FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Little Finlandia – többcélú faépület

Helsinki leghíresebb konferencia- és rendezvényhelyszínét, a Finlandia Hallt mostantól a Little Finlandia, egy új, teljes egészében finn fából készült épület helyettesíti.

A pavilonszerű építmény 2000 m² alapterületű, és 800 fő befogadására alkalmas. A Little Finlandia, amely Helsinki város, a Finlandia Hall, az Aalto Egyetem és az FM-Haus közös projektje, a Metsä Wood által szállított, PEFC tanúsítvánnyal rendelkező Kerto® laminált furnérfából (LVL) épült.

Aalto 20220301 Helsinki. Pikku-Finlandia.

Többcélú épület

A Little Finlandia építményt úgy tervezték, hogy a jövőben egy másik helyszínen szétszedhető és újra összeállítható legyen. Jelenleg ideiglenes létesítményként szolgál a Finlandia Hall felújítása alatt, amely 2024-ben fejeződik be.

Ezt követően szétszerelhető és máshová áthelyezhető, hogy más ideiglenes létesítményként, például iskolaként, napközi otthonként vagy más felújítási projektek idejére ideiglenes szállásként használják fel.

“Annak érdekében, hogy az épület megfeleljen a projekt alkalmazkodóképességre, szállításra és újrafelhasználásra vonatkozó követelményeinek, tartós, prémium minőségű anyagokból kellett építeni.

A Kerto LVL termékekből készült elemek olyan strapabíró épületet biztosítottak, amely képes ellenállni a nagy igénybevételnek” – nyilatkozta Lassi Moisio, a Metsä Wood értékesítési vezetője.

Fa: sokoldalú, fenntartható és tűzálló építőanyag

A Little Finlandia a finn építészet kiváló példája, amely a fát, mint a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság elveit követő építőanyagot mutatja be.

“A jövőben az építkezések során mind az építés, mind az üzemeltetés során a szén-dioxid-kibocsátást minimalizálni kell. Ezért nagyon fontos, hogy olyan anyagokat használjunk, amelyek lehetővé teszik a fenntartható jövőt” – magyarázta Jussi Björman, a Metsä építőipari üzletfejlesztési igazgatója.

“A fa jelenleg az egyetlen megújuló építőanyag, amely nagyméretű építkezésekhez használható. Finnországban például egy 1400 m2-es többszintes épülethez szükséges erdő alig négy perc alatt nő vissza.

A fából készült modulok használata lehetővé tette a Little Finlandia rugalmas átalakítását, ami hosszú élettartamot biztosít. A térfogatmodulokat az FM-Haus előregyártotta a Helsinkitől 120 km-re északra fekvő Jokioinenben található offsite gyárában. Az offsite moduláris építés a hagyományos helyszíni módszerekhez képest sokkal gyorsabb építést tesz lehetővé.

“A Little Finlandia esetében a moduláris építés a helyszíni építési időt a szokásos időtartam egyharmadára csökkentette” – mondta Juhani Sjöman, az FM-Haus ügyvezető igazgatója.

A Little Finlandia-ban használt modulok teherhordó szerkezetei a Metsä PEFC tanúsítvánnyal rendelkező Kerto LVL termékeiből épültek, amelyek kiváló használhatósági tulajdonságokkal rendelkeztek.

Az olyan gépesített fatermékek, mint az LVL, nemcsak gyorsan felállíthatóak, könnyűek és megújulóak, hanem tűzállóak is. Az épületben használt Kerto LVL szerkezetek tűzállósága 60 perc. Az épületben három tűzszakasz is található, amelyeket tűzgátlókkal határolt tűzgátló elemek határolnak, amelyek 30 percig képesek ellenállni a tűznek.

szerk: Tóth János, forrás: PEFC

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Angliában is drágul a bútor

Következő cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések