FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz Mucsi külterületén

Erdőtűz pusztította el az egyik nagy összefogással létesült különleges fiatal erdőtelepítésünket, feltételezhetően egy cigarettacsikk okozta tűzben. Az emberi felelőtlenség és nemtörődömség okozta erdőtüzek szörnyű pusztításokat okoznak hazánkban és szerte a világban is!

A Magyar Bankszövetség összefogásával és a magyarországi pénzintézetek támogatásával a JÓTETTBANK ZÖLDSZÍV programján belül, az ARANYKAPTÁR díj részeként a Mucsi környéki festői tájon, egy közel 4 ha-os méhlegelő-erdőt hoztunk közösen létre (Mucsi 51A erdőrészlet), amelynek tervezője és létrehozója is a Gyulaj Zrt. volt.

A Támogatók az új erdő születésének megvalósításával nemcsak beszéltek a klímavédelemről, a széndioxid megkötésről, hanem ténylegesen, szeretettel áldoztak rá és a közjó érdekében tettek is érte!

Így hoztuk létre ezt a közel 40 ezer négyzetméteres új erdőt, amely biztosíthatta volna a házi méhek és számos más rovarfaj tápanyagszükségletét. A környékbeli gazdag madárvilág körzetében énekesmadarak sokaságának adhattak volna otthont a lombkoronák, amelyek egyúttal a szén-dioxid megkötésében és a talajárnyalásban is részt vesznek, így segítve a klímaváltozás elleni küzdelmet. Az elmúlt évszázadokban leromlott valamikori szántó talaját is gazdagította volna, az erdő talajfelszíni un. lebomlási szintje. Az erdő mikroklíma befolyásoló és a lebegőpor-koncentráció szűrőképessége felbecsülhetetlen!

Ebben a fiatal erdőben összesen mintegy 21 ezer db facsemete kiültetésére került sor 2022 tavaszán. A fehér akác mellett olyan őshonos, látványos elegyfajok csemetéit alkalmaztuk, mint az ezüst hárs és a virágos kőris, gyümölcseink közül pedig a vadkörte, madárcseresznye és a barkócaberkenye. Az elültetett fák és a cserjék virágzása így időben eltolódó, és márciustól egészen augusztusig kínáltak volna terített asztalt a rovaroknak!

Ez a “csecsemőkorú” kis erdő semmisült meg a mai napon az emberi felelőtlenség okozta tűzben!

Köszönjük szépen a professzionális, gyors, példás tűzoltást a bonyhádi és a dombóvári Tűzoltóknak, további más nagy területű fiatal erdőket és erdőtelepítéseket mentettek meg az áldozatos munkájukkal!

A három éve telepített, szépen fejlődő, az erdőtörvény védelme alatt álló erdő megsemmisülése után a területen most a Gyulaj Zrt.-nek nincs más hátra, mint előre: a leégett területen nekünk, erdészeknek a feladatunk és kötelességünk ismét egy ilyen fafaj-összetételű, szépséges, új erdőt létrehozni, ápolni és a növekedését segíteni!

forrás: GYULAJ Zrt.

Előző cikk

Három éves az Erdő Háza

Következő cikk

Ajánlattételi felhívás fakitermelésre – IV. ütem



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések