FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPI: EP ITRE szavazott a RED III-ról

A Cepi üdvözli az EU Parlament ITRE bizottságának szavazását a megújuló energiaforrásokról szóló módosított irányelvről, de a kaszkádos felhasználás elvének végrehajtását a tagállamokra kell hagyni.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) ma (2022-07-13) szavazott a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv (RED III) felülvizsgálatáról. A szavazás üdvözlendő válasz volt arra, hogy Európában fel kell gyorsítani a megújuló energiaforrások fejlesztését. Megerősítette továbbá annak fontosságát, hogy a biomassza tiszta energiaként való felhasználásakor figyelembe kell venni a fenntarthatósági kritériumokat.

Az ITRE Bizottság az európai megújuló energiaforrásokból származó energia 45%-os arányának 2030-ig növelését szorgalmazza, ami az éghajlati vészhelyzetre és az alternatív energiaforrások iránti igényre reagál, amelyet a gázszállításokkal kapcsolatos orosz fenyegetés is súlyosbít. Jelenleg Európa energiájának alig több mint 22%-a származik megújuló energiaforrásokból. (FATÁJ: 8 év alatt több mint dupla arányra!!!)

A felülvizsgált irányelv megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy az energiaigényes iparágak, mint például a cellulóz- és papírágazat, az átalakított energiaágazat segítségével gyorsan szén-dioxid-mentessé váljanak. Még nem tudni, hogy ez sikerül-e a költségek további növekedése és az európai ipar versenyképességének károsodása nélkül, amely a javaslat szerint évente 1,9%-kal, a fűtés és hűtés esetében 2,3%-kal lenne köteles növelni a megújuló energiaforrások részarányát. A javaslatból nem derül ki egyértelműen, hogyan érnék el ezeket a részcélokat. Az ilyen részcélok szükségessége önmagában is bizonytalan, mivel csökkenti az ipar rugalmasságát a szén-dioxid-mentesítéshez vezető út megválasztásában.

Az ITRE által a javaslathoz benyújtott új módosítás a fosszilis tüzelés fokozatos megszüntetése az ipari hőtermelésben 200°C-ig. Ez közvetlenül érintené a cellulóz- és papíripart, amely ebbe a kategóriába tartozik. A Cepi azonban üdvözli, hogy a módosításban szerepelnek az EU-tagállamok által a megújuló alternatívák elérhetőségének és megfizethetőségének növelésére irányuló ösztönzők.

A cellulóz- és papíripar egyszerre bioenergia-termelő, saját energiaszükségletének több mint 60%-át fedezi, és nyersanyagként biomasszát használ. Ezért rendkívül fontos, hogy a fát ne csak fenntartható forrásokból szerezzük be, hanem a lehető leghatékonyabb módon használjuk fel. Ezért támogatja a Cepi a biomassza “kaszkád-elvét”. A fa kaszkádos felhasználása természetes módon működik piaci környezetben, azáltal, hogy az anyagokat hatékonyan osztja el a legnagyobb értékű termékek között. Fennáll azonban annak a veszélye, hogy a kiegyensúlyozatlan támogatások e piac torzulásához vezetnek. Az ITRE szavazata támogatja a kaszkád-elv alkalmazását, amely segít elkerülni, hogy a bioenergia támogatási rendszerek ilyen torzulásokat eredményezzenek a nyersanyagpiacokon.

A kaszkád elv alkalmazását azonban a tagállamokra kell bízni, mivel az a helyi viszonyoktól függ. Bár a Cepi nem hiszi, hogy az ITRE által javasolt végrehajtási aktusra lenne szükség a tagállami szintű végrehajtáshoz, az ITRE megközelítése közelebb áll a fa hatékony felhasználásának szükségességéhez, mint az ENVI bizottság által korábban javasolt, az elsődleges és másodlagos biomassza közötti önkényes megkülönböztetés.

Jori Ringman, a CEPI ügyvezető igazgatója: “Üdvözöljük az ITRE bizottság mai szavazását. Ez pozitív jel egy olyan iparág számára, amely elkötelezett a tiszta energia és a megújuló és fenntartható anyagok felhasználásán alapuló körkörös termelési modell iránt. Megkérdőjelezzük azonban azt az általános elképzelést, hogy teljes felső határt szabjunk az európai energiafogyasztásnak, mivel ez ellentétes az energia dekarbonizációjával kapcsolatos elkerülhetetlenül megnövekedett energiafogyasztással, megakadályozza az európai gyártásban a hozzáadott érték nagyobb mértékű növelését, és nem egyeztethető össze az EU stratégiai autonómiájával.”

Forrás: CEPI sajtóanyag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Negyvenöt éves a Bükki Nemzeti Park

Következő cikk

Erdőtűz Kecskemét külterületén



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések