FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőgazdálkodás és a GINOP

Ezúton szeretnénk felhívni az erdőgazdálkodók, erdészeti vállalkozások figyelmét a Széchenyi Terv Plusz (2021-2027) keretében nemrég megjelent, a címben is jelzett KKV-k innovációs képességének támogatása (GINOP Plusz 2.1.3-24) megnevezésű pályázati felhívásra – írja a NAK Erdészeti Szakértói Hálózata.

A tájékoztatást azért adjuk közre, mert maga a felhívás nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy erdészeti vállalkozások, erdőgazdálkodók is pályázzanak a felhívás szerinti innovációs tevékenységre.

Pályázatot mikro- és kisvállalkozások nyújthatnak be, akik jogi forma szerint kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok (Kft., Rt., Kkt. vagy Bt.).

A pályázat 2024.október 29. és 2025. április 22. között három alkalommal, egyenként két hétre elkülönített beadási időszakokban nyújtható be.

Támogatható tevékenységek: 

Választható, önállóan támogatható tevékenységek:

A vállalkozások üzleti folyamat innovációs tevékenységei:

  • termelési, gyártási folyamat innovációs tevékenységek; és/vagy
  • marketing és/vagy értékesítési innovációs tevékenységek; és/vagy
  • szervezeti innovációs (adminisztratív és menedzsment fejlesztés) tevékenységek; és/vagy
  • logisztikai innovációs tevékenységek.

Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem válaszható tevékenységek:

  • üzleti folyamat innovációhoz kapcsolódó beruházás;
  • projekt előkészítési tevékenység (innovációs tanácsadás igénybevétele a projekt előkészítéséhez);
  • innovációs projektet támogató tevékenységek (projektmenedzsment, kötelezően előírt nyilvánosság, horizontális tevékenységek, rezsi).

A pályázható összeg: minimum 20 millió, maximum 50 millió Ft. A pályázott támogatáson túlmenően a projektet legalább 30 % önerővel szükséges megvalósítani.

Tájékoztatásként leírjuk, hogy a Felhívás 1.2. fejezet 15) pontja szerint nem nyújtható támogatás azon támogatást igénylő részére:

amely vállalkozás mezőgazdasági termelőnek minősül – azaz olyan természetes vagy jogi személyek részére, amelyek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik.”

A mezőgazdasági tevékenységből származó árbevétel számítási módszertanát a felhívás 5. sz. szakmai melléklete tartalmazza. A Felhívásban foglaltak alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősül a Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere TEÁOR’08 szerint a 01 nemzetgazdasági ág alá besorolt tevékenységek, valamint a 1102 számú szőlőbortermelés szakágazat alá besorolt tevékenység, amennyiben az saját termelésű szőlőből készült szőlőbortermelésre irányul.

Mezőgazdasági tevékenységnek számít továbbá a TEÁOR’08 szerint 017 számú vadgazdálkodási tevékenység is.

Az erdőgazdálkodási tevékenységek azonban, beleértve a vadon termő egyéb erdei termékek gyűjtését is, a TEÁOR’08 szerinti 02 nemzetgazdasági ág alá tartoznak.

A fentiek alapján tehát az erdőgazdálkodásból származó árbevétel ezen pályázati felhívás alapján nem minősül mezőgazdasági tevékenységből származó árbevételnek. Alapvetően erre alapozva tartottuk fontosnak az erdőgazdálkodók és erdészeti vállalkozások tájékoztatását.

Akinek az érdeklődését felkeltette a röviden ismertetett lehetőség, annak javasoljuk, hogy alaposan tanulmányozza át a pályázati felhívást, mivel számos további elvárást határoz meg a pályázóval és a tervezett tevékenységgel kapcsolatban egyaránt. Egyben jelezzük azt is, hogy a pályázat összetettsége miatt – a pályázati lehetőséggel élni tudó szűkebb kör számára is – javasolt pályázatírásban, projektmenedzsmentben jártas szakemberek bevonása, illetve – a felhívás szerint – a projekt előkészítés szakaszában kötelező is az adott témában szakértőt igénybe venni.

Bízunk benne, hogy az általunk közzétett információk minél több szakmabeli vállalkozás figyelmét felkeltik, és lesznek olyanok, akik eredményesen élni is tudnak a pályázat nyújtotta lehetőséggel.

A pályázati dokumentáció itt érhető el.

forrás: NAK / Csomós János, dr. Skobrák György

Előző cikk

28. Erdők Hete rendezvénysorozat

Következő cikk

Forest Europe nyilatkozat az erdők védelmében



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések