FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Milliók hevernek az utcán

Borítókép: Index

Csipkerózsika-álmából ébredezik a pályázati piac: a 2021–2027-es uniós ciklus keretében egyre több releváns felhívás válik elérhetővé a kis- és középvállalkozások számára. Elérhető fejlesztési forrás innovációs tevékenységre, munkakörülmények fejlesztésére, képzésre, digitalizációra, mint ahogy kamatmentes hitel is rendelkezésre áll meglehetősen széles körű felhasználási céllal. Az Index szakértőt kérdezett, hogy segítsen eligazodni a kínálkozó lehetőségek között.

Egyre több szó esik az utóbbi időszakban az európai uniós támogatásokról. Nem véletlenül, a 2014–2020-as ciklus záróakkordjaival párhuzamosan, túl a 2021–2027-es időszak nyitányán, egyre több fejlesztési pénz válik elérhetővé a reálgazdaságnak, így a hazai kis- és középvállalkozások számára is. Ahogy arról az Index már beszámolt, Magyarország lényegében elkerülte a forrásvesztést, miután a 2014–2020-as lehívási mutatója 98 százalékon áll, de a jó kezdést jelzi, hogy a 2021–2027-es is 8 százalékos részeredménnyel kecsegtet. Viszonyításképp – és egyben megnyugtatásul –: mindkét vonatkozásban az európai közösség előtt jár hazánk, miután az uniós átlag 93, illetve 5 százalék.

A beruházni, fejleszteni vágyó cégvezetők azonban önmagában nem mennek túl sokra egy-egy makrogazdasági mutatóval, még ha az biztató is. A fejlesztéspolitikai aktualitások annál inkább támpontot adhatnak, hogy várhatóan mikor, mire és hogyan lehet pályázni. A konkrétumokról és a részletekről fejlesztéspolitikai szakértőt kérdeztünk.

Van pénz innovációra

„Az ügyfélkörünkből érkező visszajelzések alapján úgy látjuk, a piaci szereplőket leginkább az előreláthatólag ősszel benyújtható „Kkv-k innovációs képességének támogatása” című, GINOP Plusz 2.1.3-24 kódszámú pályázat érdekli – kezdte az Indexnek Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check (ECC) Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője.

A pályázat indokoltságát az alábbi innovációs tevékenységek kell hogy biztosítsák:

  • termelési és/vagy gyártásifolyamat-innováció,
  • marketing- és/vagy értékesítési innováció,
  • logisztikai innováció, illetve
  • szervezeti innováció.

„A pályázat sajátossága, hogy – a tervezet értelmében – számos korábbi felhívással ellentétben ez a lehetőség Budapesten is elérhető: akár 70 százalékos támogatási intenzitás mellett legfeljebb 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít gépbeszerzés-túlsúlyos fejlesztésekre is” – emelte ki lapunknak a kézzelfogható előnyöket az ECC ügyvezetője.

Fontos tudni, hogy a pályázat benyújtását megelőzően a támogatást igénylőknek a projekt sikeres megvalósítását segítő innovációs tréninget kell igénybe venniük, valamint szakértő segítségével bemutatniuk a vállalkozásban már alkalmazott üzleti folyamatokat, továbbá részletes leírást is szükséges adni a projekt keretében tervezett új vagy továbbfejlesztett üzleti folyamat(ok) bevezetéséről, ami jelentősen különbözik a korábbiaktól, már meglévőktől. A szakember hangsúlyozta:

  • a maximális támogatás igénybevételéhez legalább 3 fő foglalkoztatott,
  • 140 millió forint árbevétel
  • és 50 millió forint saját tőke kell.
Munkakörülmények, képzés, nullás hitel

Ugyancsak népszerű a „Munkakörülmények fejlesztése” című, GINOP Plusz-3.2.5-24 kódszámú pályázat, amelynek célja a munkával összefüggő balesetek és megbetegedések, valamint a munkaképtelenség bekövetkezésének megelőzése, a munkavállalók egészségét és biztonságát tiszteletben tartó munkafeltételek biztosítása fejlesztések révén.

Előreláthatólag munkavállalónként 1 millió forint, de legfeljebb 20 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető, a pontos pályázati feltételeket a Nemzetgazdasági Minisztérium várhatóan szeptemberben teszi majd közzé.

A 2024. szeptember 30-ig elérhető, 50–70 százalékos intenzitású képzési pályázat (GINOP Plusz-3.2.1-21) munkahelyi képzésekhez nyújt támogatást, amelynél fejenként 350 ezer forint képzés és a kieső bérköltség számolható el.

Aktuálisan elérhető az úgynevezett 0 százalékos hitel (GINOP Plusz-1.4.3-24), amely éven túli lejáratú kamatmentes, valóban fixen nullaszázalékos beruházási kölcsönt biztosít Budapesten kívüli fejlesztésekre vonatkozóan, az alábbi célokra:

  • tárgyi eszköz beszerzése,
  • tisztán elektromos jármű beszerzése,
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása,
  • ingatlanátalakítás, -bővítés, -felújítás, -korszerűsítés,
  • készletbeszerzés
  • és immateriális javak beszerzése.

A hitel minimum 5, maximum 100 millió forint, de az összeg legfeljebb az üzemi eredmény 15-szöröse lehet. Az igénylő vállalkozásnak legalább 1 főt kell foglalkoztatnia.

Ehhez kapcsolódóan 2024. szeptember 16-tól érhető el a 0 százalékos hitel Budapesten is (GINOP Plusz-1.4.4-24), amely kölcsön összege (az előzővel megegyező konstrukció mellett) minimum 5 és legfeljebb 50 millió forint lehet.

Itt a lehetőség a digitális megújulásra

Tóth Ádám Ferenc szerint a Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP) Plusz pályázati kör két felhívása is érdekes lehet a mikro-, kis- és középvállalati kör számára:

A „Mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációjának támogatása” című, DIMOP Plusz-1.2.3 kódszámú pályázat egy kombinált hiteltermék, amely a digitálisan elmaradottabb vállalkozások fejlesztéseit hivatott támogatni. A konstrukció keretén belül önállóan támogatható

  • információtechnológiai (IKT) tárgyi eszköz beszerzése (hardver hálózati eszközök, telekommunikációs eszközök);
  • immateriális javak beszerzése (pl. alkalmazások, szoftverek, licencek, szoftvermagyarosítás, migrációs fejlesztések költségei, szoftverhez kapcsolódó betanítás költsége);
  • komplex üzleti IKT-rendszerek és alkalmazások bevezetése, cseréje, illetve a felhőalapú és egyéb online üzleti megoldások, szolgáltatások igénybevétele;
  • valamint adatvezérelt technológiák bevezetése.

A „Kkv-k növekedési lehetőségeinek támogatása a digitális infrastruktúra és transzformáció elősegítésére” című, DIMOP Plusz-1.2.6 kódszámú pályázat célja kifejezetten a vállalati digitalizáció támogatása, különösen a vállalatirányítási – úgynevezett ERP-rendszerek – bevezetésére fókuszálva.

Az ECC ügyvezetője hangsúlyozta, a kis összegű vissza nem térítendő támogatás a kevésbé fejlett régiók területén az alacsony foglalkoztatotti számmal rendelkező kkv-k részére a technológiai fejlesztést eredményező, az üzleti működés hatékonyságát növelő új digitális eszközök, szoftverek és szolgáltatások beszerzéséhez nyújt támogatást.

forrás: index 08-08

Előző cikk

USA - erdőtüzek tombolnak nyugaton

Következő cikk

Összefogás a lakások megújításáért




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version