FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fenntartható erdei turizmus

Az erdők a belföldi turizmus kiemelkedően fontos helyszínének számítanak, rekreációs szolgáltatásuk minden magyar állampolgár számára igénybevehető értéket jelent – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár „Az ökoturizmus helyzetértékelése” című konferencián, szerdán, Budapesten.

Zambó Péter kiemelte, az erdők elválaszthatatlanok az életünktől. Jelen vannak mindannyiunk mindennapjaiban, akkor is, ha valaki nem rendszeres természetjáró. Az erdei ökoszisztéma szolgáltatásai minden embert megilletnek. Társadalmi jelentőségüket fejezi ki, hogy Magyarország nemzeti zöldvagyonának legfontosabb elemeként tekintünk a több, mint kétmillió háromszázezer hektár fával borított területre – hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: Vermes Tibor

A klímaváltozás hatásai miatt és az erdők látogatottságának növekedése következtében előtérbe kerültek az erdei turizmus fenntarthatósági kérdései – hangsúlyozta az államtitkár. Az erdők, és a bennük lévő faállomány az erdei turisztikai infrastruktúra legfontosabb részének számít, nélküle nem beszélhetnénk természetjárásról. Az erdei ökoszisztéma azonban nemcsak rekreációs, hanem klímavédelmi, és további ellátó, védelmi és támogató szolgáltatásokkal is segíti társadalmunkat. A különböző funkciók egyidejű biztosítására hazánk olyan modellt dolgozott ki és működtet az állami erdészeti társaságoknál, amely a gazdálkodás bevételeit visszaforgatja az erdők kezelésébe. Ezáltal költségvetési források igénybevétele nélkül is lehetővé teszi a közcélú szolgáltatások fenntartását, mutatott rá az államtitkár. Zambó Péter kiemelte, az állami erdészeti társaságok évente 35-36 milliárd forintot fordítanak olyan társadalmi jelentőségű feladatokra, mint az erdők fenntartása, a természet védelme vagy az ökoturisztikai tevékenységek.

Fotó: Vermes Tibor


A környezeti nevelést és az ismeretterjesztést egyik alapfeladatának tekintő Országos Erdészeti Egyesület által szervezett eseményen a szakemberek különböző ágazatok, mint például a természetvédelem, az aktív turizmus, a természetjárás és az erdészet szemszögéből ismertették jó gyakorlataikat a kulcsosház fejlesztési programtól kezdve a turistaút hálózat működtetésén át a szemléletformáló programokig.

forrás: AM Sajtóiroda / OEE

Előző cikk

Faipari fejlesztések Mohácson

Következő cikk

SEFAG Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…