FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdő-átalakítás a Sasok rétje közelében

A Sasok-rétje és a Dornyai turista ház közötti területen álló lucfenyvesek hamarosan jelentős átalakuláson mennek keresztül. Célunk, hogy bemutassuk a munkálatok okait, a mögöttük álló szakmai indokokat, valamint biztosítsuk a helyi közösséget arról, hogy a természetvédelmi szempontok és a lakosság érdekeit maximálisan figyelembe vesszük.

Miért van szükség a beavatkozásra?

Az utóbbi években a Somoskőújfalu 104 G és 105 B lucfenyves erdőrészletek súlyos károkat szenvedtek el a klímaváltozás következtében. Az enyhe telek és az aszályos nyarak lehetőséget teremtettek a szúbogár (Ips typographus) elszaporodására, amely a legyengült fenyőfákban jelentős pusztítást végzett. A terület fáinak nagy része mára elszáradt, ami nemcsak a környezetre, hanem a kirándulók biztonságára is veszélyt jelent, hiszen az erdőrészleteket sűrűn látogatott turistaútvonalak veszik körül.

A helyzet sürgős beavatkozást igényel, hogy megelőzzük a további károsodást, és biztosítsuk a látogatók biztonságát. Az elhalt és beteg fák mielőbbi eltávolítása, valamint az újraerdősítés hozzájárul a terület természetes egyensúlyának helyreállításához és hosszú távú megőrzéséhez.

A természetvédelmi szempontok és a közösség érdekei

A természetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével, szoros együttműködésben a Bükki Nemzeti Park szakembereivel, az Ipoly Erdő Zrt. gondosan megtervezte a munkálatokat. A területbejárás során hozott döntések alapján minden erdészeti beavatkozás a természetvédelmi előírások betartásával történik. Fontos megjegyezni, hogy a szóban forgó terület kívül esik a madárfészkelési védelmi zónákon, így a munkálatok nem veszélyeztetik a helyi madárpopulációt.

A látogatók tájékoztatása érdekében már kihelyeztünk információs táblákat a területre, amelyeken részletesen bemutatjuk a lucfenyők pusztulásának okait, valamint a tervezett beavatkozás lényegét. Célunk, hogy a lakosság és a turisták is pontosan értsék, miért van szükség ezekre a lépésekre, és hogyan járulnak hozzá ezek a természet és a közösség hosszú távú védelméhez.

Az új erdő – A jövő nemzedékeinek öröksége

A terület újraerdősítése során külön figyelmet fordítunk arra, hogy az őshonos lombos fafajok – mint a bükk, tölgy, kőris és juhar – erdősítésével egy ellenállóbb és biodiverzitásban gazdagabb erdőt hozzunk létre. Ezek a fajok jobban alkalmazkodnak a változó klimatikus viszonyokhoz, és hosszú távon biztosítják a terület erdővegetációjának stabilitását.

A munkálatok ideje alatt elkerülhetetlen, hogy ideiglenesen lezárjuk néhány turistaútvonalat a balesetek megelőzése érdekében. Kérjük a lakosság türelmét és megértését, hiszen mindez a közös érdekünket szolgálja. A korlátozásokat a munkálatok befejeztével azonnal feloldjuk, és az újonnan létrehozott erdő hamarosan új élményeket nyújt majd a kirándulók számára.

Bízunk benne, hogy az Önök együttműködésével sikerül megvalósítanunk ezt a természetvédelmi célú projektet, amely nemcsak a jelen, hanem a jövő generációinak is örömet okoz majd. Ha bármilyen kérdésük van a munkálatokkal kapcsolatban, kérjük, keressék fel erdészetünket, vagy látogassák meg honlapunkat, ahol folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a fejleményekről.

forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Előző cikk

Románia: 500+ hektáros tűzeset

Következő cikk

Győzött a Délbükk 100+ csapata




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version