FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nettó fakitermelés 2000-2021., a fafajok választékonként

A 2000-2021. időszak nettó fakitermelésében most az egyes fafajokat és azokon belül a választékok alakulását mutatom be. (A kapcsolódó, hasonló korábbiak hivatkozása a cikk végén.)

A tölgy összesen termelése az időszak alatt többnyire csökkent, illetve 2017-től indult csak növekedésnek, de abban is elsősorban a tűzifának volt szerepe.

A választékokat egyenként nézve a fűrészrönk folyamatosan csökkent. Ha e tendencia a folytatódásával kell számolni, az nem sok jót jelent a keménylombost feldolgozó fűrészüzemeknek. A tűzifa 2020-ra nagyot ugorva ismét elérte (kicsit meghaladta) a 2011. évi csúcspontot.

Ha kiveszem az iparifa választékokat a fűrészrönk adatsora nélkül nézem, akkor jobban láthatóvá válik ezek mozgása. 2020-ban az egyéb fűrészipari alapanyag és az egyéb iparifa mintha “helyet cseréltek” volna. Ha az egyéb fűrészipari alapanyagból 2020-ban elvennék 50 e m3-t és hozzáadnám az egyéb iparifához, akkor a korábbi adatsorhoz jobban illeszkedne az eredmény. (A grafikonban látható lehet adathiba, vagy a nettóra becslést készítők bakija [pardon] minden esetre az ellentétes irányú hirtelen elmozdulások az összesenben kioltják egymást.) A tölgy egyéb fűrészipari alapanyag minden esetre lényegében folyamatosan csökken, ami nem kedvező a feldolgozó iparnak. Ugyanakkor az egyéb iparifa a lassú csökkenés után növekedésnek indult. A rostfa-papírfa e fafajból közel lényegtelen mennyiség, főleg az időszak végére. Végül a “csúcstermék” a lemezrönk az időszak elejeinek harmada, negyedére esett vissza a 2008-2009. jelentősebb (különös) mennyiségeitől eltekintve.

A cser nettó fakitermelés is tendenciájában csökkenő az időszakban. A tűzifa a meghatározóan nagy tétel, az iparifa választékok együtt az 50 e m3 körüli szintre estek vissza az időszak végére.

A halmozott grafikonban még nem volt jól látható, de érdekes jelenség, hogy az időszak közepétől tendenciájában a tűzifa is csökkenést mutatott. (Érdekes lesz majd megismerni a 2022. évi adatot.)

Jól látható a 2009. végi kalamitás következménye 2010-ben, amikor papírfaként és tűzifaként lehetett eladni a sok károsodott fát. Ettől eltekintve 2018-ig nagyjából tartotta a szintet a bükk nettó fakitermelés. Ezen belül már itt is látható, hogy a fűrészrönk mennyisége folyamatosan csökkent, illetve az időszak végén tudta tartani az immár alacsonyabb szintet.

A választékokat külön-külön mutatva még feltűnőbb a papírfa és tűzifa kiugrása 2010-2011-ben. Jól látható a fűrészrönk csökkenése, majd szinttartása.

A gyertyán kitermelés folyamatosan csökken, fő választéka a tűzifa.

A vastag tűzifán kívüli választékok az időszak végére nem túl jelentőssé apadtak. 2005-től a gyertyán tűzifa is jellegében folyamatosan csökkent.

A nettó fakitermelésünkben legnagyobb tétel az akác, mely időnként hektikus csökkenést, illetve növekedést mutat. A fő tétel a vastag és vékony tűzifa, melyekhez betársult az energia célú apríték is.

Az akác nem túl sok fűrészrönköt ad, de az egyéb fűrészipari alapanyagot és az egyéb iparifát is hozzávéve mégis sok faüzemnek ad munkát.

Az egyéb keménylombos fafajok összmennyisége folyamatos növekedést mutat. Sőt ezen belül az időszak legvégén a fűrészrönk is nőtt!

Az egyéb keménylombos növekedésének “motorja” a tűzifa. (vastag, vékony, apríték). A rönk meglepő, több mint duplázódást mutat az időszak végén.

