FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az EU erdő alapú ipara (faipara) 2050

A szén-dioxid-hatás kiszámítása, amely támogatja az ágazat éghajlatbarát jövőjéhez szükséges fenntartható megoldások választását.

A CEPI, az Európai Papíripari Szövetség június 19-én tette közzé tanulmányát “Az európai erdő alapú ipar hatása a klímára” (pdf, 5 oldal, angol) címmel, abból az alkalomból, hogy az EU Agrár Igazgatóságának (DG AGRI) részvételével webinariumot tartottak.

Első alkalom, hogy tudományos tanulmány állapítja meg a “helyettesítési hatás” mennyiségét, ami a fosszilis alapú anyagokból és ezek előállítási folyamatából felszabaduló CO2 megelőzéséből, valamint az erdők és a CO2 tároló fatermékek CO2 elnyelése által adódik.

A tanulmány kulcs megállapításait dr. Holmgren, a tanulmány készítője, a Nemzetközi Erdészeti Kutató Intézet korábbi vezérigazgatója mutatta be. “Az eredmény alapján az erdők és az erdő alapú termékek évente nettó 806 millió tonna széndioxidot vonnak ki a légkörből. Ez egyenértékű az EU teljes fosszilis kibocsátásának 20%-val.” A körkörös biogazdasági modell jobb számítást tesz lehetővé a pozitív klímahatás terén, azzal, hogy az erdőket az értéklánc körforgásával együtt veszi figyelembe.

Alfonso Gutierrez-Teira, az Agrár Igazgatóság (DG AGRI) Erdészeti és Bioökonómiai Szektorának vezetője kihangsúlyozta, hogy alapvető, hogy az EU klímasemlegességi jogát össze kell hangolni más jogalkotási elemekkel, így különösen a LULUCF-fel, az Energiahatékonysággal, a Megújuló energiával és a készülőben lévő javaslattal az EU Alkalmazkodási Stratégiájáról. Az EU Erdészeti Stratégiáját illetően – melynek megjelenését 2021. első negyedévére tervezik – azt mondta: nagyon sokféle elképzelés van az erdőkkel kapcsolatban, melyeket az EB-nek össze kell majd hangolnia a stratégia tervezetének megfogalmazásakor. Lényeges, hogy egyensúlyt kell találni az alábbiak között:

1.) erdőtelepítés és az erdők helyreállítása,

2.) az erdők ellenálló képessége és védelme,

3.) tartamos erdőgazdálkodás Európa minden erdejében,

4.) az EU új növekedési modelljének felépítése és hozzájárulás a Zöld megállapodás különböző elemeihez.

Végső következtetése szerint az új CEPI tanulmány segít a szektornak tárgyalásai során, valamint visszaigazolta, hogy az új EU Erdészeti Stratégia figyelembe fogja venni az erdő alapú iparok szerepét.

A webinárium alatt Jori Ringman, a CEPI vezérigazgatója rámutatott a tanulmány jelentőségére az EU politikacsinálói számára. “A helyettesítési hatással kapcsolatos radikális elem az, hogy ez azonnali és jelentős. A legtöbb más klímaváltozás elleni lehetőséggel szemben az megnövekvő helyettesítés itt és most elérhető. Olyan EU politikákra van szükségünk, melyek támogatják a fogyasztókat abban, hogy a nagy szénkibocsátású termékektől áttérjenek az alacsony-szén hatású erdő alapú termékekre. A fosszilis szenet a talajban (a földben) kell tartanunk és jobban és könnyebben elérhetővé kell tenni a felelősségteljes forrásból származó bio-alapú alapanyagokat.”

Fanny-Pomme Langue, az Európai Erdőtulajdonosok Szövetségének (CEPF) főtitkára rámutatott, hogy a tartamos erdőgazdálkodás (SFM) lényegesen hozzájárul a három legfőbb klímaelőnyhöz: a megkötéshez, a tároláshoz és a helyettesítéshez. “A tartamos erdőgazdálkodás (TEG = SFM) az az eszköz, mely megőrzi a szénnyelést, miközben a növekszik a széntárolás az EU erdeiben és a fatermékekben és a fosszilis alapú termékek és energia helyettesítése. Megoldás a növekvő kockázat és a természeti katasztrófákkal kapcsolatos bizonytalanság kezelésére is.” – mondta.

Margherita Miceli, az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois) szakpolitikai szakértője szerint az Európai Zöld Megállapodás fő céljával, a klímasemlegességgel kapcsolatban a a tanulmány visszaigazolja, hogy az erdő alapú ipar az egyike Európa zöld és ellenálló iparainak, amely segíthet az átmenet létrehozásában, a karbonsemlegeség 2050-ig elérésében.

Forrás: CEPI
SzerkFord: MM

A CEPI több más szervezettel közösen készítette tanulmányát:

Előző cikk

Fél óra alatt fogyott el hatezer sorfa

Következő cikk

Az alkotmánybírósági döntés nem lehetetleníti el az erdőgazdálkodókatStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések