FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A Svájci Posta 74 millió eurós erdeje

A Svájci Postának tavaly óta nagy erdős területe van Türingiában. Mit szándékozik vele kezdeni? | IMAGO/Karina Hessland

A Svájci Posta mintegy 74 millió euróért erdőt vásárolt Türingiában – a CO₂-kibocsátás ellensúlyozására. Most a szú ellen harcol.

A Svájci Posta tavaly óta rendelkezik erdővel Németországban, pontosabban Türingiában. A Schmalkalden-Meiningen körzetben található Zillbach-erdőt vásárolta meg mintegy 74 millió euróért. A 2.257 hektárnyi területet, amelyből 2.198 hektár erdős terület, Michael hercegtől, Saxe-Weimar-Eisenach hercegétől vásárolták meg. Miért vesz meg a Svájci Posta egy német erdőt? Az ok: a fákkal évi 9.000 tonnával szeretnék javítani saját CO2-mérlegüket. Ez azonban még eltarthat egy ideig.

Problémák a türingiai postaerdővel: tombol a szú.

Mint arról a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) most beszámolt, a svájci erdőtulajdonosok most először mutatkoztak be a helyi lakosságnak – egy sátorban, kolbásszal és sörrel. A híradó a helyszínen volt, bár a médiát nem hívták meg. Ennek oka, hogy gondok vannak az erdővel – a szú súlyos károkat okoz. Mint a helyi erdész az MDR-nek elmondta, háttal állnak a falnak, és menteniük kell, ami még menthető. A szú idén különösen súlyosan érintette az erdőt. A Svájci Posta által kinevezett svájci ügyvezető igazgató mégis reménykedik. A „legmodernebb technológiával”, „jó tervvel” és helyi szakértelemmel az erdőt „a jövőre nézve alkalmassá kell tenni” – idézi őt az MDR. Ehhez azonban az erdőt át kellene szervezni, és a lucfenyőt el kellene távolítani.

A Svájci Posta magas hektáronkénti árat fizet az erdőterületekért

Az erdőben 2023 végére 720.000 köbméteres készletet (lábon álló fatömeget) számoltak ki. Az MDR szerint a fák egyharmada 80 éves vagy annál idősebb, tehát kivágható. A Svájci Posta pénzügyi jelentéséhez a szakértők e kulcsadatok alapján 43 millió eurós könyv szerinti értéket számoltak ki, amely most még tovább nőtt. A Svájci Posta azonban rámutat a számítás kockázataira is: A fa árának 10 százalékos változása önmagában 2 millió euróval növeli vagy csökkenti az értéket – magyarázza a hírcsatorna szerint. A hektáronként fizetett 30 ezer euró feletti ár meglepte a német erdőértékesítési szakértőket – adta hírül az MDR. Türingia nemrég 600 hektár erdőt adott el hektáronként 20 ezer euróért – amit ugyanakkor túlárazottnak tartottak. Egy szakértői vélemény 15.000 eurós hektáronkénti árral számolt. A Mitteldeutscher Rundfunk szerint a Svájci Posta szakértői véleményekkel szerette volna biztosítani az árat – de ezek még kérésre is rejtve maradtak.

Hiúz erdő: vegyszerek és nehéz erdészeti gépek nélkül

A vásárlás során a CO2-kompenzációt tartották szem előtt. Ez azonban még eltart egy ideig. A CO2-csökkentés tanúsítása várhatóan 2027-től lehetséges. A vegyes erdővé átalakítás kedvezményezettje a hiúz. A Német Természetvédelmi és Biodiverzitás-védelmi Unió (Nabu) tudomást szerzett a projektről, és egy kolonizációs projektet szeretne ott folytatni. Ennek eredményeképpen az erdő valamivel több mint felét „Lynx Forest” (hiúz-erdő) névvel jelölték meg. Az MDR jelentése szerint ez azt jelenti, hogy a Svájci Posta vállalta, hogy nem használ ott semmilyen vegyszert, és nem használ nehézgépeket az erdőben.

Amikor egy esetleges szélerőműparkról kérdezték, a Svájci Posta azt állította, hogy nem tervezik az erdő megújuló energia termelésére való felhasználását.

Forrás: forstpraxis.de
(MM)

Előző cikk

Így kerüld a tűzifával trükközőket

Következő cikk

SOE EMK TDK - felhívás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…
Exit mobile version