FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

USA – erdőtüzek tombolnak nyugaton

Még csak augusztus van, de máris több mint 4,4 millió acre (~1,78 millió hektár) területet égetett le az amerikai erdőtüzek szezonja, ami elképesztő, 278%-os növekedést jelent tavalyhoz képest – jelentette a Nemzeti Ügynökségközi Tűzközpont. Nyugaton 95 nagy tűz ég, köztük a kaliforniai Park Fire.

A tűzoltók a rekordmagas hőmérséklet miatt, beleértve a hosszan tartó hőhullámot, amely a nyugati országrészek nagy részén csontszáraz növényzetet hagyott maga után, csütörtökön 13 államban 93 nagy aktív erdőtűzzel küzdöttek, köztük 28 olyan tűzzel, amelyek miatt evakuálni kellett az embereket – közölte a tűzoltóközpont.

Mivel a csapadékmennyiség nyugaton a júliusban szokásosnál kevesebb volt, az Egyesült Államok történetének néhány legnagyobb tüze lobbant lángra, különösen Kaliforniában és Oregonban, ahol a tűzoltóközpont szerint csütörtökön összesen 44 tűz égett.

“A melegedő hőmérséklet, a szárazabb körülmények és a csapadékban bekövetkező változások hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egyesült Államokban évente nő a nagy erdőtüzek gyakorisága és a leégett terület hektárszámának növekedése” – közölte a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Andrea Blaylock elérzékenyül, miközben a tűzvészben elszenesedett otthona maradványai között / Fotó: Nic Coury/AP

Erre jó példa az észak-kaliforniai Park Fire, amelyet a hatóságok szerint július 24-én szándékosan gyújtottak meg, és amely a száraz növényzetben gyorsan terjedt, és az ország legnagyobb aktív tüzévé vált, pénteken pedig Kalifornia történetének negyedik legnagyobb erdőtüzévé.

“Az Egyesült Államokban az eddigi éves égett hektárszám a 10 éves átlag felett van, a normális érték 123%-a” – áll a National Interagency Fire Center (Országos Tűzvédelmi Központ) közleményében.

A tűzközpont hozzátette: “Az egy hónappal ezelőtt kiadott előrejelzéshez képest a nyugati országrész nagyobb területein augusztusban és szeptemberben a szokásosnál nagyobb mértékű, jelentős tűzveszély várható”.

És csak azért, mert az erdőtűz-tevékenység nagy része nyugaton zajlik, ez nem jelenti azt, hogy az ország többi része mentes a hatásoktól.

“A nyugati erdőtüzek okozzák a füst körülbelül felét annak a füstnek, amelyet az Egyesült Államok többi részén minden évben tapasztalnak” – állítja a Climate Central, egy független tudóscsoport, amely az éghajlatváltozással foglalkozik.

A szövetségi kormány ötödik Nemzeti Éghajlatértékelésének adatai szerint az 1980-as évek óta megduplázódott az amerikai nagyvárosokban évente tapasztalt hőhullámok átlagos száma. Az Egyesült Államokban a Climate Central szerint a nyári éjszakai minimumhőmérséklet közel kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a nyári nappali maximumhőmérséklet.

Egyetlen államban sem volt rosszabb erdőtűzszezon, mint Kaliforniában. A lángok által felemésztett hektárszám az Aranyállamban csütörtökön 768 137 hektár volt, ami 2023-hoz képest 2 905%-os növekedést jelent – közölte a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi minisztérium (Cal Fire). A Cal Fire szerint az államban idén kitört 4696 erdőtűz több mint 700 építményt, köztük otthonokat és kereskedelmi ingatlanokat semmisített meg.

Íme néhány a nyugaton égő legnagyobb tüzek közül:

A kaliforniai Park Fire

A tűzoltók az észak-kaliforniai Park Fire tűzzel, az ország legnagyobb aktív tüzével küzdő tűzoltók az elmúlt három napban jelentős előrelépést értek el, és a Cal Fire szerint péntekre 24%-ra növelték a tűz határait.

A Park-tűz, amelyet a tisztviselők szerint július 24-én szándékosan gyújtottak meg, és amely az észak-kaliforniai Butte, Plumas, Shasta és Tehama megyékben terjedt el, 397 629 hektárra nőtt. A tűz csütörtökön átugrotta a 2020-as SCU Lighting Complex Fire-t – amely Santa Clara, Alameda, Contra Costa, San Joaquin, Merced és Stanislaus megyéken tombolt -, és a negyedik legnagyobb erdőtűz lett az állam történetében, közölték a tisztviselők.

