FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ENSZ erdészeti podcast #3

Az építőipar jelenleg a globális energiával kapcsolatos CO2-kibocsátás 39%-áért felelős, amelynek 11%-a az építőanyagok és termékek, például acél, cement és üveg gyártásából származik. Ennek ellenére a kibocsátáscsökkentési erőfeszítések eddig nem igazán az építőipar szén-dioxid-mentesítésére összpontosítottak, hanem a két másik, a legtöbb kibocsátásért felelős ágazatra, az elektromos energiára és a közlekedésre.

Az építőipari ágazatból származó kibocsátások megértése és csökkentése létfontosságú, ha a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra akarjuk korlátozni, és ha valóban komolyan gondoljuk, hogy egészséges, virágzó bolygót hagyunk a jövő generációira.

Sandra Frank

A The UN Forest Podcast harmadik epizódjában Nyasha Harper-Michon építész és aktivista, vagy ahogy ő maga szereti magát nevezni “archtivista“, valamint Sandra Frank, az Arvet társalapítója a faépítés előnyeiről beszélget. Mindketten a változás tapasztalt bajnokai, és évek óta küzdenek a környezetbarát, élhető közösségekért és a fenntartható fejlődési célokért.

Ha kontextusba helyezzük, a fenntarthatóbb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású városok létrehozásának szükségessége és fontossága vitathatatlan. 2020 és 2050 között 2,3 milliárd új városlakónak lesz szüksége lakásokra és kereskedelmi épületekre. A hagyományos anyagok, például acél és beton használata évente 0,53 milliárd tonna szén-dioxid-egyenérték (tCO2e) kibocsátását eredményezné. Ha ezen épületek felében fát használnánk, az évente 0,15 milliárd tCO2e kibocsátást csökkentené, és további 0,52 milliárd tCO2e-t tárolhatnánk az épületekben.

A faépítés előnyei azonban túlmutatnak a fenntarthatóságon. Harper-Michon asszony emlékeztet minket arra, hogy a faépületek bizonyítottan pozitív hatással vannak az egészségünkre és a jólétünkre, elősegítik a termelékenységet és a kreativitást, miközben összekötnek minket a természettel.

A környezeti és egészségügyi előnyöktől kezdve a faépítés előnyei egyértelműek. Akkor miért nem építünk többet fából? Mi akadályoz meg bennünket? Melyek a faépítésnek azok a döntő elemei, amelyek az építési folyamatot olyan előnyössé teszik? A fával való építkezés további erdőirtást okoz? Svédországban – magyarázza Frank asszony – nem. De hogyan tudunk egyensúlyt teremteni a fakitermelés és a természetes erdőfelújítás között?

Hallgassa meg a The UN Forest Podcast legújabb epizódját, hogy minden választ megtaláljon.

Az “Éghajlatváltozás és erdők Michelle Yeoh vezetésével” című epizódot a Spotify, a SoundCloud, az Apple Podcasts és az Amazon Music oldalakon hallgathatja meg.  

Az UN Forest Podcast az UNECE/FAO közös erdészeti és faipari szekciója által készített sorozat, amely azt hivatott bemutatni, hogy az erdőkben rejlő lehetőségek túlmutatnak a fákon. Minden epizódban különleges vendégek és előadók mutatják be az erdőket, mint legerősebb szövetségeseinket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a fenntartható jövő megteremtésében most és az elkövetkező generációk számára.

szerk/ford: Tóth János, forrás: UNECE 09-13

Előző cikk

FFR - Furniture From Romania

Következő cikk

Túltartott erdők várható fakészlete Magyarországon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések