FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Repülőtéri terminál épült fából

A Portlandi Nemzetközi Repülőtér (PDX) hivatalosan is megnyitotta az újonnan épült fa terminálját az utazók előtt. ZGF Architects által tervezett új terminállal a Portlandi repülőtér megduplázza kapacitását, lehetővé téve, hogy 2045-re évente akár 35 millió utast is befogadjon.

Az új terminál 9 hektáros fa tetőszerkezete egy erdőben való séta élményét idézi. A belső tereket természetes fény és növényzet hatja át, olyan környezetet teremtve, amely rezonál a régió egyedi karakterével.

Fotók:© Ema Peter Photography
A fenntarthatóság kulcsfontosságú szempont volt a terminál tervezésénél

A portlandi PDX repülőtér főtermináljának bővítése a valaha végrehajtott legnagyobb fakitermelési projekt. A tetőszerkezet, a padlóburkolatok és falak építéséhez felhasznált faalapanyag azonban fenntartható erdőgazdaságokból, és a repülőtér 300 mérföldes körzetéből származik. A projekt a kis családi tulajdonban lévő erdők, nonprofit szervezetek és törzsi nemzetek hozzájárulását is megkapta.

A meglévő infrastruktúra nagy részének újrafelhasználásával valamint a fa, acél és beton felhasználásának optimalizálásával a projekt 70%-al csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást egy új terminál építéséhez képest. A terminál rendkívül hatékony burkolata és teljesen elektromos, talajforrású hőszivattyús rendszere hozzájárul a négyzetméterenkénti energiafelhasználás 50%-os csökkentéséhez. Úgy tervezték, hogy ellenálljon egy 9,0-es erősségű földrengésnek, a tetőt Y alakú oszlopok támasztják alá, szeizmikus szigetelőcsapágyakkal, amelyek szeizmikus esemény során lehetővé teszik az oldalirányú mozgást.

Fotók:© Ema Peter Photography
Tetőszerkezete a mérnöki tervezés csodája

A terminál hatalmas (9 hektáros) tetőszerkezete, a mérnöki munka csodája, a fenntartható építészet történetét és jövőjét szimbolizálja.

A tető 49 különböző alakú és méretű tetőablakot tartalmaz, melynek tömeges rétegelt lemezpanelekből, glulam gerendákból és fa rácsból épített szerkezete bemutatja a régióban őshonos hagyományos szövési technikákat.

Fotók:© Ema Peter Photography
Belső terét tájépítészek tervezték 5000 zöld növénnyel

Az utasélményt szem előtt tartva az építészek célja az volt, hogy csökkentsék a légi közlekedéssel gyakran járó stresszt azáltal, hogy természetes elemekkel teli, nyugodt környezetet teremt. A Terrapin Bright Green és a PLACE tájépítészekkel való együttműködés biztosította, hogy a biofília – az ember és a természet közötti kapcsolat – integrálódjon az egész terminálba.

Az eredmény egy olyan tér, ahol az utasok pihenhetnek és élvezhetik az utazást fákkal, lépcsőzetes kertekkel és több mint 5000 növénnyel szegélyezett utakon.

A Portlandi Nemzetközi Repülőtér fő termináljának bővítése nem csupán válasz a légi közlekedés jelenlegi igényeire, hanem egy előretekintő projekt, amely új mércét állít fel a repülőterek tervezésében.

forrás: Impress Magazin

Előző cikk

Bútoráruház-láncok versenye



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések