FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

SOE Bázisiskolai Szakmai Faipari verseny

A Soproni Egyetem idén hatvanéves Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara hetedik alkalommal rendezi meg hagyományos Bázisiskolai Szakmai Faipari versenyét. A megmérettetés és a bázisiskolákkal való együttműködés célja, hogy az egyetem hozzájáruljon a faipari technikumok és szakképző iskolák képzésének sikerességéhez, illetve, hogy a szakintézmények bekapcsolódhassanak a Soproni Egyetem életébe.

A Ligneum Látogatóközpontban megrendezett megnyitón Pölöskei Gáborné a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a szakképzésben az egyetemek és a középiskolák egyre jobban összefonódnak, az egyetemi képzés alapját a jó technikus képzés tudja biztosítani. A faipar különleges terület, amelynek Sopron városa kiemelt képzőhelye. A helyettes államtitkár hozzátette: a verseny egy bemutatkozás, egy megmérettetés, amely lehetőséget teremt arra, hogy megmutassuk, milyen jelentős tartalomfejlesztésen esett át a technikusi képzés és azok a gyerekek, akik nálunk végeznek, azok nagyon-nagyon jó hallgatói legyenek majd az egyetemnek.

Dr Farkas Ciprián Sopron város polgármestere köszöntő szavaiban kifejezte abbéli reményét, hogy a versenyben résztvevő tehetséges diákok később a Soproni Egyetemet választják, ha a továbbtanulásról dönteniük kell. Az egyetem és a város több mint 100 esztendős kapcsolata is garancia a jövő nemzedékének sikereihez. 

A Soproni Egyetem mindig szereti megszólítani a szakközépiskolákat, amelyek a jövőben azokat a hallgatókat biztosítják, akik akár faiparosként, akár erdőmérnökként majd nagyot alkothatnak, és ezek az első lépések mindig a szakmának az alapvetéseiben, az alapfogásaiban testesülnek meg. Éppen ezért a bázisiskoláinkat szólítottuk meg, ez esetben 17 intézményt, amelyek a Faipari Mérnöki és a Kreatívipari Kar látókörébe esnek. Természetesen a Soproni Egyetem is indít egy csapatot, így a mostani és a jövőbeni hallgatók is találkozhatnak ezen a csodálatos egyetemen, ebben a csodálatos városban – fogalmazott prof. dr. Fábián Attila

A rendezvényen részt vett Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi- és Iparkamara titkára, Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja és prof. dr. Magoss Endre a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja, akit a megnyitót követően élő adásban nyilatkozott az M1 hírcsatornán. Az interjú az alábbi linken, 14.54-től látható:

https://mediaklikk.hu/video/hirado-2022-11-15-i-adas-11/

A tanulók a támogató cégek által összeállított feladatokat oldják meg, a verseny másnapján pedig egy pulpitust kell elkészíteniük.

Forrás: Soproni Egyetem


A faipari szakképzés elkötelezett szponzoraként a JAF Holz ezúttal is kiemelt támogatója volt a szakmai versenynek.

Az idei verseny végeredménye:

  1. I. Roth Gyula Erdészeti Technikum és Szakképző Iskola – Sopron
  2. II. Hefele Menyhért Szakképző Iskola – Szombathely
  3. III. Kozma Lajos Faipari és Kreatívipari Technikum – Budapest

forrás: Jaf Holz Ungarn Kft.


A Roth Gyula Erdészeti Technikum (Kisalföldi ASzC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium) csapata nyerte a hetedik alkalommal megrendezett bázisiskolai faipari szakmai versenyt a Soproni Egyetem idén hatvanéves Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karán.

A nyertes csapat.
A nyertes csapat.

A csapat tagjai Eszlinger Mátyás, Horváth Bendegúz és Süli Botond voltak. A versenyzőknek az egyetem tanüzemében Proksza Lili 3. évfolyamos formatervezés alapszakos hallgató által tervezett előadói pulpitust kellett elkészíteniük. A munkát szakértő zsűri bírálta el.

Mint azt prof. dr. Magoss Endrétől, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánjától megtudtuk, helyezéstől függetlenül a résztvevő csapatok tagjai, amennyiben szakirányú felsőfokú intézménybe jelentkeznek, felvételi eredményükhöz 80 plusz pontot kapnak.

Forrás: Soproni Téma FB oldala

A nyertes csapat felkészítő tanára: dr. Göncz Balázs volt.

A nyertes csapat felkészítő tanárukkal.

Forrás: rothszki.hu

A II. helyezést a Vas Megyei Szakképzési Centrum Hefele Menyhért Szakképző Iskola csapata nyerte el: Busznyák Zsombor, Horváth Milán és Eredics Ádám.

Forrás: Busznyák Norbert FB bejegyzése
E bejegyzésben az elkészült tárgy részletfotói is láthatóak.


Élménybeszámoló a bázisiskolák meghívásos versenyéről

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a Soproni Egyetem által, idén is megrendezésre került a bázisiskolák szakmai tanulmányi versenye, amin természetesen ebben az évben is részt vettünk. Iskolánk három kiváló tanulója Szeifert Levente, Varga Attila és Tóth Miklós képviselhette magát ezen a csapatversenyen.

Az első napon, lexikális tudásukról kellett számot adniuk – a versenyt támogató cégek képviselőinél tett – szóbeli feleletek formájában. A JAF Holz Ungarn Kft. szakemberei faanyag ismeretről, fafaj felismerésről kérdezték a versenyzőket, a Leitz Hungária Szerszám Kft. munkatársainál faipari szerszám ismereteikről számoltak be. Ragasztó anyagokkal kapcsolatos tudásukat a Szolvegy Kft. delegáltjai tették próbára. Épületasztalos ismereteiket is be kellett mutatniuk egy kissé gyakorlatiasabb feladat segítségével, melynek során egy adott falnyíláshoz megadott tulajdonságokkal rendelkező ablak vasalat elemeit kellett össze készíteni a Roto-Elzett Certa Kft.-nél. Végül, de nem utolsó sorban a Forest Hungary Kft. cégnél egy fiókszerelési gyakorlatot kellett teljesíteni.

A szóbeli feleletek után már az első nap neki is kezdhettek a gyakorlati feladat elkészítésének, ami megegyezett az előzetesen kiküldött feladattal. Már az első este nagy lendülettel és odafigyeléssel álltak neki a fiúk a munkának, ami szerencsére a második napra is kitartott. A gyakorlati feladat egy – a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói által tervezett – pulpitus elkészítése volt. Rettentő nagy lendülettel, precizitással és figyelemmel készítették el a terméket és ennek köszönhetően szerezték meg a 3. helyezést, amit Makita kisgépekkel és egy oklevéllel díjaztak. Az elért eredmény a továbbtanulásban is segíti versenyzőinket, mivel a következő szeptemberi egyetemi jelentkezéskor +80 pontot jelent számukra. Örömmel, sikerekkel és rengeteg tapasztalattal gazdagodtak a fiúk és büszkék lehetnek magukra, a teljesítményükre és az elért helyezésükre. Én személy szerint nagyon büszke vagyok rájuk és nagy megtiszteltetés, hogy hozzájárulhattam egy kicsit a sikerükhöz.

Zalányi Bence (KOZMAFA)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Virtuális szekérjavítás, lópatkolás

Következő cikk

ForestPaths - erdészeti szakpolitikák összehangolása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések