FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európa: erdőtűz, aszály, áradás

Tovább sújtja Európát a szélsőséges időjárás. Görögországban, Albániában, Észak-Macedóniában, Törökországban, Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban próbálják megfékezni a lángokat, Varsóban, Bécsben utak kerületek víz alá, Romániában és Magyarországon is óriási a gazdák vesztesége az aszály miatt.

Európa több országában folyamatosan küzdenek a lángokkal.

Erdőtüzek pusztítanak Európa több országában. A délnyugat-franciaországi Herault-ban 350 hektárnyi fenyőerdő égett le, nyaralókat is evakuálni kellett egy kempingből. Azóta a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat.

Clara Thomas, Céret alprefektusa mondja, hogy 104 tűzoltó 27 járművel volt a tűznél, 3000 embert kellett evakuálni.

A Portugáliához tartozó Madeirán három fronton ég a tűz. A lángok elérték a sziget településeit, ezért 160 embert evakuáltak. Manuel Filipe, a madeirai erdészet vezetője szerint a szél miatt gyorsan terjednek a szárazságban keletkezett tüzek. Ez megnehezíti az oltást.

Még 300 tűzoltót ki kellett vezényelni az erdőtüzekhez Törökországban

Az ország délnyugati részén, Yatağan és Ula mellett gyulladt ki az erdő. A múlt héten több mint 130 tűzvésszel küzdöttek a tűzoltók szerte az országban.

Újabb két helyen gyulladt ki az erdő Törökországban, ahonnan több mint 130 bozóttüzet jelentettek az elmúlt héten. Most az ország délnyugati részén fekvő, kedvelt turisztikai célpontnak számító két város, Yatağan és Ula környékén kapott lángra a kiszáradt növényzet. 300 tűzoltót vezényeltek ki, több tucatnyi tűzoltórepülőgép segíti az oltást.

A korábban támadt tűzvészek közül ötöt még nem sikerült megfékeznie a tűzoltóságnak, de a többit már ellenőrzésük alatt tartják, ami azt jelenti, hogy már nem terjednek a lángok.

Portugáliában, különösen Madeira szigetén erdőtűzzel küzdenek. A lángok múlt szerdán kezdtek el terjedni, azóta már több mint 7000 hektár leégett. Több embert ki kellett telepíteni, és a turisták hazajutását is nehezítette az erdőtűz, sok járatot törölni kellett.

A szél miatt gyorsan terjedtek a lángok, ez pedig jelentősen megnehezítette a tűzoltók munkáját. Váltásban nagyjából 500 ember dolgozik a lángok megfékezésén.

Lengyelország egyes részeit heves viharok bénították meg. Varsóban áradással küzdenek az éjszaka lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék miatt.

A vihar és az áradás miatt nem sérült meg senki, de a víz óriási károkat okozott a lengyel fővárosban.

Ezzel szemben Romániában éppen a csapadék hiányával küzdenek a különösen meleg, száraz időben. A gazdáknak jóval korábban kellett aratniuk, mint a korábbi években.

A gazdák arról panaszkodnak: tavaly május óta nem igazán esett eső, csak röviden, ráadásul hőség van hosszú ideje. A kukoricatermés tönkrement, még az a része is, amit vízzel locsoltak. Egyetlen csepp víz sincs a talajban, így túl száraz ahhoz, hogy trágyázzanak, és előkészítsék a jövő évre.

A rendkívüli hőség veszélyeztette a termést, a gazdák próbálják felmérni a károkat. Agrárközgazdászok szerint csak a kukoricaföldeken keletkezett kár legalább 300 millió euró.

forrás: EuroNews

Előző cikk

Vienna Design Week 2024

Következő cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – szeptember 16.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version