FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A nettó fakitermelés szektorok, fafajok szerint

Most a nettó fakitermelést a 22 állami erdőgazdaság és az összes többiek két csoportjára és azon belül fafajok szerinti bontásban mutatjuk be.

A 22 erdőgazdaság összes nettó fakitermelése az utolsó évtizedben – ahogy az már a korábbi idevágó cikkben is látható volt – lassan, de folyamatosan csökken. Ha ez így folytatódik a következő évtizedben is, annak bizonyára érzékelhető hatása lesz e cégek működésére. A legnagyobb mennyiséget adó fafajok a tölgy, a cser és a bükk, melyeket a nyár+fűz, az akác és az egyéb keménylombosok, stb. követnek. A tölgynél a termelés csökkenése már több mint 10 éve tart. Ebben az utóbbi két év erős tölgy kereslete hozott némi változást. Érdekes, hogy ez az évtizedes visszaesés a csert is érinti. A bükknél jól látható a 2009. végi nagy széldöntés hatása, e fafaj egyébként tartja a szintet.

Érdemes lenne az erdőtervek és szakértői becslés alapján előrejelzést készíteni, mire lehet számítani a következő évtizedben, hiszen a várható fakitermelés összesen és fafajonkénti alakulása alapvetően meghatározza e cégcsoport stratégiai lehetőségeit.

Ha külön az iparifát nézzük, akkor mennyiségben a fenyő a legnagyobb tétel (ami engem kicsit meglepett), ezt követi a nyár+fűz, majd a bükk, a tölgy és a cser, meg minden egyéb. A bükk iparifa a nagy széldöntés feldolgozása óta folyamatosan csökken. A tölgy iparifa már 2008. óta lassan, de csökken.

Tűzifában a 22 erdőgazdaságnál a cser, a tölgy és az akác viszik a prímet, de az akáctól a bükk és az egyéb keménylombosok csapata sem nagyon marad el. Tölgyből a tűzifa termelés is a teljes vizsgált időszakban visszaeső.

Érdemes lenne kicsit foglalkozni a 22 erdőgazdaság következő 10 évben lehetséges “tölgy jövőjével”.

Áttérek az összes többiekre, melyek az egyéb államiak, közösségiek és a magán erdőgazdálkodók, s e csoportban a magánosok adják a döntő többséget.

E lényegében magán erdőgazdálkodói körben az akác és a nyár+fűz a két nagy tétel, majd kis szünet után a fenyő következik, s az évenkénti 200 ezer m3 alatti sávban az összes többi fafaj. Az akácnak 2010-2013. között nagy emelkedése volt, ahonnét a mai helyzetet csökkenésnek láthatjuk. Ha csak 2014-től indulunk, akkor szinten tartás érzékelhető. Vajon mi lehetett a 2011. évi csúcs oka, s milyen jövővel lehet számolni?

A 2008. végi válság 2009-ben a nyarat a magános körben elég keményen érintette. Nyilván lecsökkent az árumozgás és nem kellett annyi raklap és más fa csomagolóanyag sem. Figyelemre méltó, hogy az állami körben ugyanez a durva visszaesés 2009-ben nyár+fűznél nem, hanem ellenkezőleg kicsi emelkedés volt.

A többiek, főleg magánerdősök iparifájában mennyiségben a nyár a nagy tétel, amit nagy szünettel a fenyő és az akác követ, majd az évi 100 ezer m3 alatti sávban az összes egyéb. A beszakadás után a nyár iparifa feljövőben van és emelkedik a fenyő iparifa mennyisége is. Az akácé viszont lassan de folyamatosan csökken.

A többiek, tehát a főleg magánosok esetében a tűzifán belül az akác az egyetlen, de alaposan kiugróan nagy tétel, s minden más fafaj az évi 200 ezer m3 alatti sában foglal helyet. Úgy tűnik az akác tűzifa kereslethez igazodás okozhatta az évtized váltás környékén a magánosok nagy termelési kedvét.

Forrás: A fent jelzett, valójában előző cikkben megadott adatforrások
Feldolgozta, elemezte, grafikonozta: Mőcsényi Miklós

Utóirat:

Az alapadatok alapján lehetne szektoronként is külön megnézni az egyes iparifa választékokon belüli fafaj megoszlást, meg általában és szektoronként a fafajok választék eloszlását, de itt most megállok.

Az erdőmérnök és faipari mérnök diákságnak, meg a már gyakorló ifjú titániáknak és titánoknak esetleg érdemes lenne e grafikonokat áttekinteni, akár kicsit memorizálni, hogy lássák az összképet, legyen mihez viszonyítani a sajátot.

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fa szerkezeti elemek a XXI. századi építészetben

Következő cikk

Fákat ültettünk! 10 millió Fa és GreenGo



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti szakértői állásajánlat

Erdészeti Szakértői Hálózat felállításával bővítette az erdészeti ágazatban tevékenykedőknek nyújtott tájékoztatási szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Baranya és…