FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Börzsönyben járt az Európai Erdészek civil delegációja

A “European Forestry Network Meeting 2024egy európai, erdészeti civil szervezetek számára hazánkban rendezett találkozó, melynek célja a kapcsolatépítés, a hasonló célokért dolgozó szervezetek munkásságának megismerése, ismeretek és tapasztalatok megosztása.

A 2024. október 13-tól 17-ig, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) kezdeményezésére Magyarországon zajló találkozónak szakmai és kulturális elemei is vannak. Ezen belül a résztvevőkkel az OEE, az Ipoly Erdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., valamint a Bakonyerdő Zrt. osztja meg tapasztalatait, tudását erdőgazdálkodással kapcsolatban, valamint bemutatja a társadalmi szemléletformálás terén kidolgozott programjait.

A program második napján, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai a Börzsönyben fogadták a 14 európai erdészeti szervezetet képviselő, az OEE illetékesei által vezetett delegációt.

Reggel a vendégek autóbusza Nagymaros főterére érkezett, ahol a Dunakanyar egyik legszebb panorámájának hátterével történt meg a kölcsönös bemutatkozás és a program ismertetése.

A tanulmányút első terepi megállóját az ún. Széperdő tölgyeseibe szerveztük (a Kismaros 7 B és 8 B jelű erdőrészletekbe). Itt a vágásterületek nélküli, folyamatos erdőborítással végzett erdőkezelésre mutattunk látványos példát.

A szakmai bemutatót Kiss László vezérigazgató, az OEE elnöke vezette fel, aki köszöntőjében tömör áttekintést adott Magyarország, benne az Ipoly Erdő Zrt. erdőkezelésének viszonyairól.

A helyszín szomszédságában tekintettük meg a Kittenberger Emlékerdőt. Ez az erdőtelepítés a Vadászati Világkiállítás keretében létesült, a szomszédos Széperdő állománya alól kiemelt tölgycsemetével. Itt nyílt alkalom egy kitekintésre a társaság és hazánk erdőtelepítéseinek alakulására, azok forrásaira, jelentőségére általában és a szénmegkötés tekintetében. Az emlékhelynél, fejet hajtottunk a névadó Kittenberger Kálmán életműve előtt.

A program következő stációján, a hegy-és dombvidékeinken elterjedten alkalmazott fokozatos felújítóvágás folyamatát mutattuk be a vendégeknek, a Nagymaros 23 D erdőrészlet gyakorlati példáján keresztül. Itt kitértünk a nemzeti park státuszú védett területeken folytatott erdőkezelés különleges szempontjaira, a vadhatás kérdéseire és az inváziós fafajok – kiemelten a bálványfa és az akác – ellen folytatott szakmai küzdelem vonatkozásaira is.

Innen a delegáció útja a Királyréti Erdészet területére vezetett. Királyréten, mint a Börzsöny leglátogatottabb túracélpontján rövid tájékoztatás hangzott el az erdőgazdaság közjóléti és ökoturisztikai fejlesztéseiről a térségben. Közülük meglátogattuk a Várhegy kilátót, ahonnan csodás körpanoráma nyílt az egész Délkeleti-Börzsönyre, a vágásterületek nélküli, megszakítatlan erdőrengeteg különleges élményével, távolabb a Cserhát, a Naszály és a Visegrádi-hegység ormaival.

A közösen elfogyasztott ebéd után vettünk búcsút a hegyektől.  A Királyréti Erdei Vasút két járművével – a napelemes, elektromos motorkocsival és a dízelmozdony vontatta különleges rendezvénykocsival vonatoztunk Szokolyáig. A felújított pályán mindkét jármű unikális utazási élményt nyújtott, amihez a Szokolyai-medence emberléptékű tájképi értékei adták a hátteret, az ősz színeivel.

A kisvasutazást rövid autóbuszos transzfer követte Vácig. A délután második felét a barokk város kiemelt nevezetességeinek meglátogatása töltötte ki, történelmi keretbe helyezve, szakavatott idegenvezetéssel. A belvárosi séta két kiemelt célpontja a Tragor Ignác múzeum „Memento mori” kiállítása és a püspöki székhely, a frissen felújított Nagyboldogasszony-székesegyház meglátogatása volt.

Ezt már a búcsúzás követte. Házigazdaként örömmel tapasztaltuk a vendégek elégedett pozitív visszajelzéseit és őszinte köszönetét. Az elköszönő delegáció innen a gyarmatpusztai szálláshelyére indult, vártak rájuk a következő két napjuk programjai a Bakonyban és Budapesten.

Társaságunk számára rendkívüli megtiszteltetés volt az európai erdészek különleges látogatása. Nagy öröm, hogy ezzel is hozzájárulhattunk ágazatunk és Egyesületünk nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséhez, egyben Magyarország soros uniós elnökségének szakmai céljaihoz. A rendezvény különös értéke volt a szakadatlan érdeklődés, és az, hogy minden témában sikerült érinteni annak nemzetközi tanulságait és uniós vetületét.

Köszönet érte az „European Forestry Network Meeting 2024” programsorozat szervező házigazdájának, az Országos Erdészeti Egyesületnek, a megvalósításban és az angol nyelvű kommunikációban hibátlanul teljesítő munkatársainknak és egyesületi segítőinknek, valamint minden kedves Vendégünknek!

forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Előző cikk

Erőművek Éjszakája 2024

Következő cikk

Meg kell óvnunk Európa legfontosabb zöldvagyonát, az erdőket




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…
Exit mobile version