FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bővül a JAF Holz furnérozott portfóliója

Valamikor sok-sok évvel ezelőtt, mint fűrészáru, furnér, valamint fa alapú laptermékekkel kereskedő cég lépett a hazai piacra a JAF Holz. Mára a szortiment rendkívül sokszínű és széles lett, de a furnérozáshoz kötődő szolgáltatásokat és alapanyag kínálatot továbbra is megkülönböztetett figyelem övezi a cégcsoporton belül. Emellett megőrizték piacvezető szerepüket ezen a területen nemcsak idehaza, hanem európai szinten is. Interjú Szabó Imre termékmenedzserrel a furnér, illetve furnérozott kínálat változásairól.

"Különleges helyzetünk van hiszen nem egyszerűen, mint kereskedők vagyunk jelen a piacon, hanem komoly gyártói és amennyiben ebben a kontextusban használható a kifejezés, fejlesztői háttérrel is rendelkezünk."
Kezdi a beszélgetést Szabó Imre termékmenedzser.

Ez a szegmens ma már nem csupán abban merül ki, hogy furnérokkal kereskedünk, hanem egy rendkívül innovatív területté fejlődött, tehát a nagy szakértelemmel végzett kereskedés mellé komoly gyártói kapacitást és félkész termék portfóliót is fejlesztettünk az elmúlt időszakban.

Speciális hátterünk van, hiszen a salzburgi raktárban 12  millió m2 furnér érhető el, több mint 180 fafajból. Ez tekintélyt parancsoló volumen. Szóval van mire szerénynek lenni.

Mostani cikkünk apropója a furnérhoz köthető szolgáltatások fejlesztése. Számtalan új lehetőséget kínálnak az asztalosok és belsőépítészek számára. Van azonban egy termék és egy szolgáltatási csomag is, amiről most szót ejtenénk.

A közeljövőben egy hiányt pótló termékkel, a furnérozott tömör fa konyhai munkalappal lépnek majd a piacra. Arra lennénk kíváncsiak mitől lesz ez a termék valóban izgalmas az asztalosok számára?

Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Alapvetően ez egy hiánypótló termék. Nem csak nálunk, hanem a teljes piacon, talán az IKEA kínálatában találunk hasonlót, de mi egy kedvezőbb ár értékű termékkel fogunk megjelenni. Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.

"A munkalap táblásított és hossztoldott műszárított hársból készül. Ez egy relatíve könnyű ugyanakkor nagyon stabil és nyugodt anyag, ez adja a magréteget. Mindkét oldalon 1,5mm vastag svartnit kap, az ellenhúzó is fafaj azonos anyagból készül."

A munkalap méretei 3000x700x38mm, emellett folyamatosan készítünk majd egyedi gyártású furnéros lapokat is, de az őszi debütálásra ezzel a standard termékkel készülünk. Ma, amikor egyre nagyobb az igény a természetes fafelületek megjelenítésére, még inkább fókuszba kerülnek a furnérozott termékek konyhákban, nappalikban egyaránt. Meggyőződésünk, hogy érdemes olyan tömörfa pult fejlesztésébe invesztálni, ami műszaki tartalmában és esztétikájában is magas szintet képvisel.

Furnér teríték képzés, egyedi bérfurnérozás, kasírozás régóta szerepel a cég kínálatában, a folyamatosan változó gazdasági környezet és piaci háttér mára még inkább a fókuszba emelte ezt a tevékenységet. Ugyanazt az ’iskolát’ tapasztalhatjuk ezen a téren is, mint a cég bútorgyártó programjának fejlesztésekor vagy a könnyűszerkezetes készház építés terén.

Jó érzékkel ismerik fel a lehetőséget, hogy a magas minőségű alapanyag kínálat mellé olyan szolgáltatási csomagot, gyártás előkészítést, pontosabban félkész termék gyártást fejlesszenek, ami a hatalmas segítséget jelent a partnereknek. Nemcsak asztalosipari vállalkozásoknak, hanem belsőépítészek számára is új lehetőséget mutatva ezzel.

Míg korábban a teríték képzés és préselés idő igényes és nagy szaktudást követelő mozzanatait az asztalosoknak kellett elvégezni, már azt a technológiai folyamatot a JAF Holz szolgáltatásként kínálja.
Mit is jelent ez pontosan?
Mielőtt a szolgáltatásról beszélnék, pár dolgot hadd mondjak előtte, hogy érezhető legyen a volumen, tehát az összes raktáron lévő furnér jelenti a kínálatot, kombinálva a shopon keresztül elérhető összes magrétegként használható fa alapú laptermékkel.

Magyarán minden, ami furnérozható, tetszőleges furnérral furnérozva, azt mi legyártjuk. Ez egy akkora szám, hogy ki se mondom.

"Tehát az asztalosipari vállalkozásnak nem kell prés technológiába invesztálni, szakembert finanszírozni, nem mellesleg raktárkészletet fenntartani. (fűtött raktár!)"

Jó, jó, de mennyibe kerül ez a szolgáltatási csomag?
A teríték képzést a megrendelő kívánsága szerint alakítjuk, melyben segítségükre van egy teríték megrendelő lap (rajzolat, méret, teríték képzési jelleg) Minden esetben van egy 1,7-es szorzó, ami egy „átlag” hulladék % -nak felel meg. Ezzel minden esetben számolni kell, akkor is, ha valaki a műhelyében végzi ezt a munkafázist.

1200 Ft/m2 az élragasztás munkadíja. Ez minden esetben a késztermékre vetítve kell érteni. Gyakorlatilag tehát ez a költség jelentkezik a megrendelő számára pluszban.

Összefoglalva:
A hordozó az adott kedvezményes ára az ügyfélnek és a furnér ára terheli az ügyfelet, amit egyébként is ki kell fizetnie. Ami plusz, az csak a bérmunka díjak, ami sokszor olcsóbb, mint az adott önköltsége az asztalos cégnek. Ezzel rengeteg időt spórolunk ügyfeleinknek, és nem kell a félkész termék gyártásra fókuszálniuk, hiszen ezt mi 2-3 hetes határidővel leszállítjuk nekik.

Ezt kell összehasonlítani a korábban említett fejlesztési és üzemeltetési költségekkel. Most már egyébként lehetőség van akár 2,5 mm-es furnér vastagságig terítéket képezni. Ezt svartni esetén nem él ragasztva, hanem olvadék szálas technológiával készítjük.

Összefoglalva a lényeget, egy rendkívül rugalmas portfólió és szolgáltatási csomag áll rendelkezésére a furnérozott termékeket kereső vállalkozásoknak. A most említett két termék csoport mellett, számos komoly világmárka képviseletét látjuk el. Ezekről a közeljövőben majd részletesen beszámolunk.

forrás: RobinWood

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fővárosi zöldítések

Következő cikk

Erdők, erdőgazdálkodás támogatása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések