FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Így kerüld a tűzifával trükközőket

Ahogy a hűvösebb hónapok beköszöntenek, sokan keresnek tűzifát otthonuk fűtéséhez. Ez a megnövekedett kereslet sajnos kiváló terep a csalóknak, akik különféle trükkökkel próbálják becsapni a gyanútlan vásárlókat. Lapos Tamás, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) faanyag-kereskedelmi lánc felügyeleti, hatósági és nyilvántartási osztályvezetője részletesen ismertette a leggyakoribb csalási módszereket, és tanácsokat adott, hogyan védekezhetünk ellenük.

A tűzifa beszerzése sokaknak alapvető feladat a téli időszakra való felkészüléskor, és a kereslet növekedésével a csalók is egyre aktívabbá válnak. Különféle hamis hirdetésekkel és megtévesztő ajánlatokkal próbálnak pénzt szerezni. A NÉBIH folyamatosan dolgozik azon, hogy megakadályozza a tűzifával kapcsolatos csalásokat, és felhívja a vásárlók figyelmét a leggyakoribb átverésekre.

Hogyan ismerhetjük fel a hamis ajánlatokat? Milyen jelekre figyeljünk? Milyen szankciókkal lép fel a hatóság? Ezekre a kérdésekre keresünk választ, hogy segítsünk a tisztességes vásárlásban és a csalók elkerülésében. A cikkben bemutatjuk, hogyan működnek ezek a csalások, és milyen eszközökkel védekezhetünk ellenük.

Tűzifacsalások típusai
  1. A nem létező tűzifa

A csalók a közösségi médiában vagy hirdetési oldalakon keresztül kínálnak olcsó tűzifát, de soha nem szállítják le az árut. „A csalók gyakran állami erdőgazdaságokra hivatkoznak, hogy növeljék a bizalmat, és előreutalást kérnek a vásárlóktól. Miután a pénz megérkezik, a fa soha nem jut el a vásárlóhoz” – magyarázta Lapos Tamás. A NÉBIH próbavásárlásokkal leplezi le ezeket a csalásokat, és közzéteszi a gyanús számlaszámokat, valamint a telefonszámokat, hogy megelőzze a további károkat.

  1. A kevesebb és gyengébb minőségű tűzifa

Ebben az esetben a csalók valóban szállítanak tűzifát, de az kevesebb vagy rosszabb minőségű, mint amit a vásárlók megrendeltek. „Gyakran a kiszállítók erőszakosan viselkednek, és nyomást gyakorolnak a vásárlókra, hogy azonnal fizessenek, még akkor is, ha a mennyiség vagy a minőség nem felel meg az ígérteknek” – tette hozzá a szakértő. Ilyen esetekben fontos, hogy rögzítsük a szállítójármű rendszámát, és bejelentsük az esetet a NÉBIHnek.

Hogyan ismerhetjük fel a csalást?
  • Túl alacsonyak az árak: Ha a hirdetésben feltűnően olcsón kínálnak tűzifát – például konyhakész tűzifáért 20-30 ezer forint köbméterenként –, akkor nagy valószínűséggel csalásról van szó. „Ha az ár irreálisan alacsony, az mindenképp gyanús kell hogy legyen” – figyelmeztetett Lapos Tamás.
  • Hiányzó EUTR-azonosító: A NÉBIH nyilvántartásában szereplő, hivatalosan regisztrált tűzifa-kereskedők mind rendelkeznek EUTR technikai azonosítóval. „Ha a hirdető nem hajlandó megadni az EUTR-számát, akkor érdemes máshol keresni tűzifát.”
  • Ingyenes szállítás: A tűzifa szállítási költségei jelentősek, ezért az egész országra vagy több megyére kiterjedő ingyenes kiszállítás ajánlata gyanús lehet. „A szállítás jelentős költség, ezért aki az egész országra vagy országrészekre ingyenes vagy nagyon olcsó szállítást ígér, az általában átverésre készül.”
  • Friss közösségimédia-profilok: Gyakori, hogy a csalók újonnan létrehozott Facebook-profilokkal hirdetnek. „Ha egy 2024-ben létrehozott profil hirdet régebb óta működő családi vállalkozást, az már önmagában gyanús.”
Hogyan védekezhetünk?
  1. Tájékozódjunk a megbízható eladókról: A NÉBIH Tűzifát okosan weboldalán található egy lista, amely tartalmazza a regisztrált tűzifa-kereskedőket. Itt érdemes ellenőrizni az eladókat.
  2. Ellenőrizzük az EUTR-azonosítót: A NÉBIH weboldalán található keresővel ellenőrizhető, hogy az adott kereskedő regisztrálva van-e.
  3. Kerüljük az előreutalásos fizetést: A legbiztonságosabb, ha a tűzifáért átvételkor fizetünk, miután ellenőriztük a mennyiséget és a minőséget.
  4. Jegyezzük fel a rendszámot: Gyanús esetekben mindenképp rögzítsük a szállítójármű rendszámát, és tegyünk bejelentést a NÉBIH felé.

Uniós elvárás, hogy azonosítani lehessen a forgalmazókat (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A Nébih intézkedései és szankciói

A Nébih nemcsak ellenőrzéseket és próbavásárlásokat végez, de folyamatosan figyelemmel kíséri a hirdetési platformokat is, hogy kiszűrje a csalókat. „Ha jogszerűtlen hirdetéseket találunk, akkor a hirdetés telefonszámát közzétesszük egy feketelistán, amely elérhető a NÉBIH oldalán” – mondta a szakértő. A hatóság a bírságoktól kezdve a tűzifa elkobzásáig terjedő szankciókat alkalmaz, és közúti ellenőrzésekkel is segíti a csalások visszaszorítását.

Sokan a tűzifát választják

A fafűtés Magyarországon még mindig jelentős szerepet játszik, különösen vidéken. A legfrissebb adatok szerint a magyar háztartások 30,5 százalékában fűtenek fával valamilyen formában, míg a lakások 15,4 százalékában ez a kizárólagos fűtési módszer​.

Az energiaárak emelkedése és a rezsicsökkentés korlátozott hatásai miatt sokan a tűzifát választják a megfizethetőség miatt. Ugyanakkor ez a megnövekedett kereslet növeli a csalások kockázatát is, ezért a biztonságos vásárlás érdekében különösen fontos odafigyelni a fent említettekre.

forrás: hirado.hu 10-13

Előző cikk

Európai Erdészeti Hálózat

Következő cikk

A Svájci Posta 74 millió eurós erdeje




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Bolla Sándor [83]

2024. szeptember 4-én, életének 83. évében, elhunyt Bolla Sándor, Pro Natura-díjas (1996), Bedő-díjas (2008) erdésztechnikus, okl. erdőmérnök, az…
Exit mobile version