FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fa szerkezeti elemek a XXI. századi építészetben

A hazai építészet szemléletmódja a fa mint építőanyag megítélése terén alaposan megváltozott az utóbbi időszakban. A környezettudatos építés anyagközpontú, a fenntarthatóságra törekvő megközelítése újra a fókuszba helyezte a fából készülő építészeti elemeket. A XXI. századi építészet emblematikus eleme lett, de fogalmazhatnánk úgy is, hogy csupán visszakerült az őt megillető helyre.

A JAF Holz berkeiben külön divízió foglalkozik a fa alapú építőipari termékekkel, amelyek a tervezők és a kivitelezők munkáját segítik. Tudatosan építik és képviselik ezeknek az anyagoknak az “érdekeit” a hazai építőipari fórumokon, és tesznek azért, hogy a “vas és acél országában” hasonló presztízzsel bírjon ez az alapanyag, mint a világ többi táján.

Kínálatukban több olyan termék is szerepel, amelyek szó szerint új teret nyitnak a tervezők számára. A tömbösítési és hossztoldási technológiák elterjedésével ma már rendkívül széles palettán kínálnak nagy fesztávolságot áthidalni képes, statikailag tökéletes fából készült szerkezeti elemeket. Ezek közül a két legelterjedtebb alapkonstrukció az úgynevezett BSH és KVH néven ismert ragasztott fatartók. A rövidítés az első esetben a konstuktionsvollholz kifejezésből származik, BSH termékek esetében pedig a brettschichtholz-ból. Míg az első esetben hossztoldott ragasztott gerendáról, második esetben rétegragasztott gerendáról beszélünk.

Mi is az a KVH/BSH gerenda, és miért meghatározó ez a termék a faépítészet szempontjából?

Addig míg az egy rönkből kinyerhető szerkezeti elem méretei, teherbírása, keresztmetszete és legtöbb paramétere viszonylag szűk keretek közé szorították a modern építészetben való alkalmazását, a KVH/BSH gyakorlatilag “áthidalja” a korábbi problémákat.

A KVH egy gyalult hossztoldott gerenda konstans paraméterekkel és ellenőrzött gyártástechnológiával. A BSH egy rétegragasztott gerenda, amely esztétikai és kimagasló mechanikai tulajdonságai révén szintén ideális megoldás a modern építészet számára.

Az ellenőrzött és statikai számokhoz igazított gyártás jelentőségét nem kell magyaráznunk az építőiparban, hiszen tudjuk, hogy kiemelten fontos egy alapanyagnál, hogy biztonságos és az előírásoknak 100%-ban megfelelő legyen. Tehát van egy kiváló szerkezeti elemünk, amellyel nagy fesztávokat tudunk áthidalni.

Ennyi? Nem!

Innentől jön a lényeg. Formaldehidmentes ragasztóval történik a ragasztás, így beltéri alkalmazás esetén nem kell számolni a felszabaduló formaldehid káros hatásaival. A frízek válogatott, gyalult, szárított anyagból kerülnek ki. Ebből adódóan nem csupán egy szerkezeti elemet építünk be a házunkba, hanem egy magas esztétikai értékkel bíró, természetes anyagból készült terméket. Innentől új szerepkörbe kerülnek ezek a fából készült szerkezeti elemek, hiszen térformáló szerepet kap, érvényesül a textúrája és mivel tömör faanyagról van szó, a belső tér presztízse is emelkedik. A felhasználó szempontjából talán ez a legfontosabb, hogy szép és műszakilag is kiváló anyagot építsen be a házába.

Mitől válik vonzóvá a kivitelezők számára?

Mérettartó anyaggal kell dolgozniuk, a nedvességtartalom a mesterséges szárításnak köszönhetően maximum 18%. Ebből adódóan nem szükséges a felületi rovarkárosítás elleni védelem sem. Beépített állapotban csak minimális deformációval kell számolni. Ellentétben az egy rönkből kifűrészelt gerendákkal, itt nincs későbbi repedés, csavarodás, mivel az anyag feszültségmentes. Mivel a termék négyoldalt gyalult, bizonyos esetben fózolt is, nem kell a kivitelezőnek gyalulási veszteséggel számolnia.

Sokan nem tudják, de tűz esetén a fából készült tartószerkezet biztonságosabb, mint a védtelen acélkonstrukció. Beégés esetén a teherbíró mag körül faszénréteg képződik, amely késlelteti a további beégést. Természetes tulajdonságainál fogva a faanyag tűz esetére kiszámítható.

Mindkét termék esetében elmondhatjuk, hogy mára a magánerős építkezések látóterébe is bekerültek. Nemcsak csarnokok, uszodák, közösségi terek tervezésekor alkalmazzák előszeretettel a tervezők, hanem családi házak esetén is. Fa födémes, galériás, nyitott fedélszékes megoldások esetén érdemes lehet számolnunk a ragasztott fatartók nyújtotta lehetőségekkel.

Mind a KVH, mind a BSH gerendák immár elérhetőek a JAF Holz kínálatában. “Elkötelezve a fa mint építőanyag iránt, valamint a rétegelt-ragasztottfatartók kiemelkedő tulajdonságait kihasználva, a dunaharaszti központunkban épülő raktárcsarnok födémgerendáinak is ipari minőségű lucfenyő BSH-t választottunk.” – Ritterwald Zoltán, termékmenedzser.

Forrás: Jaf Holz Ungarn Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Agrárerdészet hazai jó példája: a Valaha Tanya

Következő cikk

A nettó fakitermelés szektorok, fafajok szerint



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések