FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Volvo Világa Élményközpont fából

Ez a Henning Larsen által tervezett, tömör faszerkezettel épült mestermű lényegében egy 5000 darabból álló, két és fél olimpiai úszómedence (6178 m3) méretű fa puzzle-összerakóként készült, és mindössze 20 percbe telt darabonként a “helyre-rakás”, így partnerünk, a WiEHAG 28 hét alatt, mindössze két daruval és két brigáddal dolgoztatva elkészült vele!

A 4 londoni busznál is hosszabb, 34 méter hosszú rétegelt-gerendákkal; a padlótól a mennyezetig érő 16 m-es oszlopokkal és a körbefutó üvegfalakkal a World of Volvo egyszerűen lenyűgöző, iskolapéldája annak, hogy mit lehet manapság fából építeni.

Ismerd meg, hogyan dolgozott együtt a WiEHAG és a Stora Enso, hogy ezt a biofilikus csodát a világszínpadra juttassák a tömör szerkezeti faanyaggyártás legújabb vívmányainak kombinációjával, például a GLT hidrofób bevonattal történő előkezelésével az egész éves építés megkönnyítése érdekében, valamint a Stora Enso Sylva360™ szoftverével az áramvonalas beépítéshez és még sok mással ebben az esettanulmányban.

A kialakítás mögött az az elképzelés áll, hogy egy sziklákból kinövő óriási fát utánoz az építmény. Mivel úgy lett kialakítva, mint egy fa, sehol sincs derékszög, ez egészen kiemelkedő – mondja Thomas Thompson, az épület építésének projektmenedzsere. Ami a valóságban azt jelentette, hogy az egész homlokzatnak statikailag szilárdnak kellett lennie, mindenféle merevítés nélkül!

A Stora Enso partnere: WIEHAG Timber Construction GmbH
Fejlesztő: Volvo Group
Építész: Henning Larsen
Társépítész: Hennsen Larsen, építészmérnök Fredblad Arkitekter
Statikus mérnök: BRA Teknik, OPTIMA ENGINEERING INC.
MEP tervező: Andersson & Hultmark, Cedås Akustik (akusztika), Granitor (elektromos).
Fővállalkozó: Billström Riemer Andersson (BRA Group)

szerk/ford: Tóth János, forrás: StoraEnso

Előző cikk

Ombudsmani látogatás Aggteleken

Következő cikk

Így segít az MI a környezetvédelemben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések