tárolni, a száradással ugyanis növeljük a tűzrevaló fűtőértékét. A nyári melegben jól kiszáradt faanyaggal akár 30 százalékot is lehet spórolni télen.

Az érdeklődők lakóhelyéhez legközelebbi erdészeti igazgatóság elérhetőségei és az aktuális árak megtalálhatók az erdészet hivatalos honlapján, a “Tűzifát Csak Okosan!” információs oldal segítségével pedig további hasznos tanácsokat találnak a tűzifa vásárlásával, a tüzelési időszakra felkészítésével kapcsolatban. Ebben egyebek mellett kitérnek arra, hogy érdemes ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól tűzifát vásárolni, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik. 

Arra is felhívják a figyelmet: legyünk nagyon óvatosak, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem a vásárlónak, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni. Emellett, ha tehetjük, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyük a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget. 

forrás: KEMMA / Vérteserdő Zrt.

Előző cikk

Ülésezett az Országos Erdőtanács

Következő cikk

Hullámvölgyben a tűzifapiac




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version