FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokság

Egyelőre teljesen legyőzhetetlen a Mátrában Strúbel Bence, hiszen a Martin Komárek Emlékversenyek után ezúttal a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot is megnyerte szeptember 14-én. A rendkívül ködös, hűvös időben szoros csatákat és izgalmas pillanatokat hozott a mátraházai megmérettetés, még az utolsó előtti pillanatban is fordulhatott volna az sorrend az élen, de végül Bozsó Zoltán Zoka lett a második, Hamvasi Ferenc pedig a harmadik.

13 versenyző ragadott fejszét és fűrészt Mátraházán szeptember 14-én. Az időjárás nem volt éppen optimális, de a verseny végül eső nélkül zajlott le – igaz, néha akkora ködben, hogy az így is hangosan szurkoló közönség alkalmanként alig látta a színpadot. A versenyzőket ez azonban nem zavarta, rögtön az elején, az Underhand versenyszámban szorossá volt a küzdelem, bár Strúbel Bence már ekkor letette névjegyét, és megmutatta, idén nem akarja elbukni a bajnokságot, ahogy azt tavaly tette.

Három versenyszámot követően máris az élen volt a fiatal tehetség, mögötte pedig Juszkó Zsolt fordulhatott, míg a harmadik helyen Bozsó Zoltán és Hamvasi Ferenc állt holtversenyben. Ezen a Springboard változtatott, ami Zokának sikerült, a zirci fakitermelő időtúllépés miatt viszont DQ-t kapott. A leggyorsabb ezúttal is Strúbel Bence volt, ahogy aztán a Single Buck-nál is. A második fordulóban láttuk még Andráska Zoltánt, Strúbel József Dedit, Tóth Jánost és Bakó Andrást is, közülük az utolsó feladatot már ez utóbbi két versenyző nem végezhette el, hiszen oda csak 6 sportfavágó juthatott tovább.

Ekkorra – bár ezt még nem lehetett tudni – kialakult a dobogó is, hiszen Strúbel Bence első helyen, Bozsó Zoltán a másodikon, míg Hamvasi Ferenc a harmadikon vágott neki a finálénak. A háromszoros pontot érő Hot Saw során aztán Juszkó Zsolt, aki akkor még negyedik helyen lépett fel a pályára, levágta a leggyorsabb időt, amivel könnyen dobogóra kerülhetett volna. Ám a fűrész lánca átment a 15 cm-es határt jelző vonalon, amin belül a három korongnak meg kell lennie, így 0 ponttal zárta az utolsó feladatot.

Hamvasi Ferenc szépet vágott, és akár arra is meg volt az esélye, hogy Zoka előtt végezzen, ha az ópusztaszeri versenyző esetleg ront. Bozsó Zoltánra ráadásul komoly teher nehezedett ekkor, hiszen volt még esélye a győzelemre is – igaz, nagyon pici. A Hot Saw-nál ugyanis 18 pontot szerezhet a legjobban teljesítő versenyző, és nem ritka a DQ sem, hiszen ezek a 60-70 lóerős, épített motorfűrészek gyakran nem indulnak be. Az alföldi bötyár a színpadra lépésekor tudta, hogy ha a legjobb időt vágja, és az utána következő Bence 0 ponttal zár, akkor éppen megvan az első hely, hiszen a fiatal mátrai sportoló 17 ponttal vezette a mezőnyt előtte.

Végül a bravúr nem sikerült, de a második hely egy biztonsági vágással így is meglett. Ez azt is jelentette, hogy Strúbel Bence tét nélkül ragadhatott Hot Saw-t, és bármit vág, győztes, ezzel együtt kétszeres magyar bajnok lesz.

A gép elsőre nem is indult be, de végül be tudta rántani, így ha időben utolsóként, de teljesítette a feladatot.

„Egy kicsit sajnáltam a Hot Saw-t, mert tudtam, hogy akkor is győzni fogok, ha DQ-zok, viszont úgy készültem, hogy ettől még egy nagyon jó vágással zárom a versenyt. De elsőre nem indult a gép, úgyhogy maradt a pontszerzés. Hetek óta arra készültem, hogy itt ma győzni fogok, örülök, hogy ez sikerült. Elérzékenyülni nem szoktam, most sem tettem, de jó volt újra a dobogó legmagasabb fokán állni egy nemzeti bajnokságon” – fogalmazott Strúbel Bence.

A mátraházai versenyt tehát Strúbel Bence nyerte meg, míg második Bozsó Zoltán, a harmadik pedig Hamvasi Ferenc lett. Ezzel hivatalosan ők vívták ki a magyar válogatott kerettagságot, bár az ópusztaszeri versenyző jelezte: nem biztos, hogy idén vállalja a franciaországi megmérettetést. Az viszont biztos, hogy melléjük további egy versenyző érkezik majd a csapatmegbeszélés során, amikor Zoka helye is eldől majd.

Végeredmény: STIHL Timbersports Magyar Bajnokság
Mátraháza, 2024 

1. Strúbel Bence

2. Bozsó Zoltán Zoka

3. Hamvasi Ferenc

4. Strúbel József

5. Andráska Zoltán

6. Juszkó Zsolt

7. Bakó András

8. Tóth János

9. Pankotai Zoltán és Gyécsek Norbert

11. Urbán Ádám

12. Ollé Péter

13. Szabó Péter

forrás: Erdő-Mező Online

Előző cikk

Erdőfelügyelet terepmotorral

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 247., 2024/37.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version