A Park Fire a Cal Fire szerint legalább 540 épületet pusztított el és további 50-et megrongált. Halálos áldozatokról vagy sérültekről nem érkezett jelentés. Több mint 3800 embert evakuáltak a Park Fire miatt – közölte a Cal Fire.

Tűzoltók oltják a Park Fire forró foltjait a 32-es főút mentén, Forest Ranch közelében, Kalifornia állam, 2024. július 30. fotó: Nic Coury/AP

A 42 éves chicói Ronnie Dean Stout II-t azzal vádolják, hogy ő okozta a tüzet, és letartóztatták gyújtogatás bűntettének vádjával, különleges körülményekre való hivatkozással. Csütörtökön Stout másodszor jelent meg a bíróságon a héten. Vád alá helyezését egy későbbi időpontra halasztották, hogy a kirendelt védője átnézhesse az ügyiratokat, és meghatározhassa a vádalkut – közölte a kaliforniai Reddingben működő ABC leányállomás, a KRCR.

Stoutot, aki óvadék ellenében továbbra is börtönben van, állítólag július 24-én délután 3 óra előtt látták, amint egy égő autót tolt le egy “Alligator Hole” nevű szakadékba a Bidwell Parkban, Chico közelében, ami a parki tűzvész kirobbanását okozta, közölték az ügyészek.

A dél-kaliforniai Nixon-tűz

A kaliforniai tűzoltók a Nixon-tűzzel is szembeszálltak, amely hétfőn a Richard Nixon Boulevard mellett pusztított Riverside megyében, Aguanga városától északkeletre – közölte a Cal Fire.

Péntekre a Cal Fire szerint a Nixon-tűz 5 222 hektárra nőtt, és 21%-ban volt megfékezve. A Cal Fire szerint legalább négy épület megsemmisült a tűzövezetben.

Egy tűzoltó dolgozik, miközben a Nixon-tűz ég, a környéken evakuálási parancs van érvényben 2024. július 29-én a kaliforniai Aguanga közelében. fotó: Mario Tama/Getty Images
Az Alexander-hegyi tűz Colorado államban

A coloradói tűzoltók szintén megpróbáltak úrrá lenni az Alexander Mountain Fire tűzön, amelyet először hétfő reggel jelentettek a Larimer megyei seriff hivatala szerint. A Roosevelt Nemzeti Park közelében, egy távoli hegyvidéki területen égő tűz péntek reggelre 9053 hektárra nőtt az amerikai erdészeti szolgálat szerint.

A tüzet az erdészeti szolgálat szerint 5 százalékban sikerült megfékezni.

Stone Canyon tűz Colorado államban

A Stone Canyon-tűz a Rabbit Mountaintől és Lyons városától nyugatra fekvő Stone Canyon Fire csütörtök estig 1553 hektáron égett – közölte a Boulder-i katasztrófavédelmi hivatal.

A tüzet 30 százalékban sikerült megfékezni, közölték a hatóságok.

Curtis Johnson Boulder megyei seriff szerint szerdán egy ember maradványait találták meg egy házból a Stone Canyon-tűz területén – közölte Curtis Johnson. Johnson azonban kevés részletet közölt a haláleset körülményeiről.

Az Alexander Mountain Fire a kolumbiai Loveland közelében, 2024. július 30.
fotó: Jason Sieg/USDA Forest Service via AP
Kőfejtő-tűz Coloradóban

A Denvertől délnyugatra, Jefferson megyében égő Quarry-tűzzel kapcsolatban gyújtogatás miatt indult vizsgálat, miután a tűzvizsgálók csütörtökön gyanús bizonyítékokat találtak – közölte a Jefferson megyei seriff hivatala az ABC News hírcsatornával.

“Előzetesen úgy véljük, hogy ezt a tüzet valamilyen módon ember okozta” – mondta Kevin Bost, a Jefferson megyei seriff hivatalának nyomozásvezetője egy péntek reggeli sajtótájékoztatón.

A nyomozás közepette további részleteket nem közöltek.

Az erdőtűz több mint 450 hektáron égett le azóta, hogy kedd este keletkezett a Deer Creeknél, és a hatóságok szerint evakuálást rendelt el.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ABCNews 08-02

Előző cikk

KSH: fogyasztói árak +4,1%-on

Következő cikk

Milliók hevernek az utcán




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version