A nyár (n. és h.) a fűzzel az időszak második felében 200-300 e m3-rel magasabb szintet hozott, s 2021-re jelentős ugrást mutatott. Az össz mennyiségnek több mint felét teszi ki a lemezrönk, fűrészrönk és egyéb fűrészipari alapanyag együttese. A papírfa-rostfát is hozzávéve, mennyiségben a hazai faipar igen jelentős fafajcsoportja ez.

Itt is látható, hogy a lemezrönk, fűrészrönk és egyéb fűrészipari alapanyag a nagy tételek. E fafajcsoportnak igen jó az iparifa kihozatala.

A statisztikában 2017-ben bontották szét először nemesnyárra, hazainyárra és fűzre. Közülük láthatóan a nemesnyár mintegy háromszor annyi, mint a hazainyár, a fűz pedig csekély tétel.

A lemezrönk és a fűrészrönk esetenként ellentétes mozgása talán e választékok közötti bizonyos mértékű átfedést mutat. Az energia célúak e fafajnál alig vannak jelen.

Hazainyárnál is van lemezrönk és fűrészrönk közti hirtelen ellentétes mozgás. A fafaj adottsága miatt a rönk (egy.fűrip.aa-al) hányad lényegesen alacsonyabb, mint a nemesnyár esetén, valamint jelentősebb a tűzifa hányad. A választékok között a papírfa-rotsfa aránya nagyobb, mint a nemesnyárnál.

A fűzre annak csekély mennyiségére tekintettel kihagytam a grafikonok elkészítését.

Az összes egyéb lágylombos a hazainyárhoz hasonló mennyiséget ad, az időszak elejéhez képest növekvő tűzifa hányaddal.

Legnagyobb tétel a tűzifa. A 2003. évi kiugrás e választékból valamilyen adathiba lehet.

A nettó fenyő kitermelés jelentős növekedést mutatott 2014-ig, majd e csúcs után tartja a szintet. Figyelemre méltó, hogy a fűrészrönk volumene folyamatosan nőtt. A hazai szokásoknak és a fafaj adottságának megfelelően alacsony a tűzifa hányad. A rostfa és a papírfa között mintha piacváltás lenne.

Az időszak legnagyobb részében a papírfa volt a legnagyobb tétel, de végül az időszak közepétől nekilendült rostfa ezt lehagyta.

Remény:

Remélem, hogy lesz aki hasznosnak találja ezen elemezést.

Adatforrás:

A fentiek az OSAP 1257 Mintavételezésből országos szintre becsült adatok. E statisztikai és becslési munkát az NFK Erdészeti Főosztályának munkatársai végzik. A több évre vonatkozó adatok pedig a a kormányzati honlap agrárstatisztikával, abban erdőgazdálkodással foglalkozó helyéről tölthetőek le.

A korábbi, hasonló elemzések:

Nettó fakitermelés 2000-2021. választékok választékok szerinti bontás [2023-02-10]

Nettó fakitermelés 2000-2021. fafajonként, összesen, iparifa és tűzifa bontásban [2023-02-09]

2005-2021. fakitermelés, növedék, intenzitás [2022-10-23] Igaz, e cikkben bruttó adatok vannak, hiszen a növedék is az, de érdekes lehet összenézni a felsorolt többi elemzéssel.

A nettó fakitermelés szektorok, fafajok szerint (2000-2019. időszak) a 22 állami erdőgazdaság és az összes többiek két csoportjára és azon belül fafajok… [2020-12-04]

A nettó fakitermelés szektorok, választékok szerint (2000-2019. időszak) A 22 állami erdőgazdaság és a többiek. [2020-12-03]

A nettó fakitermelés: iparifa, tűzifa fafajonként 2000-2019. [2020-11-20]

A nettó fakitermelés elmúlt 20 évi alakulása [2020-11-19]

Írta és grafikonozta: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

Tölgy fűrészrönk értékesítés

Következő cikk

TalálKoz(z)ma – szakmai nap



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések