FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Győzött a Délbükk 100+ csapata

Hat regionális forduló után szeptember 7-én végül 31 csapat küzdött meg egymással a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében, Bábolnán. Az előzetesen is kifejezetten izgalmas versenyt ígérő összecsapás végül az Északerdő-DÉLBÜKK 100+ csapat győzelmével zárult, a dobogós helyezés pedig néhány ponton múlt több gárdának is.

Szeptember 7-én visszatért Bábolnára a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság. Császár, Ásotthalom, Gödöllő, Keszeg, Somogyszob és Bükkzsérc regionális küzdelmeiből egy gárda híján 5-5 csapat, valamint két tartalékos gárda rántotta be a motorfűrészeket a nyolc pálya egyikén, illetve szerelt a színpadon az egész napos esemény során.

Az hamar világossá vált, hogy a csapatok talán még a szokásosnál is jobban készültek a 2024-es országos döntőre, hiszen mind a kombinált versenyszámban, mint a szerelésben kiváló időket láthattunk. Utóbbinál a 20 másodperces idők már nem bizonyultak elégnek, hogy a legjobb 10-ben végezzenek a versenyzők az adott feladatnál. Két 14 másodperces szerelés Vidák Balázs (Barcs HTP) és Kis Attila (Délbükk 100+) nevéhez kötődik, de voltak 15, 16, 18, és viszonylag sok 17 és 19 másodperces idők. Ez a versenyszám soha ilyen gyors és szoros még nem volt.

Majdnem 40 pontos különbség az élen

A fő versenyszámban is láthatott a közönség nullás, tehát tökéletes döntést, de hasonlóan jó kombinált vágásokat is, a hasítás során pedig jobb és rosszabb fákat egyaránt. Bár ebből a szempontból a szerencse kétségtelenül hozzájárult a végső eredményhez, a győztes Északerdő – DÉLBÜKK 100+ négyese, Máté Viktor, Lengyel Lajos, Kiss Attila és Pankotai Zoltán sok kérdést nem hagyott a 225 pontjukkal.

„Nagyon jó érzés volt visszaállni a dobogóra, két éve ugyanitt nyertük meg az országos döntőt, ami után tavaly volt egy hullámvölgyünk, és csak a hatodik helyen zártunk. Jó fát kaptunk, ami egyértelműen kellett a sikerhez, de készültünk is a versenyre, az Északerdő által biztosított rönkökkel a múlt héten is gyakoroltunk két napot. Ami Kiss Attila szerelését illeti, amikor megszerelték az első 15 másodperces időt, akkor mondtuk neki, hogy ennél rosszabbat ő sem hozhat. Végül 14 másodperc lett belőle” – fogalmazott Máté Viktor csapatkapitány.

Nincsen csalódottság

„Nem lehetünk mindig elsők, így is miénk a legkomolyabb széria az elmúlt években” – utalt arra Rittlinger Róbert, hogy Juhász Istvánnal, Bakó Lászlóval és Bakó Andrással az elmúlt 5 évben egy bronzérmet, két ezüstöt és két aranyat gyűjtöttek be.

„Nagyon jó csapatok vannak egy országos döntőben, és éppen ezért apróságokon múlik egy-egy helyezés. Egy rossz fán, egy rossz mozdulaton, egy vakondtúráson… De a dobogóra mindenképpen szerettünk volna felállni, ami sikerült. Nyilván, a győzelem éri a legtöbbet, de elégedettek vagyunk. Számolni kell velünk jövőre is.”

Harmadik Bükkzsércen és Bábolnán is

Az egy héttel korábbi, bükkzsérci regionális selejtező után ismét a dobogó alsó fokára állhatott az Északerdő-Encsitűz csapata, Kmetz Szabolcs, Hudák Péter, Jaczenkó Krisztián, Lukács Zsolt András négyes.

„Az első fordulót nagyon elrontottuk. Büntetőpontokkal együtt majdnem 6 perces időt mentünk, amit viszont kijavítottunk délután. Éppen az nem ment, amiről Bükkzsércen beszéltünk. Megint összevissza mozogtunk, nem volt szervezettség. Ezen változtattunk délután, és ez dobogót ért. Nekünk, akik a Katasztrófavédelemnél dolgozunk, külön öröm, hogy a fakitermelők között ilyen eredményt értünk el” – mondta Lukács Zsolt András csapatkapitány.

Felkészül 2025

A dobogóért egyébként óriási csata folyt, hiszen a negyedik helyen záró Gemenc Zrt. mindössze egy ponttal maradt le, míg a Bajna Erdészet – Alba Berkenye Kft. négyese is csak hárommal.

A 2024-es STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság tehát véget ért, a folytatás pedig 2025-ben is várható. Annak részleteit a főszervező, az Andreas STIHL Kft. tél végén, kora tavasszal közli az érdeklődőkkel és versenyzőkkel, de biztosan felzúgnak majd a motorfűrészek, hogy a legjobb magyar fakitermelők ismét megmutathassák a tudásukat.

A sportfavágás iránt érdeklődőknek azonban még nem fejeződött be a szezon, hiszen szeptember 14-én Mátraházán rendezik meg a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot 11:30-tól.

STIHL ORSZÁGOS FAKITERMELŐ BAJNOKSÁG – DÖNTŐ
Bábolna, 2024

1. DÉLBÜKK 100+ – 225

2. Ritrovi-Mecsekerdő – 264

3. ÉSZAKERDŐ-ENCSITÜZ – 274

4. Gemenc Zrt. – 275

5. Bajnai Erdészet – Alba Berkenye Kft. – 277

6. Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészete – 281

7. Agrogold – 293

8. Bakonyi Bogvágó Banda – 300

9. KASZO ZRT, Nagy István STIHL Szeged – 306

10. Pilisi Parkerdő Ráckevei Erdészet – 309

11. Mopi-Trade Kft. – 312

12. LUMBERJACK- ékszíj.hu, Silvanus 2001. Kft – 322

13. Hanyi Hódok – 342

14. Kóspallagi Favágók 1. Csapat – 343

15. Tűzoltóság Móvár – FlexFény – 354

16. Pilisi Parkerdő Valkói Erdészet – 357

17. NEFAG Zrt. Monori Erdészet-Legények – 360

18. Wibeba Hungária – 364

19. Barcs HTP – 372

20. Rob Tree Alpin – 382

21. Ipoly erdő, Váci erdészet – 395

22. Tarjáni Fanyűvők – 402

23. Soproni Egyetem Favágói – 411

24. Szentesi Fakopáncsok – 453

25. 4B – 465

26. Túri Fakitermelés – 489

27. Szentesi Tűzoltók – 504

28. Vidróczki Fanyűvői  – 523

29. STIHL-US TEAM – 531

30. Buszos – 639

31. Forester Kft. – 739

(x) Andreas Stihl Kft.fakitermeloverseny.hu

Előző cikk

Erdő-átalakítás a Sasok rétje közelében

Következő cikk

Kárfelszámolás a Bertényi Miklós Füvészkertben




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version