FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

500 000 éves fagerendák

A kőkorszaki emberről eddig azt vélték a tudósok, hogy nomád, vándorló életet élt. Egy friss zambiai felfedezés nemhogy árnyalja a képet, hanem át is rajzolhatja a múltat.

Mintegy félmillió éves, megmunkált farönkökre bukkantak a Liverpooli Egyetem tudósai a zambiai Kalambo-vízesés közelében, a folyóparton – számolt be róla a BBC. A gerendák egy faépítményhez tartoztak, melyet a Nature-ben megjelent publikáció alapján kőkorszaki emberek húzhattak fel.

Larry Barham, az egyetem tudósa szerint a felfedezés megváltoztatja mindazt, amit az őseinkről gondoltunk. Az építőanyag léte megdönti azt az elképzelést, hogy 500 ezer évvel ezelőtti elődeink nomád életet éltek.

Az ásatáson faeszközöket, köztük ásóbotokat is találtak, ami azonban a leginkább felkeltette a kutatók érdeklődését, az két, egymásra merőlegesen elhelyezett farönk volt. Mindkettő a földön fekszik, az egyik a másikon, és mindkettőn bevágásokat lehet látni. Ennek köszönhetően a két rönk jól illeszkedik egymásra, így alkotva struktúrát.

Barham szerint a képzelőerejüket és a kreativitásukat használták arra, hogy olyan dolgot építsenek fel, amire korábban még nem láttak példát.

A BBC megjegyzi: eddig csak olyan bizonyítékokat találtak a fa használatára, mint a tűzrakásból megmaradt anyagok, valamint az ásóbotok és a lándzsák. Az egyik legrégebbi ilyen lelet eddig egy 400 ezer éves lándzsa volt, amire 1911-ben találtak rá.

© Larry Barham

A kutatóknak óriási szerencséjük van, mert a most megtalált farönköket konzerválta az őket körülvevő közeg, így máig nem korhadtak el.

A kisebbik rönk nagyjából 1,5 méter hosszú, ami alapján úgy gondolják, viszonylag nagy lehetett az épület. A kutatók szerint nem egy lakóház volt, sokkal inkább egy menedék – mint egy fészer, amit a folyóparton a horgászathoz használ az ember.

Ilyen lehetett – rekonstruált épület-makett

Mivel csontokat eddig nem találtak a környéken, nem tudni, melyik ősi emberfaj építhette fel. Az biztos, hogy sokkal régebbi, mint a Homo sapiens legkorábbi kövületei, amelyek 315 ezer évesek.

forrás: HVG 09-22

Előző cikk

A végítélet harsonája?

Következő cikk

Erdeink egészségi állapota 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések